Cisza w plikach mp3
czy ktos mogłby mi wyjasnic dlaczego na poczatku i koncu pliku skompresowanego do formatu mp3 zostaje dodana chwila ciszy
reżyseria dźwięku - UAM - III rok
Re: Cisza w plikach mp3
...czy ktos mogłby mi wyjasnic dlaczego na poczatku i koncu pliku skompresowanego do formatu mp3 zostaje dodana chwila ciszy...
Żeby uczcić te utwory chwilą milczenia
Żeby uczcić te utwory chwilą milczenia

najprawdopodobniej Twój program grabberowo-kompresujący zawiera takie ustawienie, a tak pozatym to zawsze na fade in i fade out chociażby taki nero z automatu dodaje 1 sek.
Radziłbym wczytać się w instrukcje obslugi programu ktorego uzywasz.
JoU
Radziłbym wczytać się w instrukcje obslugi programu ktorego uzywasz.
JoU
Jak długa ta "chwila" ? Jeśli około kilkanaście milisekund, to wynika to z zasady działania kompresji mp3. Otóż koder operuje na blokach próbek (tzw. ramkach) o długości 1152 próbki. Jeśli plik wave, który próbujesz zakodować nie ma długości, która jest dokładnie wielokrotnością 1152 próbek, to koder musi uzupełnić go próbkami zerowymi. Znane mi implementacje robią to na końcu fragmentu.
Wypróbuj CD-DA Extractor. Tam jest opcja, po zaznaczeniu której usuwa ową ciszę. Tak, aby nie trzeba było każdego kawałka czcić chwilą ciszy :)
...Wypróbuj CD-DA Extractor. Tam jest opcja, po zaznaczeniu której usuwa ową ciszę. Tak, aby nie trzeba było każdego kawałka czcić chwilą ciszy...
Ale przecież po brutalnej destrukcji (przepoczwarzeniu kawałka do stanu MP3) ta chwila ciszy mu się należy.
Ale przecież po brutalnej destrukcji (przepoczwarzeniu kawałka do stanu MP3) ta chwila ciszy mu się należy.
...Jak długa ta "chwila" ? Jeśli około kilkanaście milisekund, to wynika to z zasady działania kompresji mp3. Otóż koder operuje na blokach próbek (tzw. ramkach) o długości 1152 próbki. Jeśli plik wave, który próbujesz zakodować nie ma długości, która jest dokładnie wielokrotnością 1152 próbek, to koder musi uzupełnić go próbkami zerowymi. Znane mi implementacje robią to na końcu fragmentu....
Spotkałem się z tym problemem podczas zapętlania fragmentu utworu w formacie mp3 i nie udało mi się go idealnie zapętlić. Wtedy jeszcze nie wiedziałem co jest tego przyczyną. Czy nie można jakoś ominąć tej niedogodności? W większości przypadków "trafienie" w wielokrotność 1152 próbek nie pozwala na niesłyszalne zapętlenie sampla. Jak wygląda sytuacja w przypadku innych formatów kompresji? Orientujesz się MB?
Pozdrawiam,
Spotkałem się z tym problemem podczas zapętlania fragmentu utworu w formacie mp3 i nie udało mi się go idealnie zapętlić. Wtedy jeszcze nie wiedziałem co jest tego przyczyną. Czy nie można jakoś ominąć tej niedogodności? W większości przypadków "trafienie" w wielokrotność 1152 próbek nie pozwala na niesłyszalne zapętlenie sampla. Jak wygląda sytuacja w przypadku innych formatów kompresji? Orientujesz się MB?
Pozdrawiam,
www.blaviken.com
niestety, zawsze jest to struktura ramkowa i nie da się tego ominąć.
Jedyne co możesz zrobić to delikatnie przepróbkować pętlę tak, żeby trafić z cyklem w tę wielokrotność 1152
Jedyne co możesz zrobić to delikatnie przepróbkować pętlę tak, żeby trafić z cyklem w tę wielokrotność 1152