lexicon mx 200 jako vst

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
homan44
lexicon mx 200 jako vst

Post autor: homan44 » poniedziałek 20 paź 2014, 12:24

Witam i pozdrawiam wszystkich. Temat już był ale rozwiązania nie znalazłem piszę więc z nadzieją, że może z biegiem czasu coś się urodziło. Chcę podłączyć Lexa mx200 jako vst do karty M-audio audiophile 2496...Windows 7/64 a DAW to Adobe Audition CS6...Program się zainstalował, połączenie nawiązane-Lex daje się kontrolować z poziomu kompa i na odwrót, karta ustawiona jako master clock jak nakazuje instrukcja do Lexa...sygnał po SPDIF dociera do Lexa co pokazują kontrolki wysterowania ale z powrotem tego sygnału już gorzej...zapewne coś zle konfiguruję w moim DAWie ale już trochę zgłupiałem i proszę o pomoc wszystkich, którzy zetknęli się z tym lub podobnym problemem...

Pozdrawiam

Homan

[addsig]

fallworm

Re: lexicon mx 200 jako vst

Post autor: fallworm » poniedziałek 20 paź 2014, 13:39

Ja się dołączam do pytania ale pod innym kątem.

W jaki spsób - lub w ogóle jaki DAW umożliwia - podczas renderu korzystać z harware'owych rozwiązań? Czy istnieje tylko możliwośc nagrywania "w locie" ?

O co mi chodzi:

Powiedzmy, że mamy takiego hardware lexicona, który wrzuca nam pogłos na kanały w daw. Pogłos steruje innymi pluginami na innych kanałach.

Podczas renderowania, sygnały nie są wysyłane na hardware więc nie ma pogłosu.

Jak to robicie?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 20 paź 2014, 15:12

Jak to robicie?... 

Robimy tak, żeby podczas renderowania sygnały były wysyłane na pogłos Kluczem jest renderowanie w czasie rzeczywistym, wtedy wszystko działa jak należy - a przynajmniej powinno.

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 20 paź 2014, 15:22

...
Witam i pozdrawiam wszystkich. Temat już był ale rozwiązania nie znalazłem piszę więc z nadzieją, że może z biegiem czasu coś się urodziło. Chcę podłączyć Lexa mx200 jako vst do karty M-audio audiophile 2496...Windows 7/64 a DAW to Adobe Audition CS6...Program się zainstalował, połączenie nawiązane-Lex daje się kontrolować z poziomu kompa i na odwrót, karta ustawiona jako master clock jak nakazuje instrukcja do Lexa...sygnał po SPDIF dociera do Lexa co pokazują kontrolki wysterowania ale z powrotem tego sygnału już gorzej...zapewne coś zle konfiguruję w moim DAWie ale już trochę zgłupiałem i proszę o pomoc wszystkich, którzy zetknęli się z tym lub podobnym problemem...

Pozdrawiam

Homan ...

Większość współczesnych prosych kart z wejściem S/PDIF niestety nie umożliwa takiego połączenia - zresztą sam MX200 też nie. Chodzi o to, że karta najczęściej "przełącznik" S/PDIF/analog ma połączony ze źródłem zegara - to znaczy jeżeli aktywne jest wejście S/PDIF, to automatycznie system przełącza się na slave i oczekuje zegara na wejściu cyfrowym, i odwrotnie - jeżeli "wyczuje" zegar na wejściu S/PDIF, to przełącza się w tryb slave i załącza wejście cyfrowe. Tak właśnie działa np. MX200 - nie ma przełącznika i sam się przełącza, nie można go skonfigurować jako slave z aktywnym wejściem cyfrowym. Myślałem, że stare M-Audio było porządnie zrobione, ale jak widać nie...
Pozostaje połowa cyfrowa i połowa analogowa - to znaczy wysyłki z wyjścia analogowego na analogowe wejście MX, powrót cyfrą - ale wtedy MX200 jest masterem, albo odwrotnie, czyli wysyłka cyfrą na lexicona i powrót analogowo, wtedy karta jest masterem, i ten sposób mimo analogowego powrotu wydaje się sensowniejszy.

