Ustawienie monitorów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
qbo
Ustawienie monitorów

Post autor: qbo » wtorek 26 kwie 2005, 15:21

Witam,

Od jakiegos czasu jestem szczesliwym posiadaczem Monitorow Alesis M1 Active MK2. Ogladajac zdjecia roznych miejsc zauwazylem rozne ustawienia monitorow (chodzi mi o poziome i pionowe).Ww instrukcji jest to nie do konca jasne. I tu moje pytania. Ktore jest lepsze na etapie miksu? Czy przy ustawieniu poziomym glosniki wysokotonowe powinny byc skierowane do wewnatrz czy na zewnatrz? instrukcjA sugeruje do wewnatrz ale zauwazylem na wielu zdjeciach ze ludzie ustawiaja odwrotnie. Jak ot jest?

Bede wdzieczny za wszelkie wusgestie.

Pozdrawiam

Qbo

DogHead

Re: Ustawienie monitorów

Post autor: DogHead » wtorek 26 kwie 2005, 15:56

... Ogladajac zdjecia roznych miejsc zauwazylem rozne ustawienia monitorow (chodzi mi o poziome i pionowe) ...

Alesis zaprojektowal M! do ustawienia i tak i tak, dlatego logo na plycie czolowej jest pod katem, zeby w kazdym przypadku bylo czytelne i dobrze wygladalo.

Co do ustawienia, traktuje o tym obszernie instrukcja, od str 17:

www.alesis.com/downloads/ manuals/M1ActiveMKII_Manual.pdf

IMHO - przychylam sie raczej do ustawienia pionowego.

A jak ustawiaja w Chicago - nie wiem.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 27 kwie 2005, 08:38

Będę kategoryczny: ZAWSZE pionowo. Jeśli nawet producenci "pozwalają" kłaść monitory to tylko ze względów marketingowo-widzimisię użytkowników, którzy chcą mieć tak jak w studio w którym byli , a tam monitory leżały. Gdyby producent mówił, że NIE WOLNO kłaść monitorów to tacy klienci (podatni na wygląd i to "jak to się robi" ) nie kupili by po prostu tego towaru.

Faktem jest że spora częśc monitorów, położona na boku gra równie dobrze jak pionowo, ale w takim przypadku oznacza to "głowę w imadle". Jakiekolwiek większe ruchy głowy w polu odsłuchu" oznaczać będą czasem drastyczne-oszukańcze zmiany w brzmieniu. Wyłażą wtedy dziury w okolicach podziału, chcrakaterystyka zaczyna "głupieć".

Wniosek generalny: jak postawisz monitory pionowo to na pewno będzie dobrze. Jeśli połozysz je na boku to może będzie dobrze ale nie musi.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 27 kwie 2005, 10:44

spiker z tego co piszesz wnioskuje ze stawiajac monitory pionowo ten sam efekt uzyskamy siedzac na roznych wysokosciach czyz nie?

a jesli jz maja lezec to wysokotonowymi na zewnatrz - nie ma co sobie zawerzac pola...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 27 kwie 2005, 10:49

...spiker z tego co piszesz wnioskuje ze stawiajac monitory pionowo ten sam efekt uzyskamy siedzac na roznych wysokosciach czyz nie?

=============

oczywiście, ale w nieco mniejszym stopniu.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

HQ

Post autor: HQ » sobota 28 sty 2006, 13:40

Często w instrukcjach zaleca się "rozwarcie" między monitorami 60 st.( 30st od prostej prostopadłej) - nie lepiej 90 ( 2x45 ) ? - moim zdaniem można dokładniej określać położenie źródła w przestrzeni (dla 90), przy 60st(2x30) dźwięk jest wyraźnie z przodu ale nie "wyjedziemy" tak daleko wówczas na boki.

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » niedziela 29 sty 2006, 23:03

...stawiajac monitory pionowo ten sam efekt uzyskamy siedzac na roznych wysokosciach czyz nie?

na pewno nie, może i "odchyły" będą nieco mniejsze niż w ustawieniu poziomym moitorów, ale "wyskość słuchania" ma kolosalny wpływ na odbiór

Tak apropos, to w takim razie, co powiecie o Yamaha NS 10, one chyba zawsze leżą...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 29 sty 2006, 23:11

Tak apropos, to w takim razie, co powiecie o Yamaha NS 10, one chyba zawsze leżą......

u mnie stały , asz jakis palant namowił mnie na sprzedanie ,,,,,, i od tamtej pory ..... leza ... u kogos innego

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » niedziela 29 sty 2006, 23:27

u mnie stały , asz jakis palant namowił mnie na sprzedanie ,,,,,, i od tamtej pory ..... leza ... u kogos innego

...

zalujesz ze sprzedales ?

ODPOWIEDZ