Poprawa jakości wokalu
Chciałbym sie was zapytać co moge zmienić w swoim torze audio i na co, by poprawić jakość wokalu. Aktualnie posiadam: mxl 990, phonic 1002, m-audio audiophile. Zacząłem od wymiany przewodów oraz poprawnej adaptacji akustycznej kabiny i reżyserki i odsłuchów. Na kolejną modernizację mam 1400 pln i zależy mi generalnie na poprawie jakości wokalu. Zastanawiam się czy inwestować w nowy mikrofon czy w nowy przedwzmacniacz. Jeśli chodzi o preamp co byście polecili w tej cenie, czy np tl audio crimson 3051 zamiast tego phonic'a coś poprawi i w jakim stopniu.
Poproszę o rzetelne porady i z góry za nie dziękuję.
Poproszę o rzetelne porady i z góry za nie dziękuję.
RAP
Re: Poprawa jakości wokalu
Najbardziej efektywna inwestycja poprawiająca jakość wokalu to inwestycja w lekcje śpiewu. Serio.
...Najbardziej efektywna inwestycja poprawiająca jakość wokalu to inwestycja w lekcje śpiewu. Serio....
a i tak nie ma gwarancji, weźmy taką Mandarynę...
JoU
JoU
- Bartolomeo
......Najbardziej efektywna inwestycja poprawiająca jakość wokalu to inwestycja w lekcje śpiewu. Serio....
No z tym to już się nic nie da zrobić
a na poważnie to przecież nikt klienta nie wyśle na lekcje śpiewu
To by było dopiero
No z tym to już się nic nie da zrobić

a na poważnie to przecież nikt klienta nie wyśle na lekcje śpiewu

To by było dopiero

- Bartolomeo
Ja bym myślał rzaczej o mikrofonie, mxl 990 to dobry mikrofon,ale jednak z tych najtańszych. Osobiście fascynuje sie brzmieniem lampowym

Polar, jak chcesz dobrze nagrywać wokal, to najpierw przeczytaj rozmowę z Leszkiem Kamińskim w kwietniowym numerze Estrady i Studia(do sciągnięcia z zerwera EiS)!
Nie dziw się, tylko do lektury! Ten artykuł rozwieje sporą część Twych wątpliwości!
Nie dziw się, tylko do lektury! Ten artykuł rozwieje sporą część Twych wątpliwości!
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
przedewszystkim dobry przedwzmacniacz z equalizerem kompresorem i deeserem....
troszke to kosztuje - jaki behringer w niemczech jest za 400 pln z groszem...
ja korzystam z dbx 286(kurde a moze 386) i nie jest najgorszy - czuly jeszcze na przesterki ale jak sie dopali lampka to bedzie niezle...
troszke to kosztuje - jaki behringer w niemczech jest za 400 pln z groszem...
ja korzystam z dbx 286(kurde a moze 386) i nie jest najgorszy - czuly jeszcze na przesterki ale jak sie dopali lampka to bedzie niezle...
nie ufam sprzętom marki berhinger;)
Co powiecie na Bellari RP 503 ? Albo na Nady TMP-3 ? Ostatecznie joemeek threeQ ?
Co powiecie na Bellari RP 503 ? Albo na Nady TMP-3 ? Ostatecznie joemeek threeQ ?
RAP
...nie ufam sprzętom marki berhinger;)
To powiemy ze roznice po wymianie preampa beda tak minimalne ze w 99% przypadkow nieslyszalne
To wszystko co robia te wyciagacze forsy z kieszeni zwane "preampami" robisz sobie spokojnie za pomoca kilku wtyczek po nagraniu, nawet darmowych. O PSP nie wspominajac - a kosztuje to mniej niz "preamp"
Mozna natomiast pomyslec o mikrofonie, tu jest wiecej pola do popisu. Z tym ze za 1400 to tez nie bedzie nic zdecydowanie lepszego niz mxl 990.
Ja bym zostawil jak jest, zainwestowal w PSP Vintage Warmer i PSP MasterQ.
[addsig]
To powiemy ze roznice po wymianie preampa beda tak minimalne ze w 99% przypadkow nieslyszalne
To wszystko co robia te wyciagacze forsy z kieszeni zwane "preampami" robisz sobie spokojnie za pomoca kilku wtyczek po nagraniu, nawet darmowych. O PSP nie wspominajac - a kosztuje to mniej niz "preamp"
Mozna natomiast pomyslec o mikrofonie, tu jest wiecej pola do popisu. Z tym ze za 1400 to tez nie bedzie nic zdecydowanie lepszego niz mxl 990.
Ja bym zostawil jak jest, zainwestowal w PSP Vintage Warmer i PSP MasterQ.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...nie ufam sprzętom marki berhinger;)
...
A moze powinienes , ....... poczytaj posty ludzi na zagranicznych forach, mozesz sie zdziwic,
...
A moze powinienes , ....... poczytaj posty ludzi na zagranicznych forach, mozesz sie zdziwic,