[addsig]

Awatar użytkownika
homan44

Post autor: homan44 » poniedziałek 20 paź 2014, 19:16

......Witam i pozdrawiam wszystkich. Temat już był ale rozwiązania nie znalazłem piszę więc z nadzieją, że może z biegiem czasu coś się urodziło. Chcę podłączyć Lexa mx200 jako vst do karty M-audio audiophile 2496...Windows 7/64 a DAW to Adobe Audition CS6...Program się zainstalował, połączenie nawiązane-Lex daje się kontrolować z poziomu kompa i na odwrót, karta ustawiona jako master clock jak nakazuje instrukcja do Lexa...sygnał po SPDIF dociera do Lexa co pokazują kontrolki wysterowania ale z powrotem tego sygnału już gorzej...zapewne coś zle konfiguruję w moim DAWie ale już trochę zgłupiałem i proszę o pomoc wszystkich, którzy zetknęli się z tym lub podobnym problemem... Pozdrawiam Homan ... 

Większość współczesnych prosych kart z wejściem S/PDIF niestety nie umożliwa takiego połączenia - zresztą sam MX200 też nie. Chodzi o to, że karta najczęściej "przełącznik" S/PDIF/analog ma połączony ze źródłem zegara - to znaczy jeżeli aktywne jest wejście S/PDIF, to automatycznie system przełącza się na slave i oczekuje zegara na wejściu cyfrowym, i odwrotnie - jeżeli "wyczuje" zegar na wejściu S/PDIF, to przełącza się w tryb slave i załącza wejście cyfrowe. Tak właśnie działa np. MX200 - nie ma przełącznika i sam się przełącza, nie można go skonfigurować jako slave z aktywnym wejściem cyfrowym. Myślałem, że stare M-Audio było porządnie zrobione, ale jak widać nie...Pozostaje połowa cyfrowa i połowa analogowa - to znaczy wysyłki z wyjścia analogowego na analogowe wejście MX, powrót cyfrą - ale wtedy MX200 jest masterem, albo odwrotnie, czyli wysyłka cyfrą na lexicona i powrót analogowo, wtedy karta jest masterem, i ten sposób mimo analogowego powrotu wydaje się sensowniejszy....

Dzięki za info. W sterach karty można ustawić zegar (sync source) na internal albo external-spdif to o to chodzi? Jednakowoż w pozycji external nie ma połączenia z Lexem a jeśli jest internal wg instrukcji Lexa to połączenie jest ale z efektem braku powrotu...a jak się ma konfiguracja samego DAWa do tego? Wejsć , wyjść wysyłki itd.?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 20 paź 2014, 20:50

Dzięki za info. W sterach karty można ustawić zegar (sync source) na internal albo external-spdif to o to chodzi? Jednakowoż w pozycji external nie ma połączenia z Lexem a jeśli jest internal wg instrukcji Lexa to połączenie jest ale z efektem braku powrotu...a jak się ma konfiguracja samego DAWa do tego? Wejsć , wyjść wysyłki itd.?... 

Odpwiedź na te pytania się wiążą... Wiadomo, jak w DAW - wysyłki na wyjścia cyfrowe, powrót na wejścia cyfrowe albo jako insert, zależnie od programu. Na pewno nie można ustawić karty w tryb slave (external). Lexicon nie może pracować jako master, gdy ma cokolwiek wpięte do wejścia cyfrowego - automatycznie przestawia się na slave. Czyli karta musi być master, a lexicon slave. Ale trzeba sprawdzić, czy wtedy karta widzi cokolwiek na wejściu cyfrowym - nie znam sterowników, a nic nie napisałeś, czy oprócz przełącznika internal/external do synchronizacji jest też albo wybór wejść albo soft i tak i tak widzi oba wejścia, cyfrowe i analogowe (tak by było najlepiej). Niestety, ostatnio robi się sterowniki tak, że przestawienie synchronizacji na external uaktywnia wejście cyfrowe, a na internal działa wejście analogowe. Wtedy kicha...

[addsig]

Awatar użytkownika
homan44

Post autor: homan44 » wtorek 21 paź 2014, 11:08

...
Dzięki za info. W sterach karty można ustawić zegar (sync source) na internal albo external-spdif to o to chodzi? Jednakowoż w pozycji external nie ma połączenia z Lexem a jeśli jest internal wg instrukcji Lexa to połączenie jest ale z efektem braku powrotu...a jak się ma konfiguracja samego DAWa do tego? Wejsć , wyjść wysyłki itd.?... 

