witam,co sadzicie o nowiutkim dziecku Terratec'a(dopiero wchodzi na Polski rynek chyba), karcie TerraTec Aureon 7.1 na FireWire,nie doszukalem sie nigdzie za wiele o tym sprzecie,imo cena (1400+-)jest za to co otrzymujemy wiecej niz atrakcyjna:)Co sadzicie o niej jako interfejsie do laptopa?Czy ma moze jakies istotne minusy,o ktorych niewiem?Planuje zakup zestawu laptop + interfejs,z zalozeniem gry live.Wiem,ze temat byl juz poruszany,wiem ze fire wire jest lepszym wyjsciem jesli chodzi o laptopa,dlatego prosze o Wasze "blogoslawienstwo";) wzgledem tej karty Terratec'a(zalezy mi na 8 wyjsciach, niskiej latencji, dobrych sterownikach i cenie z sredniej polki)
pozdr i z gory dzieki za odpowiedzi
tu link do strony o tym cudenku:(po prawej kolejne linki do specyfikacji/obrazkow)
TerraTec Aureon 7.1 FireWire do laptopa?
Re: TerraTec Aureon 7.1 FireWire do laptopa?
Skoro karta dopiero wchodzi na rynek, to nie możesz oczekiwać opinii użytkowników. Z doświadczenia wiem, że łatwo zapalić się do nowości i zapomnieć o zdrowym rozsądku, który nakazuje odczekać, aż użytkownicy i testerzy zweryfikują jej działanie. Lepiej odczekać parę miesięcy, a jeśli to niemożliwe - zainteresować się produktami o utrwalonej renomie.
chcialem tylko przyznac racje mb i uprzedzic innych stojacych przed podobnym wyborem jak ja wtedy..kupilem tego terrateca(dalem 1000zl,nowa 1400)i zdecydowanie nie jestem zadowolony,spodziewalem sie,ze skoro wydaje tyle pieniedzy na dobry,mocny komputer i rowniez w miare sporo na karte bede mial jakis w miare wysoki komfort pracy...A tu lipa,ciagle krzaki,zdaje mi sie,ze sterowniki kloca sie z reszta systemu(mam laptopa toshiby(jedna z lepszych firm jesli chodzi o laptopy pc,do tego windows xp)krzaki sa bardzo czesto widoczne,przy nagrywaniu zdarzaja (ktorejs sciezki z kolei)trzaski sa na porzadku dziennym,wychodzenie/konczenie cubase co 3 raz konczy sie zwieszka,i do tego karta wysterowuje sie totalnie zdecydowanie za czesto(pomijajac fakt ze wejscie fire wire jest tak delikatne,ze jakiekolwiek dotkniecie powoduje rozlaczenie i musze odlaczac od pradu,wtykac na nowo,wlaczac i miec nadzieje,ze zadziala)napisalem do terrateca i opisalem moje problemy,odpisali mi zebym sciagnal z ich strony sterownik,ktory juz mam i uzywam,na kolejny mail nie odpisali...wogole jak patrze na ta karte,na jej wyjscia na czinczach,na jej przejbajerzony wyglad to mysle,ze mam do czynienia z jakims lepszym audigy przeznaczonym do gier,nie ma MIDI!!!(slepy chyba bylem,myslalem ze na 200% musi miec midi,musialem dokupic int. midi na usb)...i pewnie tak jest,zaluje,ze ja kupilem,jakos sobie radze,ma bardzo dobre przetworniki ac/dc na szczescie i jakosc dzwieku(khz'y;)ale niesamowicie mnie irytuje miejscami,nie tego oczekiwalem:(
nie radze sie w to pakowac,pozdr
nie radze sie w to pakowac,pozdr
Twoje problemy mogą być częściowo spowodowane chipsetem na którym jest zbudowany port FireWire w laptopie. Sprawdź, czy nie jest to czasem VIA lub NEC, jeśli tak , to lipa... Ponoć własnie one są przyczyną większości problemów z interfejsami na FW. Sam szukam od jakiegoś czasu karty FW do mojego kompa na chipach Intel lub TexasInstrument (podobno na nich wszystko jest ok) i nie łatwo je dostać. Na dniach odbieram Presonusa Firepod i póki co, nie mam do czego go podłączyć...
Pozdro - Leff
Pozdro - Leff
Leff - Szczecin
...Twoje problemy mogą być częściowo spowodowane chipsetem na którym jest zbudowany port FireWire w laptopie. Sprawdź, czy nie jest to czasem VIA lub NEC, jeśli tak , to lipa... Ponoć własnie one są przyczyną większości problemów z interfejsami na FW. Sam szukam od jakiegoś czasu karty FW do mojego kompa na chipach Intel lub TexasInstrument (podobno na nich wszystko jest ok) i nie łatwo je dostać. Na dniach odbieram Presonusa Firepod i póki co, nie mam do czego go podłączyć...
Pozdro - Leff...
hmm...no właśnie mam zamiar kupić jakąś tanią kartę na FW, ale po przeczytaniu tych postów zaczynam się wachać. Mam Laptopa firmy Acer z procesorem Centrino...mniejsza z tym. Gram z niego również na koncertach, mam narazie kartę Edirol UA20, ale chę zmienić. Czy FW jest rzeczywiście tak delikatne, że może mi się rozłączyć podczas koncertu? No i mam ten chpiset VIA, czy to też źle? POMOCY!!!
Pozdro - Leff...
hmm...no właśnie mam zamiar kupić jakąś tanią kartę na FW, ale po przeczytaniu tych postów zaczynam się wachać. Mam Laptopa firmy Acer z procesorem Centrino...mniejsza z tym. Gram z niego również na koncertach, mam narazie kartę Edirol UA20, ale chę zmienić. Czy FW jest rzeczywiście tak delikatne, że może mi się rozłączyć podczas koncertu? No i mam ten chpiset VIA, czy to też źle? POMOCY!!!

muzyka niezależna
...
Tylko nie placz!
Idz czlowieku z tym kompem do sklepu gdzie maja karty FW,
podlacz i sprawdz.
--
POSTdrawia
bit/rate

Tylko nie placz!
podlacz i sprawdz.
--
POSTdrawia
bit/rate
...hmm...no właśnie mam zamiar kupić jakąś tanią kartę na FW, ale po przeczytaniu tych postów zaczynam się wachać. Mam Laptopa firmy Acer z procesorem Centrino...mniejsza z tym. Gram z niego również na koncertach, mam narazie kartę Edirol UA20, ale chę zmienić. Czy FW jest rzeczywiście tak delikatne, że może mi się rozłączyć podczas koncertu? No i mam ten chpiset VIA, czy to też źle? POMOCY!!!
...
Tylko nie placz!
podlacz i sprawdz.
--
POSTdrawia
bit/rate...
Satry, och wzruszylem sie...
Niesamowita pomoc. Czekałem na odpowiedź kogoś kto ma FW i wie jak wygląda dłuższa praca z tego typu złączem. Na koncercie wszystko drży...statyw się trzęsie..USB jest mocne, a FW??!!!

Tylko nie placz!
podlacz i sprawdz.
--
POSTdrawia
bit/rate...
Satry, och wzruszylem sie...
Niesamowita pomoc. Czekałem na odpowiedź kogoś kto ma FW i wie jak wygląda dłuższa praca z tego typu złączem. Na koncercie wszystko drży...statyw się trzęsie..USB jest mocne, a FW??!!!
muzyka niezależna