Nagrywanie wokalu dla początkującej

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
lucy.maj
Nagrywanie wokalu dla początkującej

Post autor: lucy.maj » niedziela 02 lis 2014, 22:02

Cześć,

Przymierzam się do stworzenia mini studio domowego. Czy możecie powiedzieć na co powinnam zwórcić uwagę i jaki sprzęt wybrać do nagrywania wokalu, piana i gitary? Głównie zależy mi jednak na dobrej jakości wokalu.

laser777

Re: Nagrywanie wokalu dla początkującej

Post autor: laser777 » poniedziałek 03 lis 2014, 01:03

Zależy ile masz kasy?
Musisz zakupić dobry mikrofon pojemnościowy do nagrywania wokalu
nie zależnie ile masz kasy
kieruj się parametrami
np
czułość mikrofonu mV/Pa(dbV)
skuteczność chyba w SNR
pasmo przenoszenia w hz-khz

ale myślę że ktoś poleci ci konkretny model

nie możesz zapominać o przedwzmacniaczu i interfejsie
bo żeby z mikrofonu był pożytek potrzebujesz preampa(przedwzmacniacza)
a także interfejsu który gwarantuje ci dobrej jakości nagranie z próbkowaniem 96khz
48khz też nie jest zła ale jak chcesz super jakość to 96kzh
większość interfejsów audio ma preamp z zasilaniem phantom +48 uważaj żeby nie kupić interfejsu z phantom +15V bo nie rozbujasz swojego mikrofonu

do nagrywania gitary np gitary elektrycznej możesz kupić osobny mikrofon dynamiczny który nie będzie przenosił tyle wzmocnionego basu do gitary akustycznej można używać pojemnościowego
czy przetwornika nie wiem jakie rozwiązanie jest najlepsze do profesjonalnych rezultatów

podczas nagrywania wokalu mikrofon powinien znajdować się 30cm od ust i nie wolno się denerwować bo to czuć ale zawsze tak trochę jest że przed wciśnięciem rec trzeba złapać wdech

ważna jest też akustyka pomieszczenia do samego nagrywania dobrze wytłumione pomieszczenie
można wykorzystać mate tłumiącą czy wełnę mineralną itp zależy od budżetu
i warto trochę o tym poczytać
jak chcesz coś więcej robić z tym materiałem który nagrasz możesz kupić monitory studyjne i akustyka w pomieszczeniu odsłuchowym może być inna ale to już inna bajka

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 03 lis 2014, 10:33

sory

SNR to jest stosunek sygnału do szumu

ale kupując jakikolwiek sprzęt trzeba zwracać uwagę na skuteczność(moc średnia RMS)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 03 lis 2014, 11:42

Blue Yeti za ok 500 zł

drummer

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 03 lis 2014, 11:57

Blue Yeti to nadaje się, żeby nagrywać podcasty na Youtube, a nie "dobrej jakości wokal".

Do autora tematu:

Sprawdź ile masz pieniędzy. Jeżeli mniej niż 1000 pln, to niestety będą musiały Cie zaspokoić dużo mniej niż półśrodki i tylko smak dobrej jakości.

Cena przeciętnego mikrofonu, który mógłby Cie zaspokoić to 700-1500 pln. Do tego interfejs z przedwzmacniaczem, bez którego nie wysterujesz sygnału odpowiednio - minimum 500 pln. Kable + statyw - minumum 200 pln. Lekka poprawa akustyki (ew filtr typu Relfexion) - 600-1000 pln.

Więc przedział jak dla mnie 2000-3000 pln na taki basic zestaw standard na dobry początek.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 03 lis 2014, 13:48

...
Blue Yeti to nadaje się, żeby nagrywać podcasty na Youtube, a nie "dobrej jakości wokal".

