Cześć,
Przymierzam się do stworzenia mini studio domowego. Czy możecie powiedzieć na co powinnam zwórcić uwagę i jaki sprzęt wybrać do nagrywania wokalu, piana i gitary? Głównie zależy mi jednak na dobrej jakości wokalu.
Cześć,
Przymierzam się do stworzenia mini studio domowego. Czy możecie powiedzieć na co powinnam zwórcić uwagę i jaki sprzęt wybrać do nagrywania wokalu, piana i gitary? Głównie zależy mi jednak na dobrej jakości wokalu.
Blue Yeti to nadaje się, żeby nagrywać podcasty na Youtube, a nie "dobrej jakości wokal".
Do autora tematu:
Sprawdź ile masz pieniędzy. Jeżeli mniej niż 1000 pln, to niestety będą musiały Cie zaspokoić dużo mniej niż półśrodki i tylko smak dobrej jakości.
Cena przeciętnego mikrofonu, który mógłby Cie zaspokoić to 700-1500 pln. Do tego interfejs z przedwzmacniaczem, bez którego nie wysterujesz sygnału odpowiednio - minimum 500 pln. Kable + statyw - minumum 200 pln. Lekka poprawa akustyki (ew filtr typu Relfexion) - 600-1000 pln.
Więc przedział jak dla mnie 2000-3000 pln na taki basic zestaw standard na dobry początek.
...
Blue Yeti to nadaje się, żeby nagrywać podcasty na Youtube, a nie "dobrej jakości wokal".
Jesteś w błędzie, tym bardziej że zestawienie "dobrej jakości" i "na początek" nie oznacza zbyt wygórowanych oczekiwań
Dotykałeś tego mikrofonu?
...
Jesteś w błędzie, tym bardziej że zestawienie "dobrej jakości" i "na początek" nie oznacza zbyt wygórowanych oczekiwań
Dotykałeś tego mikrofonu?
...
I później się ludzie zastanawiają, czemu ich nagranie nie brzmi dobrze i pojawiają się pytania na forach - jak poprawić brzmienie wokalu - gdzie jak się okazuje problem jest u samego źródła.
Ja dziele sprzęt na 3 grupy:
1) amatorski / dla dzieci i młodzieży chcącej sobie pośpiewać karaoke + podcasty
2) półprofesjonalny, które mogą posłużyć do osiągnięcia jakości zbliżonej do studyjnej. Cel - pokazanie światu jak mniej więcej może wyglądać nagranie.
3) profesjony, gdzie nie nadużywa się słowa typu kompromis, a nagrania są takiej jakości, że realizator może zrobić z nimi wszystko bez jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu i kształcie nagrania.
Ja zaproponowałem sprzęt pomiędzy 1-2 grupą. Ty poniżej pierwszej.
I tak miałem ten mikrofon (wersje USB :)) - dostałem w rozliczeniu za nagranie wokalu (klient powiedział, że widocznie nie umie go używać bo wszystko słabo brzmi). No i u mnie po pierwszym podłączeniu zaczął zdobić sypialnie na komodzie. Teraz nawet nie wiem gdzie jest.
Ja zaproponowałem sprzęt pomiędzy 1-2 grupą. Ty poniżej pierwszej.
No cóż, widocznie jest on wart tyle ile jego użytkownik