Adobe Audition - nagrywanie ścieżek

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bastard79
Adobe Audition - nagrywanie ścieżek

Post autor: bastard79 » sobota 27 sie 2005, 12:43

witam,

czy ktoś moze mi powiedziec jak w tym programie nagrać czystą ścieżke aby nie zakłucał jej np. metronom lub inna sciezka ??

wszystko jest w porzadku gdy chce nagrać jedna sciezke, wtedy nie ma zadnego problemu, ale gdy chce wlaczyc metronom to sciezka nagrywana jest z metronomem przez co nagrywanie sciezki mija sie z celem :(, to samo jest gdy chce nagrac druga sciezke ale mam wlaczona pierwsza jako podklad, i druga sciezka sie nagrywa ale niestety razem z podkladem,

bardzo prosze o pomoc jak ten problem rozwiazac, podchodzilem juz do tego programu chyba kilkanascie razy , opcja po opcji i nic:(

a jezeli w tym programie tak musi byc to moze polecicie jakis inny w ktorym moglbym nagrywac kilka sciezek gitarowych tak aby sie nie nakladaly na siebie i nagrywal metronom :)

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Adobe Audition - nagrywanie ścieżek

Post autor: cichydd » sobota 27 sie 2005, 16:52

To nie wina programu tylko ustawień miksera karty dżwiękowej. Prawdopodobnie masz Soundblastera i włączoną opcję Record What U Hear ( nagrywaj to co słyszysz ) Jeśli zmienisz źródło na wejście mikrofonowe naprzykład lub całkiem wyciszysz nagrywanie problem zniknie.

Awatar użytkownika
Kamil

Post autor: Kamil » sobota 27 sie 2005, 22:46

...To nie wina programu tylko ustawień miksera karty dżwiękowej. Prawdopodobnie masz Soundblastera i włączoną opcję Record What U Hear ( nagrywaj to co słyszysz ) Jeśli zmienisz źródło na wejście mikrofonowe naprzykład lub całkiem wyciszysz nagrywanie problem zniknie....

Polecam CUBASE SX 1 ,2 lub 3

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 sie 2005, 00:18

kolego nie po to ktos korzysta z pewnego programu zebys ty wyskakiwal z innym...

a moze nikt nie lubi cubase?nie pomyslales?

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » niedziela 28 sie 2005, 00:24

Polecam CUBASE SX 1 ,2 lub 3

Pozdrawiam....

Ten co palnął...

W audition spokojnie da sie nagrywać każdą ściezke osobno. Problem tkwi własnie w ustawieniach mixera karty (czy to SB, czy zwykła zintegrowana z płytą). Klikasz ten głośniczek w pasku zadań wybierasz "opcje" lub właściwości" (nie pamiętam bo już dawno nie kozystałem), dalej "nagrywania" i zaznaczasz ptaszka przy wejściu, pod które wprowadzasz sygnał.

Awatar użytkownika
bastard79

Post autor: bastard79 » niedziela 28 sie 2005, 17:03

uzywam sb audigy2 i wlasnie sie troche bawilem tymi ustawieniami mixera, i niestety zaden nie wyeliminowal tego cholernego metronomu :(

gitara podpieta jest pod line in - ustawialem what u hear, microphone i wave, tylko na tych ustawieniach mi nagrywa , na pozostalych niestety cisza :( sam juz nie wiem co robie nie tak, :(

cubase mialem najnowszego ale mi sie nie uruchamial, chyba za slaby sprzet za malo ramu :(

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 28 sie 2005, 17:09

...uzywam sb audigy2 i wlasnie sie troche bawilem tymi ustawieniami mixera, i niestety zaden nie wyeliminowal tego cholernego metronomu :(

gitara podpieta jest pod line in - ustawialem what u hear, microphone i wave, tylko na tych ustawieniach mi nagrywa , na pozostalych niestety cisza :( sam juz nie wiem co robie nie tak, :(

cubase mialem najnowszego ale mi sie nie uruchamial, chyba za slaby sprzet za malo ramu :(

...

Metronom jak i pozostałe ścieżki będą się nagrywać przy ustawieniach record WAVE i WHAT U HEAR. Aby nagrywać to co masz w LineIn musisz jako żródło nagrania podać Line IN własnie ! Wtedy będzie Ci nagrywać tylko to co podajesz na to wejście. Ech...

Awatar użytkownika
bastard79

Post autor: bastard79 » niedziela 28 sie 2005, 17:43

Metronom jak i pozostałe ścieżki będą się nagrywać przy ustawieniach record WAVE i WHAT U HEAR. Aby nagrywać to co masz w LineIn musisz jako żródło nagrania podać Line IN własnie ! Wtedy będzie Ci nagrywać tylko to co podajesz na to wejście. Ech......

zeby to bylo takie proste :), niestety w tym mixerze nie mam typowego line-in, mam cos podobnego S/PDIF-In ale jak to ustawie to nic mi nie nagrywa, a jak ustawie na analog mix to mi nagrywa tak jak chce ale czysta gitare bez przesteru ktory mam robiony poprzez amplitube :(

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 28 sie 2005, 18:07

No cóż z Live'ów ja znam tylko Live 5.1 i Platinum jesli masz jakąś staroć to nie wiem jak się tam to nazywa w każdym razie nie SPDIf bo to jest wejście cyfrowe. Powinieneś mieć wejście MIC lub MIC/Line.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » niedziela 28 sie 2005, 20:09

zeby to bylo takie proste :), niestety w tym mixerze nie mam typowego line-in, mam cos podobnego S/PDIF-In ale jak to ustawie to nic mi nie nagrywa, a jak ustawie na analog mix to mi nagrywa tak jak chce ale czysta gitare bez przesteru ktory mam robiony poprzez amplitube :(...

Napewno jest, tylko może ci sie nie wyświetla (też to jest w ustawieniach).

opcje/właściwości tam wybierasz nagrywanie. pod tym masz napis: "pokaż następujące sterowniki głośności" zaznacz ptaszka przy line in i OK

ODPOWIEDZ