Rode K2 czy Neumann TLM 103 i jaki preamp?
Witam Serdecznie :)
Mam takie pytanie odnośnie wyboru mikrofonu pojemnościowego do nagrywania wokali oraz przedwzmacniacza do niego.
Wybieram pomiędzy mikrofonem Rode K2 [ 600 Euro ] i Neumann TLM-103 [888 Euro].
Pytanie tylko który będzie lepszy ?
Słyszałem, że Rode i Neumann to tak naprawdę to samo, tylko jeden z wspólników odszedł z Neumann'a i zrobił Rode'a, zatem po co przepłacać. Proszę o radę i wasze opinie.
A może jest jakiś inny mikrofon w tym przedziale cenowym który byłby lepszy niż Rode i Neumann ?
Drugie pytanie tyczy się przedwzmacniacza do mikrofonu w granicach 500 Euro. I tutaj także prosiłbym o radę, co polecacie ?
Z góry dziękuję za pomoc.
POZDRAWIAM
Mam takie pytanie odnośnie wyboru mikrofonu pojemnościowego do nagrywania wokali oraz przedwzmacniacza do niego.
Wybieram pomiędzy mikrofonem Rode K2 [ 600 Euro ] i Neumann TLM-103 [888 Euro].
Pytanie tylko który będzie lepszy ?
Słyszałem, że Rode i Neumann to tak naprawdę to samo, tylko jeden z wspólników odszedł z Neumann'a i zrobił Rode'a, zatem po co przepłacać. Proszę o radę i wasze opinie.
A może jest jakiś inny mikrofon w tym przedziale cenowym który byłby lepszy niż Rode i Neumann ?
Drugie pytanie tyczy się przedwzmacniacza do mikrofonu w granicach 500 Euro. I tutaj także prosiłbym o radę, co polecacie ?
Z góry dziękuję za pomoc.
POZDRAWIAM
...bez ciemności nie ma snów...
Re: Rode K2 czy Neumann TLM 103 i jaki preamp?
Słyszałem, że Rode i Neumann to tak naprawdę to samo,
Nie
tylko jeden z wspólników odszedł z Neumann'a i zrobił Rode'a
Tak
Nie
tylko jeden z wspólników odszedł z Neumann'a i zrobił Rode'a
Tak
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Mysle ze rozsądniej bedzie kupic Rode...tanszy poprostu ale jezeli zalezy Ci na nazwie to kup TLM ( z obydwu bedziesz zadowolony), a preamp...polecam TL audio 5050 ivory II lub Focusrite VoiceMaster...
Właśnie sprawdziłem ceny i jednak trochę to poza moim zasięgiem.
Ceny tak od 700 do ponad 1000 Euro.
Może coś tańszego ?
POZDRAWIAM
Może coś tańszego ?
POZDRAWIAM
- Miłaszewski
Zdecydowanie polecam BPM CR-10S. Podobny do TLM103, a dwukrotnie tanszy. W razie czego mam dwa na sprzedaz (bardzo fajny overhead). Wiecej: www.musictoolz.pl
[addsig]
[addsig]
...Właśnie sprawdziłem ceny i jednak trochę to poza moim zasięgiem.
Może coś tańszego ?
POZDRAWIAM
...
TL AUDIO 5050 ivoryII
Focusrite VOICEMASTER
a mikrofon...Moze i tak jak Pan Miłaszewski powiada, słyszałem sporo dobrego o tych mikrofonach a jezeli masz okazje tanio kupic uzywany...sadze ze powinienes sie zainteresowac a moze SE Z 5600A ?
Może coś tańszego ?
POZDRAWIAM
...
TL AUDIO 5050 ivoryII
Focusrite VOICEMASTER
a mikrofon...Moze i tak jak Pan Miłaszewski powiada, słyszałem sporo dobrego o tych mikrofonach a jezeli masz okazje tanio kupic uzywany...sadze ze powinienes sie zainteresowac a moze SE Z 5600A ?

...Zdecydowanie polecam BPM CR-10S. Podobny do TLM103, a dwukrotnie tanszy. W razie czego mam dwa na sprzedaz (bardzo fajny overhead). Wiecej: http://www.musictoolz.pl
...
Podobny? Niemal identyczny, no i polowe tanszy.
...
Podobny? Niemal identyczny, no i polowe tanszy.
Dzięki za porady. Niestety z mikrofonami to mam taki dylemat, iż zakupu muszę [ z pewnych względów ] dokonać w musicstore, a w ich ofercie nie znalazłem ani BPM CR-10S ani SE Z 5600A, zatem pozostaje mi wybór pierwotny i chyba zdecyduje się na Rode'a, zresztą do tej pory pracowałem na Rode NT2 i nie było źle.
Natomiast w kwestii preamp'u to w takim razie postawie na Tl Audio Ivory II 5050.
Tak apropo tego przedwzmacniacza to zauważyłem, że on ma także kompresor. Moje pytanie to czy ten kompresor można pominąć ? Czy sygnał zawsze przechodzi przez wzmacniacz i kompresor ?
No i jeszcze, ponieważ nie doczytałem się tego na stronie w musicstore, to jest lampowy wzmacniacz ?
POZDRAWIAM
Natomiast w kwestii preamp'u to w takim razie postawie na Tl Audio Ivory II 5050.
Tak apropo tego przedwzmacniacza to zauważyłem, że on ma także kompresor. Moje pytanie to czy ten kompresor można pominąć ? Czy sygnał zawsze przechodzi przez wzmacniacz i kompresor ?
No i jeszcze, ponieważ nie doczytałem się tego na stronie w musicstore, to jest lampowy wzmacniacz ?
POZDRAWIAM
No oczywiscie ze mozna
i to jest lampwy klocek (Tube)
, mysle ze to dobry wybór. Mozesz jeszcze zastanowic sie nad Rode K2 lub AKG SolidTube.