Witam
Chcialbym nagrywac glownie wokal meski ( sporadycznie zenski ) i zastanawiam sie ktory mikrofon da mi bardziej komercyjne brzmienie ? Nie zalerzy mi na charakterystyce innej niz kardioidealnej , choc wiem ze Z 5006 A ma ich 9 , pozatym jest lampowy i ma filtry, a Neumann to Niemiecka solidnosc lecz bez lampy i filtrow w przypadku tego modelu . Z 5600 A mimo iz jest produkowany w Chinach to zostal uznany za najbardziej uniwersalny mikrofon wokalny ,na dodatek cena przemawia tez za zakupem tegoz mikrofonu 2500 zl i bogate wyposazenie ( walizaka , kabel , zasilacz i kosz ), zas TLM 103 to wciaz marka i sprawdzone narzedzie .. niestety nie mam mozliwosci przetestowania obydwoch mikrofonow , i spokojnego porownania , moze ktos z was mial taka mozliwosc ? wiec prosze o porady ktory i dlaczego wybrac ?
ZS Electronics Z 5600 A vs Neumann TLM 103
Re: ZS Electronics Z 5600 A vs Neumann TLM 103
Tlm 103 to pewien standard, ale wydaje mi się że, w Twoim przypadku lepszy będzie SE 5600a bo jest bardziej uniwersalny właśnie z powodu wyboru 9-ciu charakterystyk .Napisałeś, że chcesz nagrywać męski wokal, ale kto wie , czy nie staniesz przed problemem nagrania girary, itp. Jeśli możesz przetestować przed zakupem to je sprawdź ,choć jak wiem ich zalety i wady wyjdą w praniu. ryba
Re: ZS Electronics Z 5600 A vs Neumann TLM 103
Od roku mam se 5600 , spisuje się znakomicie .Nagrywam na nim wokale , git .akustyczne ,akordeony itp . Mówiąc szczerze ustawienie barwy to czysta przyjemność ,nie ma co gmerać przy eq ,a jeżeli muszę coś zrobić ,to są to retusze.
(sorki za namawianie do przetestowania -niedoczytałem
)
(sorki za namawianie do przetestowania -niedoczytałem