Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu rozwiązania następującego zjawiska:
W nagranym materiale pojawiają się trzaski na wszystkich śladach w sposób absolutnie przypadkowy(raz na 2-3, 15 min, czasem co kilka sekund,a czasem wcale) mimo że w czasie rejestracji w monitorach (odsłuch prosto z wejścia na kartę) sygnał był krystalicznie czysty. Czasami przy odtwarzaniu też pojawiają się trzaski "przypadkowe" - niezapisane na dysku najczęściej krótko po starcie odtwarzania.
Za radą Szanownych Forumowiczów wymieniłem już większość elementów w komputerzenowe są: płyta główna - asus, karta grafiki - asus, procek P4-3G, RAM - kings1G, karta muz - RME fireface 800 , system XP home z ostatnim service packiem 2.
Już naprawdę nie wiem od czego to może pochodzić. Od zasilacza?
Błagam o pomoc bo mnie desperacja niedługo wywróci na drugą stronę!
Pozdrawiam,
Grzybass
Kliki
Re: Kliki
a może te trzaski pochodzą z rejestratora-na jakim programie nagrywasz/odsłuchujesz ? objawy które wymieniłeś ja mam na domowym pc,gdy odpale za dużą liczbe ścieżek,lub zapnę za duża ilość efektów...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
...a może te trzaski pochodzą z rejestratora-na jakim programie nagrywasz/odsłuchujesz ? objawy które wymieniłeś ja mam na domowym pc,gdy odpale za dużą liczbe ścieżek,lub zapnę za duża ilość efektów......
Mi to bardziej wygląda na niedopracowany lub posiadający jakieś błędy sterownik karty dźwiękowej. Ale mogę się mylić....
Mi to bardziej wygląda na niedopracowany lub posiadający jakieś błędy sterownik karty dźwiękowej. Ale mogę się mylić....

zasilacz fakt jeśli jest cienki to może coś w tym być lecz fdaktycznie najpierw pobawił bym się sterami od wszystkiego jeśli jedno i drugi nic nieda zmień program w którym pracujesz często jest też to zła konfiguracja programu zwłaszcza jeśli są to crackowane programy :)
To może byc ewentualnie problem związany ustawieniami latencji poszczególnych urządzeń w windows, zgaduję że ten asus to pewnie mocna karta grafiki z akceleratorem, a takie domyślnie dostają najwięcej zasobów. Jest taki program do tuningu kart graficznych Power Strip, przy okazji pozwala na zmienianie w locie ustawień latencji dla poszczególnych urządzeń (w "opitions"/"adapter information" - pole "latency") spróbuj zmniejszyć latencję dla grafiki o połowę i dać tyle samo dla karty dźwiękowej - domyślne wartości to bodajże 256 dla grafiki i 32 dla karty muzycznej, czyli grafika jest faworyzowana, ustaw np. 128 na grafike i 96 na RME i zobacz czy czy ma to jakikolwiek wpływ... być może chodzi o coś zupełnie innego, ale nie zaszkodzi spróbować. URL do softu: http://entechtaiwan.net/util/ps.shtm
Jeśli masz SATA na płycie głównej to może też być jego sprawka... rozwiązanie to samo - zwiększyć latencję dla kart dźwiękowej.
Jeśli masz SATA na płycie głównej to może też być jego sprawka... rozwiązanie to samo - zwiększyć latencję dla kart dźwiękowej.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
I jeszcze jedna, może banalna, porada - jeśli masz dysk ATA upewnij się że pracuje w trybie UDMA, ja miałem taki przypadek że windows "po cichu" uznał że mój dysk nie może pracować w udma i przestawił go na pio.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
jesli płyta jest na chipsecie VIA to sciagnij VIA Latency patch.
Zwiększ latencję sterowników ASIO bądź WDM(zaleznie na jakich pracujesz) - to powinno w zupełności wystarczyć...
masz poprostu mały problem z płynnym odtwarzaniem strumienia.
Jeśli korzystasz z wtyczek to może niektóre z nich powoduja zbyt duze opóźnienie??(jak na przykład LinMB,L2,L3 Waves i kilka innych...)
Jak to nie pomoże to zdefragmentuj dysk z projektem.
ZomZom nigdy nie spotkałem sie z takimi ustawieniami a w komputerach troszkę siedzę - jedyne co jest w biosie to ustawienie latencji PCI zreszta nie mające tu zadnego zastosowania....
Zasilacz tez nigdy nie spowoduje takich trzasków co najwżej moze zaiwsic komputer....
Zwiększ latencję sterowników ASIO bądź WDM(zaleznie na jakich pracujesz) - to powinno w zupełności wystarczyć...
masz poprostu mały problem z płynnym odtwarzaniem strumienia.
Jeśli korzystasz z wtyczek to może niektóre z nich powoduja zbyt duze opóźnienie??(jak na przykład LinMB,L2,L3 Waves i kilka innych...)
Jak to nie pomoże to zdefragmentuj dysk z projektem.
ZomZom nigdy nie spotkałem sie z takimi ustawieniami a w komputerach troszkę siedzę - jedyne co jest w biosie to ustawienie latencji PCI zreszta nie mające tu zadnego zastosowania....
Zasilacz tez nigdy nie spowoduje takich trzasków co najwżej moze zaiwsic komputer....
Ustawienie w biose nie ma znaczenia bo windows i tak ustawia wszystko po swojemu... poczytaj np. tutaj: http://mark-knutson.com/t3/
albo tutaj: http://www.geocities.com/phileosophos/tech/pcilatency.html
Ustawienie w biose nie ma znaczenia bo windows i tak ustawia wszystko po swojemu... poczytaj np. tutaj: http://mark-knutson.com/t3/
albo tutaj: http://www.geocities.com/phileosophos/tech/pcilatency.html
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!