MI4 nagle przestał się ładować w W2K

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
biawoj
MI4 nagle przestał się ładować w W2K

Post autor: biawoj » piątek 14 sty 2005, 18:24

Napotkałem dziś taki oto problem: MI4 będący kluczem dla Cubase SL2 przestał być widocznyw system trayu - przez co Cubase nie ma szans ruszyć.

Używam win2000, Cub system4 działał bez zarzutu, od pierwszego kopa, którego dostał w sierpniu.

Wczoraj nagrywałem koncercik live, i nie mogłem pozbyć się trzasków na kanałach mikrofonowych. Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu. Walczyłem ze zmianą ustawień buforów i latencji, bez skutku. Dziś rano jeszcze zrobiłem szybki miks dla muzyków. Po południu próbowałem coś podłubać, a tu klapa. Menedżer urządzeń w panelu sterowania mówi, że nie może załadować sterowników MI4.

Pogrzebałem po eftepie na pinnaclesys, zaktualizowałem firmware i samego Cubasa, ale bez skutku. Żadne odinstalowanie ani zmiana portu USB nie pomogła.

Na tym samym kompie mam też winXP PRO dla działań typu "wszystko poza muzą", postawiłem w nim Cubase od zera, wszystko działa jak należy.

Czy ktoś miał podony problem?

Ciekawostką niech pozostanie fakt, że gdy zadzwoniłem do AudioFactory, miły pan powiedział, że miał dziś telefon ze zgłoszeniem typu "wyszedłem na chwilę do kuchni i jak wróciłem system4 już nie działał"

Pozdrawiam
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

WG

Re: MI4 nagle przestał się ładować w W2K

Post autor: WG » piątek 14 sty 2005, 23:05

Jeżeli na XP wszystko działa.

Niestety taki to już urok tych Windowsów zwłaszcza starszych

Potrafisz uruchomić dziennik zdarzeń (logi). Tam powinna być zapisana informacja co się dzieje ze sterownikiem podczas ładowania się systemu i to może pomóc w ustaleniu przyczyny takiego dziwnego zachowania się systemu.

Uruchom dziennik zdarzeń wpisując w uruchom: eventvwr.msc

Możesz też wyczyścić wszystkie logi i zrestartować system. Dziennik może być bardzo długi a w ten sposób ograniczysz się tylko do jednego uruchomienia.

Możesz sprawdzić jeszcze sterowniki USB i konfigurację tych portów.

Możesz jeszcze wywołać ostatnią dobrą konfigurację ale jak sięgam pamięcią to rzadko jest to skuteczne. Klawisz F8 przy wyborze systemów.

Tak czy inaczej polecam jednak zostać tylko przy XP jeżeli chodzi o audio. Oczywiście zaraz tutaj będą forsować i przekonywać Ciebie do Win2000. Niestety ten system jest mniej przewidywalny niż XP o czym przekonałeś się na własnej skórze

ODPOWIEDZ