Bas refleks w Alesisach M1
W odsłuchach są dwie dziury bas refleksu. Z powodu tego, że mam małe i doraźnie przygotowane akustycznie pomieszczenie bass zbyt daje po uszach. Chce go zmieniszych zatykając gąbką dziurę bas refleksu. Mam pytanie czy czymś różni się praca tych dwóch dziur?
Re: Bas refleks w Alesisach M1
...W odsłuchach są dwie dziury bas refleksu. Z powodu tego, że mam małe i doraźnie przygotowane akustycznie pomieszczenie bass zbyt daje po uszach. Chce go zmieniszych zatykając gąbką dziurę bas refleksu. Mam pytanie czy czymś różni się praca tych dwóch dziur? ...
Zatykając jeden otwór obniżysz częstotliwość rezonansową obudowy.
Obydwie dziury trzeba traktować jako otwór o odpowiedniej długości i powierzchni dopasowanej do pojemności obudowy i parametrów głośnika. Ogólnie zmieni się cała charakterystyka basu i nie będzie tak równomierna. Możesz posłużyć się darmowym programem winisd a zobaczysz jak mniej więcej zachowują się obudowy typu bass reflex przy różnych zabiegach ale ja radziłbym raczej zabiegi typu EQ ze szczególnym uwzględnieniem częstotliwości najbardziej dokuczliwej, oczywiście jeżeli wcześniej zadbałeś o odpowiednie wytłumienie pomieszczenia.
Zatykając jeden otwór obniżysz częstotliwość rezonansową obudowy.
Obydwie dziury trzeba traktować jako otwór o odpowiedniej długości i powierzchni dopasowanej do pojemności obudowy i parametrów głośnika. Ogólnie zmieni się cała charakterystyka basu i nie będzie tak równomierna. Możesz posłużyć się darmowym programem winisd a zobaczysz jak mniej więcej zachowują się obudowy typu bass reflex przy różnych zabiegach ale ja radziłbym raczej zabiegi typu EQ ze szczególnym uwzględnieniem częstotliwości najbardziej dokuczliwej, oczywiście jeżeli wcześniej zadbałeś o odpowiednie wytłumienie pomieszczenia.