Signal to Noise (SN Ratio)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
boro
Signal to Noise (SN Ratio)

Post autor: boro » poniedziałek 15 gru 2003, 21:15

Sluchajcie mam pytanie. Powiedzcie mi co oznacza ta funckja w tym pytaniu? Oznacza sie ja na przyklad " > 90dB " Czy wieksza wartosc=lepsza jakosc muzyki (lepsza dynamika?) czy na odwrot? dziekuje z gory
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

diskoman

Re: Signal to Noise (SN Ratio)

Post autor: diskoman » poniedziałek 15 gru 2003, 21:41

Oznacza to,że można poruszać się tylko w prawą stronę nie przekraczając

prędkości 90 km/h.

Tak naprawdę to oznacza odstęp sygnału od szumu,który w tym przypadku jest większy niż 90 decybeli.

...Sluchajcie mam pytanie. Powiedzcie mi co oznacza ta funckja w tym pytaniu? Oznacza sie ja na przyklad " > 90dB " Czy wieksza wartosc=lepsza jakosc muzyki (lepsza dynamika?) czy na odwrot? dziekuje z gory...

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » poniedziałek 15 gru 2003, 22:02

no ale jak z jakościa? lepsza jest powiedzmy przy 90 czy 95 dB ? czy to bedzie slyszalne przy powiedzmy mp3 160kbit/s (b.dobrze zakodowanym)?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 15 gru 2003, 23:35

W skrócie: im większa wartość S/N w dB tym lepiej.

SNR o wartości 90dB oznacza, że szum jest około 30 tyś razy słabszy od sygnału. Każde 6dB więcej to dwukrotnie mniejszy szum.

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » wtorek 16 gru 2003, 10:54

S/N oznacza stosunek największej, cięgłej niezniekształconej wartosci sygnału (S) do wartosci szumów (N)

przymuje sie różne metody normalizacji syganałów (rms, średnia, szczytowa, średniokwadratowa itd -niedawno był spór na forum co do właściwej metody)

końcowo wygląda to w ten sposób

s/n ratio=20log (S/N)

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » wtorek 16 gru 2003, 14:29

czy to bedzie slyszalne przy powiedzmy mp3 160kbit/s (b.dobrze zakodowanym)? ...

... i nie ma nic wspólnego z kompresją mp3. Możesz dać nawet 320kbps, a szumu zostanie tyle samo co w oryginalnym materiale (wav).

Musisz wiedzieć, że szum jst związany z sygnałem analogowym, a nie z cyfrowym. Powstaje on podczas konwertowania sygnału analogowego na cyfrowy, w ilości zależnej od jakości przetwornika ADC.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 16 gru 2003, 15:50

... i nie ma nic wspólnego z kompresją mp3. Możesz dać nawet 320kbps, a szumu zostanie tyle samo co w oryginalnym materiale (wav).

nieprawda. kompresja stratna (np. mp3) wprowadza zniekształcenia, które są niczym innym, jak szumem kwantyzacji, tyle, że nie jest to szum pełnopasmowy, a raczej szum wąskopasmowy związany z kwantyzacją poszczególnych składników widmowych. Stosunek sygnału do szumu jak najbardziej zależy od stopnia zniekształceń kodowaniem i jest mierzalny.

Musisz wiedzieć, że szum jst związany z sygnałem analogowym, a nie z cyfrowym. Powstaje on podczas konwertowania sygnału analogowego na cyfrowy, w ilości zależnej od jakości przetwornika ADC....

To też nieprawda. Definicja SNR nie jest ograniczona do szumów przetwarzania analogowo-cyfrowego. Każdy szum (czy to pochodzenia analogowego czy cyfrowego) oraz inny rodzaj zakłóceń może być i często jest mierzony przy pomocy tej prostej miary jakości sygnału.

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » wtorek 16 gru 2003, 16:46

Dziekuje wszystkim, teraz juz mniej-wiecej wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » poniedziałek 25 cze 2007, 11:38

...S/N oznacza stosunek największej, cięgłej niezniekształconej wartosci sygnału (S) do wartosci szumów (N)

pozwolę sobie odświeżyc ten temat, bo mam pytanie co do tego.
od razu też nie zgodzę się z wypowiedzią powyżej. cytując słowa książki S/N nazywamy: Różnicę poziomu pomiędzy najcichszym dźwiękiem, jaki możemy usłyszeć, a poziomem szumu

Cytując inny fragment:
Gdy nagrywamy orkiestrę, powinnismy korzystać z metody, która zapewni odstęp sygnału od szumu co najmniej tak duży, jak różnica między poziomami najgłośniejszyh pasaży i szumu tła. Jeśli orkiestra gra najgłośniejsze partie z głośnością 110 dB, zaś szum w pomieszczeniu wynosi, powiedzmy 50 dB, będziemy musieli użyć takiej metody zapisu, która pozwoli zachować zakres 60dB dla informacji użytecznej, czyli S/N o wartości 60 dB .

Tu nawiązując do definicji S/N wyżej podanej: skoro musimy mieć S/N 60 dB i założymy sobie, że najcichsze pasaze grane są z głośnością 80 dB, to szum powinien zostać zredukowany do 20 dB?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 25 cze 2007, 12:00

Stosunek sygnału do szumu jakiegoś urządzenia czy systemu to różnica między największym poziomem możliwym do uzyskania (zapisania, odtworzenia) bez zniekształceń lub dla pewnego określonego poziomu zniekształceń a poziomem szumu emitowanego przez ten system.

Kropka.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

ODPOWIEDZ