Stage piano - jakie?
Witam,
Rozglądam się za zakupem Pianina cyfrowego lub stage piano mam kilku swoich faworytów....
1. Yamacha P-120 (14 brzmień+64 polifoni)
2. KORG SP-500 (64 polifoni+ponad 300 brzmień+bardzo ładny wygląd)
3. Roland RD300X (128 polifonia+USB+326brzmień(już z GM)).
Cała trójka jest w podobnej cenie, parametry namawiają mnie do Rolanda, oko do Korga,a sentyment do Yamacha -na tym ostatnim grałem i był na4+.. Jakie są różnce w mechanizmach klawiatury..
Potrzebuję sprzętu który będzie później jeszcze współpracował zarówno z komp.jak i modułami brzmieniowymi..
W jaki od razu zainwestować odsłuch w warunkach domowych za rozsądne pieniądze..
Wszelkie za i przeciw mile widziane ... :
Rozglądam się za zakupem Pianina cyfrowego lub stage piano mam kilku swoich faworytów....
1. Yamacha P-120 (14 brzmień+64 polifoni)
2. KORG SP-500 (64 polifoni+ponad 300 brzmień+bardzo ładny wygląd)
3. Roland RD300X (128 polifonia+USB+326brzmień(już z GM)).
Cała trójka jest w podobnej cenie, parametry namawiają mnie do Rolanda, oko do Korga,a sentyment do Yamacha -na tym ostatnim grałem i był na4+.. Jakie są różnce w mechanizmach klawiatury..
Potrzebuję sprzętu który będzie później jeszcze współpracował zarówno z komp.jak i modułami brzmieniowymi..
W jaki od razu zainwestować odsłuch w warunkach domowych za rozsądne pieniądze..
Wszelkie za i przeciw mile widziane ... :
Re: Stage piano - jakie?
A i jeszce istnieje coś takiego jak CASIo PRIVA ale....no właśnie sama marka mówi mi nie ;)
Wez pod uwage rowniez Roland Fp-5 (bo chyba ten model raczej bym przyrownywal do yamachy p-120 niz RD300SX.)A to z tego powodu ze zarówno Yamacha p120 również moj faworek:) ma głośniki, i ten fp5 rolanda też. Koniecznie pograj na nim... (mowa o fp5). Poza tym ma super Layers. PIano + pad który się przepięknie zlewa i łączy nie wiem czy coś takiego można ustawić w yamasze...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX
...A i jeszce istnieje coś takiego jak CASIo PRIVA ale...
Kolego, nie Priva lecz Privia. I wpisz sobie to łaskawie w tutejszej wyszukiwarce bo dużo się już o tym ostatnio gadało.
...no właśnie sama marka mówi mi nie ;)...
Skoro jej nie chcesz dobrze poznać (patrz wyżej) to może Cię po prostu nie lubi
Kolego, nie Priva lecz Privia. I wpisz sobie to łaskawie w tutejszej wyszukiwarce bo dużo się już o tym ostatnio gadało.
...no właśnie sama marka mówi mi nie ;)...
Skoro jej nie chcesz dobrze poznać (patrz wyżej) to może Cię po prostu nie lubi

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Gorąco polecam Rolanda RD-300sx - znakomite barwy, i mechanika i aż 128 polifonii! dziś kupiłem i jestem w pełni zadowolony. A co do privii?? Beznadziejna mechanika i barwy, mała poliwonia - 32 - nie polecam, no chyba że amatorom ;)
[addsig]
[addsig]
The Keyboard Master
Witam
Dzieki za cenne informacje dla mnie - jedyne co moglem szybko zrobić to przejżeć internet - i probki zamieszczone fp-5 są dla mnie idealne (o wiele soczystsze barwy piano od P-120) - wiadomo wszystko zależy od tego jak to jest nagrane i kto ma jaki gust...Jest to mój faworyt tym bardziej, ze również ma głośniki które w razie "W" w warunkach domowych moga być pomocne..
Tylko mam obawę przed polifonią która jest 64 ...
Mam sklonności do naduzywania pedału - i czy wtedy jak się nalożą dzwięki na siebie nie będzie mi za malo tej polifonii....???
SP300X już był by kupiony - gdyby nie brak swoich głosników a nie wiem jakie dobrać dobre (niedrogie) w warunkach home recording ?
Dzieki za cenne informacje dla mnie - jedyne co moglem szybko zrobić to przejżeć internet - i probki zamieszczone fp-5 są dla mnie idealne (o wiele soczystsze barwy piano od P-120) - wiadomo wszystko zależy od tego jak to jest nagrane i kto ma jaki gust...Jest to mój faworyt tym bardziej, ze również ma głośniki które w razie "W" w warunkach domowych moga być pomocne..
Tylko mam obawę przed polifonią która jest 64 ...
Mam sklonności do naduzywania pedału - i czy wtedy jak się nalożą dzwięki na siebie nie będzie mi za malo tej polifonii....???
SP300X już był by kupiony - gdyby nie brak swoich głosników a nie wiem jakie dobrać dobre (niedrogie) w warunkach home recording ?
Nikt się nie wypowiedzial na temat Korga ??
A jestem ciekawy waszej opinii...
A jestem ciekawy waszej opinii...
...Nikt się nie wypowiedzial na temat Korga ?
A jestem ciekawy waszej opinii......
Ja mam Korka SP-200
Jestem również pianistą (Akademia MUz w Krakowie)
Polecam
Zajebista klawiaturka moim zdaniem i taniutki ostatnio bo jedyne niecałe 300
Daruj sobie Yamahy i rolandy
Korg jest półke wyżej.
Tylko trzeba jakieś zewnętrzne nagłośnienie
Ale to nie problem.
Pozdrawiam
:)
A jestem ciekawy waszej opinii......
Ja mam Korka SP-200
Jestem również pianistą (Akademia MUz w Krakowie)
Polecam
Zajebista klawiaturka moim zdaniem i taniutki ostatnio bo jedyne niecałe 300
Daruj sobie Yamahy i rolandy
Korg jest półke wyżej.
Tylko trzeba jakieś zewnętrzne nagłośnienie
Ale to nie problem.
Pozdrawiam
:)
A znacie link gdzie można odsłuchać barw Rolanda RD300? Bo nie mogę się doszukać... Znalazłem empetrójki tylko RD 170.
...A znacie link gdzie można odsłuchać barw Rolanda RD300? Bo nie mogę się doszukać... Znalazłem empetrójki tylko RD 170....
W ogóle mało jest stron w internecie o tym sprzęcie
W polsce pojawiło się to niedawno... A na zagranicznych strochach trudno cokolwiek znaleźć...
[addsig]
W ogóle mało jest stron w internecie o tym sprzęcie
W polsce pojawiło się to niedawno... A na zagranicznych strochach trudno cokolwiek znaleźć...
[addsig]
The Keyboard Master