Odpwiedź na te pytania się wiążą... Wiadomo, jak w DAW - wysyłki na wyjścia cyfrowe, powrót na wejścia cyfrowe albo jako insert, zależnie od programu. Na pewno nie można ustawić karty w tryb slave (external). Lexicon nie może pracować jako master, gdy ma cokolwiek wpięte do wejścia cyfrowego - automatycznie przestawia się na slave. Czyli karta musi być master, a lexicon slave. Ale trzeba sprawdzić, czy wtedy karta widzi cokolwiek na wejściu cyfrowym - nie znam sterowników, a nic nie napisałeś, czy oprócz przełącznika internal/external do synchronizacji jest też albo wybór wejść albo soft i tak i tak widzi oba wejścia, cyfrowe i analogowe (tak by było najlepiej). Niestety, ostatnio robi się sterowniki tak, że przestawienie synchronizacji na external uaktywnia wejście cyfrowe, a na internal działa wejście analogowe. Wtedy kicha... .

Jest oczywiście na karcie sterowników mikser i są tam pokazane wszystkie we i wy...sytuacja wygląda tak:

DAW-scieżka na której jest dzwięk do obrobienia, szyna inna od głównej z wyjściem ustawionym na spdif out, scieżka w wejściem ustawionym na spdif in...no mniej więcej tak jak w instrukcji do Lexa napisane jest ale moglem coś pochrzanić...na ścieżce z dzwiękiem jest założna wtyczka czyli uruchomiony programik od Lexa...kiedy programik wtyczka jest włączony na mikserze i na Lexie zero aktywności ale kiedy ją wyłączę (na oknie wtyczki jest mały wyłącznik) w sensie działania a nie programiku w ogóle to pojawia się aktywność na wskaznikach Lexa oraz na wskaznikach: master, sw 1/2 rtn i spdif out na mikserze...dodać muszę, ze jeśli teraz ponownie włączę wtyczkę to w głośnikach słychać pisk a wszystkie wskazniki "zamarzają"...po ponownym wyłączeniu dzwięk przez kilka sekund brzmi jak by to była niezbyt udana mp3...no i tak błądze we mgle trochę z tym wszystkim ale pewnie jest tak, że coś zle robie :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 21 paź 2014, 13:26

Jest oczywiście na karcie sterowników mikser i są tam pokazane wszystkie we i wy...sytuacja wygląda tak:

DAW-scieżka na której jest dzwięk do obrobienia, szyna inna od głównej z wyjściem ustawionym na spdif out, scieżka w wejściem ustawionym na spdif in...no mniej więcej tak jak w instrukcji do Lexa napisane jest ale moglem coś pochrzanić...na ścieżce z dzwiękiem jest założna wtyczka czyli uruchomiony programik od Lexa...kiedy programik wtyczka jest włączony na mikserze i na Lexie zero aktywności ale kiedy ją wyłączę (na oknie wtyczki jest mały wyłącznik) w sensie działania a nie programiku w ogóle to pojawia się aktywność na wskaznikach Lexa oraz na wskaznikach: master, sw 1/2 rtn i spdif out na mikserze...dodać muszę, ze jeśli teraz ponownie włączę wtyczkę to w głośnikach słychać pisk a wszystkie wskazniki "zamarzają"...po ponownym wyłączeniu dzwięk przez kilka sekund brzmi jak by to była niezbyt udana mp3...no i tak błądze we mgle trochę z tym wszystkim ale pewnie jest tak, że coś zle robie :)
...

Ta "wtyczka" lexicona służy tylko do ustawiania jego paramatrów i wcale jej nie musi być a na pewno nie na śladzie z dźwiękiem (choć w sumie powinna być przezroczysta). Czyli po wyłączeniu tej wtyczki wszystko jest OK, jak rozumiem?

[addsig]

Awatar użytkownika
homan44

Post autor: homan44 » wtorek 21 paź 2014, 13:51

...

...

Ta "wtyczka" lexicona służy tylko do ustawiania jego paramatrów i wcale jej nie musi być a na pewno nie na śladzie z dźwiękiem (choć w sumie powinna być przezroczysta). Czyli po wyłączeniu tej wtyczki wszystko jest OK, jak rozumiem? ...

tak..kiedy ją wyłączę jest ok nie ma pisków gra muzyka wskazniki "szaleją":)...szczerze powiem, że to pierwsze moje doswiadczenia ze sprzętem zewnętrznym i motam się...natura przyzwyczajenia do korzystania z programowych vst nakazuje mi umieścić wtyczkę na ścieżce z dzwiękiem  choć to nie musi być prawidłowe w tym momencie...kiedy umieszczam ją na jakim kolwiek innym śladzie pojawia się komunikat, że nie widzi urządzenia...

ODPOWIEDZ