Halion i perkusja

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
hudy
Halion i perkusja

Post autor: hudy » wtorek 15 mar 2005, 14:40

Witam...

mam maly problem. jakies 2-3 miesiace temu nabylem Halion'a i wrzucilem mu soundfonta z brzmieniami zestawu...wszystkie plasterki na swoim miejscu, ale problem mam z hi-hat'em...

kiedy uderzam w otwarty hi-hat i potem ten "foot", to otwarty dalej brzmi...na innych Sf'ach tego nie ma.czy mozna to jakos skorygowac?? obwiednia nie daje porzadanych rezultatow a funkcja drum pogarsza tylko "grywalnosc".drazni mnie to juz dosc dlugo...

Mam jeszcze pytanie...

czy jest jakis software'owy sampler, niekoniecznie tak rozbudowany jak HAlion, ale z mozliwoscia odpalenia go poza hostem-taki stand alone, zeby moc wziac go na koncert i z laptopa za pomoca kalwiszy lub triggerow wyzwalac brzmienia?jesli tak, to jakie ceny i gdzie w ogole szukac...na poczatek jakies demo moze...wazne, zeby dzialal sam i mogl importowac sf2.

dzieki i pozdrawiam.

d
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Awatar użytkownika
przemal

Re: Halion i perkusja

Post autor: przemal » wtorek 15 mar 2005, 18:35

...Witam...

mam maly problem. jakies 2-3 miesiace temu nabylem Halion'a i wrzucilem mu soundfonta z brzmieniami zestawu...wszystkie plasterki na swoim miejscu, ale problem mam z hi-hat'em...

kiedy uderzam w otwarty hi-hat i potem ten "foot", to otwarty dalej brzmi...na innych Sf'ach tego nie ma.czy mozna to jakos skorygowac?? obwiednia nie daje porzadanych rezultatow a funkcja drum pogarsza tylko "grywalnosc".drazni mnie to juz dosc dlugo...

Mam jeszcze pytanie...

czy jest jakis software'owy sampler, niekoniecznie tak rozbudowany jak HAlion, ale z mozliwoscia odpalenia go poza hostem-taki stand alone, zeby moc wziac go na koncert i z laptopa za pomoca kalwiszy lub triggerow wyzwalac brzmienia?jesli tak, to jakie ceny i gdzie w ogole szukac...na poczatek jakies demo moze...wazne, zeby dzialal sam i mogl importowac sf2.

dzieki i pozdrawiam.

d...

Jeżeli zamknięty hihat następujący po otwartym nie wycina go, to znaczy że trzeba to poprawić w jakimś edytorze do soundfontów, innej możliwości nie widzę.

Jeśli chodzi o sampler stand alone to może być np. sfz (który jest właściwie tylko sample playerem ale bardzo dobrym), lub też jego bardzej rozbudowana wersja sfz+ oba powinny się dobrze sprawdzić na koncercie przynajmniej tak wynika z informacji na stronie producenta:
Quote:
Ultra light ASIO host for live performance and programming

.

Sądze że dobrym rozwiązaniem byłby też Kontakt lub jego lżejsza wersja Kompakt ale zwłaszcza ten pierwszy jest co najmniej tak samo rozbudowany jak Halion
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » wtorek 15 mar 2005, 18:40

Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » wtorek 15 mar 2005, 19:52

Jeżeli zamknięty hihat następujący po otwartym nie wycina go, to znaczy że trzeba to poprawić w jakimś edytorze do soundfontów, innej możliwości nie widzę.

a jak dokładnie mam to zrobić?

co mam wyedytować?

jeden kalwisz ma przypisane z 20 próbek.

za jakieś konkretne rady z góry dziękuję.

pozdr.d

Paweł

Post autor: Paweł » środa 16 mar 2005, 12:37

Dziwny problem. Tródno mi coś powiedzieć, bo do Haliona raczej nie pcham Soundfontów, ale zastanawiam się bo po co Ci to tak naprawde? Z Halionem dostałeś przecież w miarę przyzwoity zestaw perkusyjny. Użyj go i po sprawie. Albo Tylko Hi Hatów z niego.

Co do samplerów, to przyzwoity w tej materii jest Battery.

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » środa 16 mar 2005, 14:59

...Dziwny problem. Tródno mi coś powiedzieć, bo do Haliona raczej nie pcham Soundfontów, ale zastanawiam się bo po co Ci to tak naprawde? Z Halionem dostałeś przecież w miarę przyzwoity zestaw perkusyjny. Użyj go i po sprawie. Albo Tylko Hi Hatów z niego.

Co do samplerów, to przyzwoity w tej materii jest Battery....

Wiem...dlatego dopiero teraz mam problemy... te brzmienia sa inne niz te z HALiona. te z kompletu nie pasowaly mi akurat do tego co robilem. mam bogata kolekcje SF2 więc mieszam.

a hi-hat w tym akurat zestawie jest ladny,naturalny i w ogole.

Awatar użytkownika
Oleo

Post autor: Oleo » środa 16 mar 2005, 17:37

Witam

Musisz zaznaczyć wszystkie sample hihatu i stworzyć dla nich nową grupe z jednogłosową polifonią. Tryb edycji przełącz na selected.

Paweł

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » środa 16 mar 2005, 23:27

Mam jeszcze pytanie...

dzieki i pozdrawiam.

d...

Zrob upgrade do trojki.

Bedziesz mial za mala kase nowa wersje i mozliwosc odpalania bez hosta.

--

pozdry

NKOTB

ODPOWIEDZ