DAW + zewnętrzna rejestracja z Fostexa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
sql
DAW + zewnętrzna rejestracja z Fostexa

Post autor: sql » poniedziałek 26 wrz 2005, 20:28

Witam, to pytanie zadalem niedawno na jednym z watkow, ale poniewaz nie uzyskalem jeszcze odpowiedzi, postanowilem wyodrebnic jako temat:

Czy istnieje mozliwosc synchronizacji dowolnego DAW`u z Fostexem D90 w taki sposob, aby slady zapisane na D90 byly widoczne w postaci graficznej w DAW`ie (czyli tak, jakby zapis byl dokonany na HDD komputera poprzez interfejs audio) Dokladnie cos takiego dziala na mojej AM , lecz tam jest "oczywiscie" PROTOOLS,a nagrywarki zewnetrzne to Alesisy (nosnik VHS) W zwiazku z tym niewiem czy to ProTools jest taki genialny, czy to te Alesisy maja tak genialna komunikacje z DAWem (maja wlasny sterownik-robia za interfejs) ... prosze o rozjasnienie tematu

POZDRAWIAM !

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: DAW + zewnętrzna rejestracja z Fostexa

Post autor: matiz » poniedziałek 26 wrz 2005, 20:46

Dokladnie cos takiego dziala na mojej AM , lecz tam jest "oczywiscie" PROTOOLS,a nagrywarki zewnetrzne to Alesisy (nosnik VHS) W zwiazku z tym niewiem czy to ProTools jest taki genialny, czy to te Alesisy maja tak genialna komunikacje z DAWem (maja wlasny sterownik-robia za interfejs) ... prosze o rozjasnienie tematu

Temat rozjasnimy, jak Ty rozjasnisz, co przez to rozumiesz. Jak AM (jak rozumiem czterowejsciowa AudioMedia) komunikuje sie bez zadnych dodatkowych bajerow z osmioma sladami magnetofonu ADAT, jak sie synchronizuje i jakim cudem pokazuje bez wgrywania? Krotko mowiac opisz, jak masz teraz, to sie cos wymysli

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 26 wrz 2005, 21:00

Temat rozjasnimy, jak Ty rozjasnisz, co przez to rozumiesz. Jak AM (jak rozumiem czterowejsciowa AudioMedia)

Obstawiałbym że AM to akademia muzyczna...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » poniedziałek 26 wrz 2005, 21:20

...oczywiscie ze Akademia Muzyczna.........

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » poniedziałek 26 wrz 2005, 21:31

Synchronizuje Fostexa poprzez MIDI z interfejsem audio i na tym sie konczy: synchro transportu,ew. SysEx. A moje pytanie: - czy istnieje do tego modelu (D90+D80) rozszezenie sprzetowe umozliwiajace wyswietlanie graficzne sladow (obwiedni) w Dowolnym DAW pod PC - intuicja mi mowi, ze to dosc leciwe urzadzenie i o takich luxusach mozna zapomniec ;)

pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 wrz 2005, 23:49

a nie laska zajrzec na strone producenta?

nie nie ma takiej mozliwosci

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 27 wrz 2005, 08:42

...a nie laska zajrzec na strone producenta?

nie nie ma takiej mozliwosci...

No ale ADATy to juz w ogolenie maja takiej mozliwosci, a jednak dzialaja tak, jak chce pytajacy. Nadal nie wiemy, jakiej funkcjonalnosci oczekuje - bo jezeli takiej, jak z ADATami, to bez problemu

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 27 wrz 2005, 13:44

dzialaja bo obsluga transportu jest przez midi - start stop,rec,puncze,powtroki

cala reszta edycji jest z przedniego panelu.....

a gdyby mialy mozliwosc wyswietlania na kompie to jaki sens mialoby ich uzytkowanie?dlatego wypadly z obiegu i nikt juz tego nie kupuje....

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » wtorek 27 wrz 2005, 18:21

kolego Zbyniu. Jesli masz odpowiadac takim lekcewazacym tonem, nieodpowiadaj na ten post wogole ! Oczywiscie ze 10X zagladalem na strone producenta,instrukcje itp. Choc pytanie z gory naiwne,postanowilem zapytac (jakbys niezauwazyl -chodzilo mi o rozszerzenie)

Fakt faktem zapomnialem napisac, ze nie posiadam w komputerze interfejsu ADAT. Czy zakup takowego rozwiaze moj problem ? Jak wowczas wyglada synchronizacja ? (D90 posiada jedynie do tego celu we/wy Midi)

A chodzi mi o mozliwosc dodatkowej-rownoleglej rejestracji (poza PC) na D90. To oczywiscie jest mozliwe i ADAT nie jest wymagany (do D90 posylam sygnal analogowy)

Meczy mnie jednak brak wizualnego interfejsu.

pozdrawiam wszystkich zyczliwych!

ODPOWIEDZ