Powerbook G4 1,25 - mobilne studio?
- Miłaszewski
Potrzebuje rady. Zakup komputera Powerbook G4 wydaje sie byc kuszacy, jesli mozna takiego laptopa wykorzystac jako mobilne studio nagran. Nie wiem jednak, czy jego wydajnosc bedzie w stanie mnie zadowolic - przede wszystkim w kwestii mocy obliczeniowej, poniewaz z dyskiem zewnetrznym Firewire nie powinno byc zadnego problemu.
W tej chwili uzywam komputera Pentium 4 2.4GHz, ktory z pewnoscia jest duzo szybszy od G4 1.25 GHz, jednak nie wykorzystuje jego pelnej mocy w swojej pracy - wskaznik programu Logic Audio oscyluje pomiedzy 25% a 50%. Pracuje w formacie 24/44.1. Maksymalnie na raz odtwarzane jest 35-40 sciezek, a przez wiekszosc czasu 25-30. Powiedzmy, ze na kazdej z tych sciezek uzyty jest Logic`owy EQ i Compressor. Ponadto na kilku sciezkach stosuje roznego rodzaju pozostale pluginy programu Logic.
Jesli moc obliczeniowa Powerbooka nie bedzie taka jak oczekuje, czy funkcja Freeze programu Logic Pro 6 pozwoli na "dogonienie" wydajnosci mojego PC-ta?
Jacek, www.dzwiek.org
W tej chwili uzywam komputera Pentium 4 2.4GHz, ktory z pewnoscia jest duzo szybszy od G4 1.25 GHz, jednak nie wykorzystuje jego pelnej mocy w swojej pracy - wskaznik programu Logic Audio oscyluje pomiedzy 25% a 50%. Pracuje w formacie 24/44.1. Maksymalnie na raz odtwarzane jest 35-40 sciezek, a przez wiekszosc czasu 25-30. Powiedzmy, ze na kazdej z tych sciezek uzyty jest Logic`owy EQ i Compressor. Ponadto na kilku sciezkach stosuje roznego rodzaju pozostale pluginy programu Logic.
Jesli moc obliczeniowa Powerbooka nie bedzie taka jak oczekuje, czy funkcja Freeze programu Logic Pro 6 pozwoli na "dogonienie" wydajnosci mojego PC-ta?
Jacek, www.dzwiek.org
Re: Powerbook G4 1,25 - mobilne studio?
...Potrzebuje rady. Zakup komputera Powerbook G4 wydaje sie byc kuszacy, jesli mozna takiego laptopa wykorzystac jako mobilne studio nagran. (...)
Zobacz tutaj.
M
Zobacz tutaj.
M
- Miłaszewski
oczekuje bardziej konkretnej rady niz reklamy apple.
Jezeli pracujesz na Logicu na PC, to dlaczego nie kupisz pecetowego laptopa? Wyjdzie taniej i bedzie mocniejszy. Wiem, ze chyba nie takiej rady oczekiwales, ale coz... lajf is brutal i very plugav 

...Jezeli pracujesz na Logicu na PC, to dlaczego nie kupisz pecetowego laptopa? Wyjdzie taniej i bedzie mocniejszy. Wiem, ze chyba nie takiej rady oczekiwales, ale coz... lajf is brutal i very plugav
...
Dokładnie !! Za tyle papierów to kupuj jakiegoś IBM think pada i nie sądzę aby można było coś zarzucić stabilności systemu !! Tego typu gadki są bezpodstawne. Obie platformy zawieszają się równo, a pc jest szybszy !! Zresztą unix też się wiesza...

Dokładnie !! Za tyle papierów to kupuj jakiegoś IBM think pada i nie sądzę aby można było coś zarzucić stabilności systemu !! Tego typu gadki są bezpodstawne. Obie platformy zawieszają się równo, a pc jest szybszy !! Zresztą unix też się wiesza...
...Jezeli pracujesz na Logicu na PC, to dlaczego nie kupisz pecetowego laptopa? Wyjdzie taniej i bedzie mocniejszy. Wiem, ze chyba nie takiej rady oczekiwales, ale coz... lajf is brutal i very plugav
...
Polecam styczniowy numer EQ, jest artykuł "Laptop Studio", niestety nie rozwiewają wątpliwości co do wyższości Mac'a nad PC. Ponieważ aktualnie mam ten sam dylemat prowadzę prywatne śledztwo na ten temat i oto, co się na razie dowiedziałem:
1. Wąskie gardło to dysk, więc trzeba działać na FireWire
2. Lepszy Athlon niż Pentium, jeżeli PC
3. 1,25 GHz to bardzo poważny procesor, spokojnie można go porównać do 2,6 Pentium,
4. Logic należy do Apple, więc jeżeli upierasz się przy Logic to: Mac
5. Dobry laptop PC (nowy) kosztuje mniej więcej tyle samo ile używany PowerBook
6. Nie ma na rynku (lub ja nie znalazłem) PC laptopów robionych pod kątem muzy, natomiast Mac, wiadomo
7. System jest na pewno stabilniejszy pod Mac'iem
8. Rozwiązanie Salomonowe: PowerBook G4 + desktop PC
jeżeli dowiesz się czegoś ponadto, daj znać.
Pozdrawiam
Hofi

