Usuwanie dzwonków z nagrania wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
rzeznik105
Usuwanie dzwonków z nagrania wokalu

Post autor: rzeznik105 » wtorek 23 wrz 2014, 19:31

Witam. Mam nagrany materiał na którym wypowiadają się różne osoby. Nagranie było realizowane w górach w obecności owiec. Słychać w nim bardzo wyraźnie dzwonki które owe urocze stworzenia noszą na szyjach i chciał bym je jakimś sposobem wyeliminować.
Ich harmoniczne są wspólne z ludzkim głosem więc odfiltrowanie częstotliwości nie pomaga. Próbowałem również odwrócenia fazy na nagraniu w częstotliwościach dzwonków ( trochę sobie zaprzeczam ) jednak też na nie wiele się to zdało.

Czy jest jakaś inna możliwość wyczyszczenia ścieżek z tych dzwonków ?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Usuwanie dzwonków z nagrania wokalu

Post autor: Tadeo » wtorek 23 wrz 2014, 19:50

niestety nie ma, lub bardziej optymistyczna odpowiedź: marne szanse;)

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » wtorek 23 wrz 2014, 19:53

...
niestety nie ma, lub bardziej optymistyczna odpowiedź: marne szanse;)
...

cholipka :(  

Ale dziękuję i idę płakać dalej :)

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » wtorek 23 wrz 2014, 20:15

Jeżeli jest to baaardzo głośne, a dzwieki pojedyncze to jest szansa sciszenia dzwonkow przez automatykę alikwotów na eq, ale to kupa roboty, a efekt niepewny...
Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » wtorek 23 wrz 2014, 20:31

...Jeżeli jest to baaardzo głośne, a dzwieki pojedyncze to jest szansa sciszenia dzwonkow przez automatykę alikwotów na eq, ale to kupa roboty, a efekt niepewny...... 

niestety to jest ciągłe i przez ponad 40 minut

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 23 wrz 2014, 20:54

w zaleznosci od przeznaczenia:

o ile tam wokal wyraźny w swym wybrzmieniu to

potraktuj dzwonki jako muze ambientową, stwórz aranżacyjnie klimat który podkreśli już tło nagrane na planie

całość niech zabrzmi jakby była wykonana celowo

jesli wokal jest niewyraźny w tej produkcji - wzmocnij go szeptami dogranymi w studio - unikaj sybilantów rejestrując szept

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » wtorek 23 wrz 2014, 21:52

...Witam. Mam nagrany materiał na którym wypowiadają się różne osoby. Nagranie było realizowane w górach w obecności owiec. Słychać w nim bardzo wyraźnie dzwonki które owe urocze stworzenia noszą na szyjach i chciał bym je jakimś sposobem wyeliminować.

Ich harmoniczne są wspólne z ludzkim głosem więc odfiltrowanie częstotliwości nie pomaga. Próbowałem również odwrócenia fazy na nagraniu w częstotliwościach dzwonków ( trochę sobie zaprzeczam ) jednak też na nie wiele się to zdało.

Czy jest jakaś inna możliwość wyczyszczenia ścieżek z tych dzwonków ?

...

Jaki jest poziom dzwonków w porównaniu do głosu? Jeśli niski, czyli leci sobie cicho w tle, to próbuj narzędzi do obróbki dynamiki zamiast korektora. W expanderze ustawiasz treshhold tuż nad poziomem dzwonków i może uda się trochę wyciągnąć głos. Istotne może być tu, czy nagranie jest w przynajmniej 24 bitach. Możesz próbować używać tego tylko na wybranym paśmie oczywiście.

Inne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy - są różne procesory, które bazują na analizie i obróbce widma akustycznego. Zynaptiq Unveil mi się kojarzy. Nie używałem tego, ale jeśli mają demo to możesz spróbować czy się da.

No i to co wcześniej ktoś podał - zostawić.

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » wtorek 23 wrz 2014, 22:51

Izotope RX, potrafi usuwać z widma wygodnie i skutecznie polecam !

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » czwartek 25 wrz 2014, 23:56

Źle się może trochę wyraziłęm :) Chodziło o mowę a nei śpiew. Swego rodzaju nagranie lektorskie.

Dzwonki są na posiomie ok  -30dB a wokal -15dB.

Ok spróóje z tym izotope :) 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 26 wrz 2014, 14:24

Jedyny ratunek jaki widzę to czyszczenie spectralne. Spectral Cleaning - coś takiego jest w Samplitude, lub Izotope RX.

ODPOWIEDZ