Pomiary karty Aardvark

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
poet-1
Pomiary karty Aardvark

Post autor: poet-1 » piątek 16 sty 2004, 12:11

Czesc,

Mam pewien problem z pomiarem dynamiki karty Aardvark Direct Pro LX6

Mierzyłem w Wavelab’ie 3.0 na podstawie artykułów EiS 04/2002 oraz tak jak pomiar karty CardDeluxe w EiS 01/2002.

Co dziwne pomiar 24/96(a dokładnie to 24 ALT.ponieważ podobno w tej karcie nie mam możliwości nagrywania przy 24) wykazał na niebieskim pasku tylko 69 i 64 a na zielonym 68 i 64.

Nastepnie pomiar 16/44 –niebieskie paski (chyba poziom dynamiki) w okolicach 91 a na zielonych 80

Dalej to 24/44- niebieskie-94,zielone-79 i 81

24/88-niebieskie-88 i 90,zielone-75 i 76

16/32-niebieskie-92,zielone-78

w dodatku pomiary za każdym razem wykazują inne wartości (roznica do kilku lub częściej do kilkunastu dB przy każdym pomiarze)

na podstawie przeprowadzonych testów w EiS,w których to roznica wielkości szumu,dynamiki jest zalezna od częstotliwości próbkowania mam wątpliwości czy pomiar zrobiłem prawidłowo,lub co gorsza to może kartę mam uszkodzona….

Pomiar zrobiłem na pustych wejściach karty ( bez kabli),tylko przy podłączonym wzmacniaczu z odsłuchem.

Nastepny problem dotyczy nagrywania z roznymi częstotliwościami,

Pytanie – czy mogę uzyskac nagranie 24/96 jeżeli nagrywam dźwięk z gramofonu lub z odtwarzacza CD?mam wątpliwości co do tego ponieważ godzinami testowałem karte probując nagrywac z tych zrodeł przy wszystkim możliwych częstotliwościach od 16/32 do 24/96 czego efektem był tylko zwiekszony objętościowo plik,natomiast rożnica w jakości dzięku jest po prostu żadna.

Proszę o jakiekąkolwiek pomoc w sprawie pomiaru dynamiki,( jak to się dokładnie robi )

Oraz czy roznica miedzy 16/32 i 24/96(lub innymi wartościami) przy nagrywaniu może być zauwazalna jeżeli korzystam z profesjonalnego gramofonu lub odtwarzacza CD.)

m.

jeszcze jedna sprawa,potrzebuje solidnych,dobrych kabli,przewodów do wejścia karty,i na wyjscie odsluchowe.

Chce podłączyć sygnal ze wzmacniacza

Wejścia w karcie są symetryczne typu duży ‘jack’ przy czym wyjscie ze wzmacniacza typu ‘czincz’ – czy są jakies markowe kable do takiego podłączenia ? (jedna strona 2x duzy jack symetryczne,a z drugiej strony koncowka czincza ? )

Potrzebuje jeszcze jakiejs dobrej czinczy do podlaczenia wzmacniacza na odsłuch.

czy są jakieś dobre markowe kable godne polecenia ?

pozdrawiam.

m.
diggin' in the crates

poet-1

Re: Pomiary karty Aardvark

Post autor: poet-1 » sobota 31 sty 2004, 21:53

nikt nie pomoze ? jestem pewien ze ktos z Was dokladnie wie jak przeprowadzic pomiar dynamiki,

jeszcze raz prosze o pomoc

m.
diggin' in the crates

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 31 sty 2004, 22:33

...nikt nie pomoze ? jestem pewien ze ktos z Was dokladnie wie jak przeprowadzic pomiar dynamiki,

jeszcze raz prosze o pomoc

m....

ściągnij sobieRMAA 5.3 i dokonaj pomiarów w pętli. To jest jakas wykładnia...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Leff

Post autor: Leff » niedziela 15 lut 2004, 01:32

czy mogę uzyskac nagranie 24/96 jeżeli nagrywam dźwięk z gramofonu lub z odtwarzacza CD?mam wątpliwości co do tego ponieważ godzinami testowałem karte probując nagrywac z tych zrodeł przy wszystkim możliwych częstotliwościach od 16/32 do 24/96 czego efektem był tylko zwiekszony objętościowo plik,natomiast rożnica w jakości dzięku jest po prostu żadna.

To nie jest tak, że nagranie w 24/96 daje zaraz super dźwięk, szczególnie przy nagrywaniu z winyli. Jedyne, co daje ten standard w "uszy", to nieco wierniejsze odwzorowanie szczegółów, ale tyczy się to głównie niuansików brzmieniowych w delikatnej muzyce jazzowej, czy klasycznej, szczególnie w małych składach, gdzie nie mamy do czynienia z "masą" brzmienia.Ale różnice są na tyle subtelne, że jak nie masz sprzętu odsłuchowego lepszej jakości niż przeciętny, to raczej ich nie usłyszysz.To jeszcze zależy od jakości całego procesu produkcyjnego. Ale jeśli nagrywasz winyle, to w 16/44 i 24/96 zabrzmią tak samo...Jeśli chcesz je czyścić z syfów, to nawet 16/44 jest korzystniejszy - nie wiem czemu, ale różne "restoratory" lepiej działają w tej rozdzielczości.

Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Forte

Post autor: Forte » niedziela 15 lut 2004, 21:48

Moim zdaniem tracisz czas starając się wykonać pomiary karty, w sytuacji kiedy nie wiesz o co wtym wszystkim chodzi....

Nie rozwiąże w twoim przypadku problemu również program do pomiaru kart , gdyż i tu wymagane sa pewne znajomości temau, a bez tego otrzymasz cyfry które nie będą znaczyły praktycznienic. Wprowadzisz siebie w stres a po co to ?

Twoja karta ma na wyjściu przetworniki D/A 110 dB a na wejściu 100 dB A/D i taka konfiguracjia nie da ci mozliwości obiektywnego pomiaru dynamiki karty, gdyby było odwrotnie to wówczas pomiar typu we. w wyjście byłby wiarygodny, a w tej sytuacji potrzebowałbyś kartę z przetwornikami co najmniej 120dB aby pomiar był sensowny.

Karty Aardbardka mają swoją remomę w USA i poza, i gwarantujęci że jeżeli wszystko jest prawidłowo podłączone możesz oczekiwać dynamiki jaką podaje instrukcja.

muzyka dance

ODPOWIEDZ