Polecam styczniowy numer EQ, jest artykuł "Laptop Studio", niestety nie rozwiewają wątpliwości co do wyższości Mac'a nad PC. Ponieważ aktualnie mam ten sam dylemat prowadzę prywatne śledztwo na ten temat i oto, co się na razie dowiedziałem:
3. 1,25 GHz to bardzo poważny procesor, spokojnie można go porównać do 2,6 Pentium,
6. Nie ma na rynku (lub ja nie znalazłem) PC laptopów robionych pod kątem muzy, natomiast Mac, wiadomo
Pozdrawiam
Hofi
Pozdrawiam
Hofi ...
2. Podobno w kompach z athlonami więcej (duużo) mocy proca wykorzystywane jest do obsługi dysku (patrz punkt 1)
grzanie athlonów jest nieco większe. Słyszałem o wypadku w którym laptop stopił się w miejscu gdzie tkwił athlon... Tym samym wpływamy na stabilność systemu...
3 chyba w photoshopie ....
5. ? ???!!!!!!!!! owszem laptopa pc też da siękupić za 30000zł więc można powiedzieć że są nawet droższe..
7. bzdura !!!! Wielka bzdura !!!
maci są ładne i dobre ale do diabła !!
pozdrawiam!!
maci są ładne i dobre ale do diabła !!
pozdrawiam!!...
Chyba ci z Apple'a zrobili Ci jakąś krzywdę. Zresztą zauważyłem, że na tym forum nienawiść (tak to chyba trzeba nazwać) do Apple'a jest "trendy". Nie wiem o co Ci chodzi z tymi 30000?. Na przykład na ebay PowerBook G4, 1.25GHz, 80Gb, 15.2" nagrywarka DVD itd. kosztuje około 2200 USD, czyli 8500,- , a to jest koszt nowego laptopa PC, jak pisałem. Poza tym w tym poście paru gości ma swoją opinię na temat sprzętu, chca coś kupić i próbują sie czegoś dowiedzieć, więc wykaż kolego trochę kultury i jeśli masz coś do powiedzenia to operuj faktami, bo opinie typu " bzdura i do diabła" nic nie wnoszą do sprawy. Jeżeli natomiast masz jakieś doświadczenia w pracy z PowerBook'iem G4 (bo to jest temat postu) uprzejmie proszę o garść przykładów.
Pozdrawiam
Hofi
pozdrawiam!!...
Chyba ci z Apple'a zrobili Ci jakąś krzywdę. Zresztą zauważyłem, że na tym forum nienawiść (tak to chyba trzeba nazwać) do Apple'a jest "trendy". Nie wiem o co Ci chodzi z tymi 30000?. Na przykład na ebay PowerBook G4, 1.25GHz, 80Gb, 15.2" nagrywarka DVD itd. kosztuje około 2200 USD, czyli 8500,- , a to jest koszt nowego laptopa PC, jak pisałem. Poza tym w tym poście paru gości ma swoją opinię na temat sprzętu, chca coś kupić i próbują sie czegoś dowiedzieć, więc wykaż kolego trochę kultury i jeśli masz coś do powiedzenia to operuj faktami, bo opinie typu " bzdura i do diabła" nic nie wnoszą do sprawy. Jeżeli natomiast masz jakieś doświadczenia w pracy z PowerBook'iem G4 (bo to jest temat postu) uprzejmie proszę o garść przykładów.
Pozdrawiam
Hofi
ajaj, ale mi się dostało..
sorry za wyssane z palca wiadomości. przepraszam. kup G4, to dobry sprzęt
PEACE !!!
sorry za wyssane z palca wiadomości. przepraszam. kup G4, to dobry sprzęt
PEACE !!!
- Miłaszewski
Laptop Mac i Desktop PC jest wlasnie tym, co mniej wiecej planuje.
Jednak mam jeszcze troche czasu, wiec moze zalapie sie na Powerbooka G5 ;)
Jednak mam jeszcze troche czasu, wiec moze zalapie sie na Powerbooka G5 ;)