Konfiguracja studia - pomocy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
facundo
Konfiguracja studia - pomocy

Post autor: facundo » poniedziałek 19 kwie 2004, 03:32

Pilnie poszukuję pełnej konfiguracji nowoczesnego profesjonalnego studia nagraniowego, systemów działania,komputery, karty etc całe hardware muz.,a także wyposażenia wnętrz, wyciszenia etc.

Może ktos posiada jakies dokladne "kopie" owych kompleksowych wyposazen i systemow znanych swiatowych instytucji tego typu.

(Mam na mysli linki albo gotowe,szczegółowe dokumenty na ten temat. Interesują mnie dokładne dane od jednostki centralnej po wtyczki i kable)

Zdaję sobie sprawę,że istnieją zapewne firmy zajmujące się taką konfiguracją, chciałbym jednak sam dokonać wczesniejszego dokładnego rozpoznania.

Mam mozliwosc zaadoptowania obiektu z salą koncertową na taką dzialalnosc. (nagrania zespołow,produkcja muzyczna,mastering itp.)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
harrypotter

Re: Konfiguracja studia - pomocy

Post autor: harrypotter » poniedziałek 19 kwie 2004, 23:15

...Pilnie poszukuję pełnej konfiguracji nowoczesnego profesjonalnego studia nagraniowego, systemów działania,komputery, karty etc całe hardware muz.,a także wyposażenia wnętrz, wyciszenia etc.

Może ktos posiada jakies dokladne "kopie" owych kompleksowych wyposazen i systemow znanych swiatowych instytucji tego typu.

(Mam na mysli linki albo gotowe,szczegółowe dokumenty na ten temat. Interesują mnie dokładne dane od jednostki centralnej po wtyczki i kable)

Zdaję sobie sprawę,że istnieją zapewne firmy zajmujące się taką konfiguracją, chciałbym jednak sam dokonać wczesniejszego dokładnego rozpoznania.

Mam mozliwosc zaadoptowania obiektu z salą koncertową na taką dzialalnosc. (nagrania zespołow,produkcja muzyczna,mastering itp.)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!...

Trudno to o jednoznaczna recepte, a budowanie studia trzeba by chyba rozpoczac od zdefiniowania glownego celu (czy nagrania, czy mastering, czy postprodukcja) i mozliwosci finansowych - studio odpowiadajace standardom "znanych swiatowych instytucji tego typu" to inwestycja wykraczajaca poza milion USD

Czesto powtarzajacymi sie elementami w (czyt.standardem) w duzych studiach sa np:

konsole SSL lub Neve, procesor poglosowy Lexicon 480 lub 960, odsluchy glowne klasy Genelec 1035 + 1 lub wiecej par odsluchow bliskiego pola, Macintosh+Pro Tools HD, wielosciezkowy rejestrator analogowy itd.

http://www.onkio.co.jp

To jest link do studio w Tokio - klicknij na Recording & Radio a nastepnie na numerki pod spodem, aby obejrzec pare fotek i liste sprzetu.

Pozdrawiam,

hp

ODPOWIEDZ