Trzaski w trakcie odsłuchu - czy to może Tascam?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
chrisso
Trzaski w trakcie odsłuchu - czy to może Tascam?

Post autor: chrisso » czwartek 06 sie 2015, 12:17

Witam, jako że to mój pierwszy post. Mam pewien problem, ale zacznę od konfiguracji.
Posiadam konfigurację sprzętu następującą:
Laptop Lenovo cztero-rdzeniowy 8-ką ramu, z 64-bitowym Win 8.1 na pokładzie i prockiem 3,5
Tascam US-144 MK II, Cubase 8 Artist i "budżetowe" monitory z Thomanna.

Do wczoraj, czyli przez ponad trzy miesiące, odkąd używam tej konfiguracji, nic się specjalnego nie działo. Poprawiałem jakiś miks i w międzyczasie, co się czasem zdarza, uruchomiłem jakiś kawałek filmu z Musoneo. Po czym wróciłem do miksu i tu zonk!
Nagle w nagraniu przy odsłuchu pojawiły się trzaski. Odpaliłem więc jakiś inny projekt, który wiem, że na pewno działał bez zarzutu, ale trzaski przy odsłuchu występowały nadal.

Dodam od razu, że nie są to trzaski związane z latencją, bo o ile w tym zasadniczym projekcie jest trochę wtyczek (7-8 - głównie firmowe + CLA), to w tym drugim nie było żadnej, a też trzeszczy. Zresztą te trzaski są ewidentnie innego rodzaju, bardziej zbliżone do związanych z siecią elektryczną, albo niesprawnymi głośnikami.

Zatem po kolei. Zmieniłem kabelki (na lepsze i całkiem nowe) łączące Tascam z kolumnami. NIC
Odłączyłem od Tascam kabel mikrofonowy. NIC. Odłączyłem słuchawki. NIC. Odłączyłem głośniki całkowicie i zostawiłem same słuchawki. NIC.
Oczywiście, zrestartowałem wcześniej Cubase, bo od tego zacząłem. Nic to nie dało. Trzaski są nadal, a przez półtorej godziny (a wcześniej wiele godzin) pracy trzasków nie było...

Może ktoś ma jakiś pomysł? Zastanawiałem się, czy karta dźwiękowa w Lenovo może "siać", ale przecież problem objawiłby się wcześniej. Zasilacz też wyłączyłem i zostawiłem komputer tylko na baterii, ale to niczego nie zmieniło. Zatem pomyślałem, że może jednak Tascam się zepsuł i on daje takie efekty. Z drugiej strony, to urządzenie ma dopiero pół roku. Komputer niecały kwartał, więc praktycznie nówka, a tu taki pasztet :(
"Doświadczenia nabywa się z wiekiem. Niestety, przeważnie jest to wieko trumny" (S.J.Lec)

marcinek2

Re: Trzaski w trakcie odsłuchu - czy to może Tascam?

Post autor: marcinek2 » czwartek 06 sie 2015, 13:59

sprawdz czy czestotliwosc probkowania sie nie zmienila tzn.nie przestawily sie ustawienia.
Motu 828 mk3,avantone cv 12,aps classic,uad 2 solo,Duo,tc helicon,rnc fmr 1773........????

Awatar użytkownika
chrisso

Re: Trzaski w trakcie odsłuchu - czy to może Tascam?

Post autor: chrisso » piątek 07 sie 2015, 00:24

...sprawdz czy czestotliwosc probkowania sie nie zmienila tzn.nie przestawily sie ustawienia....

Dzięki. Nie przestawiły się (chyba), ale po kolejnym restarcie komputera problem zniknął. Wczoraj nie chciał zniknąć. Może mu było za gorąco ;) Dziwna sprawa. Mam nadzieję, że się nie powtórzy...
[addsig]
"Doświadczenia nabywa się z wiekiem. Niestety, przeważnie jest to wieko trumny" (S.J.Lec)

ODPOWIEDZ