Jesteś w błędzie, tym bardziej że zestawienie "dobrej jakości" i "na początek" nie oznacza zbyt wygórowanych oczekiwań

Dotykałeś tego mikrofonu?

drummer

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 03 lis 2014, 14:28

interfejs behringer u-phoria za 400zł trzeci model pomiędzy umc22 a um202 z jednym xlr i próbkowaniem 96kzh
powinien wystarczyć um202(500zł) ma dwa xlr a umc22(300zł) ten który mam Ja ma próbkowanie 48kzh
są oczywiście inne lepsze interfejsy
blue yeti z wyglądu jest ciekawy ale jak działa to nie wiem
mam jedną acapelle nagraną świetnym mikrofonem i choć jest w formacie mp3 to żaden inny wokal który dostałem nawet w formacie wave nie może się z tym równać... koleżanka podała mi nagranie sama nie używa mikrofonu za 100 zł tylko na oko coś do 1000zł a różnica jest wyraźna
super jakości tanim kosztem nie da się uzyskać ale nie powiem że nagranie będzie brzmieć strasznie na miksie zależy też od gatunku muzyki
w utworach tyko z gitarą akustyczną gdzie ten wokal musi być prawie surowy dobre nagranie utworu jest pożądane w muzyce elektronicznej np trance wokal nie musi być aż tak czytelny bo traktuje się go korektorami oraz efektami pogłosowymi o wiele bardziej drastycznie

fallworm

Post autor: fallworm » poniedziałek 03 lis 2014, 14:45

...

Jesteś w błędzie, tym bardziej że zestawienie "dobrej jakości" i "na początek" nie oznacza zbyt wygórowanych oczekiwań

Dotykałeś tego mikrofonu?
...

I później się ludzie zastanawiają, czemu ich nagranie nie brzmi dobrze i pojawiają się pytania na forach - jak poprawić brzmienie wokalu - gdzie jak się okazuje problem jest u samego źródła.

Ja dziele sprzęt na 3 grupy:

1) amatorski / dla dzieci i młodzieży chcącej sobie pośpiewać karaoke + podcasty

2) półprofesjonalny, które mogą posłużyć do osiągnięcia jakości zbliżonej do studyjnej. Cel - pokazanie światu jak mniej więcej może wyglądać nagranie.

3) profesjony, gdzie nie nadużywa się słowa typu kompromis, a nagrania są takiej jakości, że realizator może zrobić z nimi wszystko bez jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu i kształcie nagrania.

Ja zaproponowałem sprzęt pomiędzy 1-2 grupą. Ty poniżej pierwszej.

I tak miałem ten mikrofon (wersje USB :)) - dostałem w rozliczeniu za nagranie wokalu (klient powiedział, że widocznie nie umie go używać bo wszystko słabo brzmi). No i u mnie po pierwszym podłączeniu zaczął zdobić sypialnie na komodzie. Teraz nawet nie wiem gdzie jest.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 03 lis 2014, 22:10

Ja zaproponowałem sprzęt pomiędzy 1-2 grupą. Ty poniżej pierwszej.

No cóż, widocznie jest on wart tyle ile jego użytkownik

drummer

laser777

Post autor: laser777 » wtorek 04 lis 2014, 00:16

Fallworm jak go nie potrzebujesz to poszukaj możesz mi go sprzedać za 50zł ale musiał bym go mieć do piątku bo w niedziele karaoke ( :
ale poważnie jak ktoś ma coś na zbyciu do 100zł i nie jest zużyte tylko po prostu za słabe dla was to do południa mogę się zastanowić czy kupić bo jak nie to biorę behringera
bo szukam dynamików na allegro w niedziele prowadzę imprezę dowiedziałem się dziś i nie mam materiału przygotowanego głośnik muszę skręcić i potrzebuje jakiś mikrofon który do piątku musi do mnie dolecieć szukam czegoś na xlr momentami płacze ze śmiechu jak czytam niektóre opisy jaki ten mikrofon jest profesjonalny ale w prawdzie potrzebuje czegoś na szybko do prowadzenia imprezy a tak po za tym to może sobie perkusje tym po nagrywam

ODPOWIEDZ