Behringer ADA8200 - problem z analogowym sygnałem wyjsciowym

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
emde1981
Behringer ADA8200 - problem z analogowym sygnałem wyjsciowym

Post autor: emde1981 » czwartek 21 sie 2014, 10:44

Dzień dobry,

jako początkujący w temacie rejestracji i obróbki dźwięku postanowiłem zapytać fachowców - może będziecie w stanie mi pomóc. Taka sytuacja:

Nabyłem zestaw Scarlett 18i20 + Behringer ADA8200 (spięte via ADAT) celem nagrywania mojego zespołu na setkę na 16 niezależnych kanałach (wykorzystujemy wszystkie :)). Pod Scarlett podłączam mikrofony perkusyjne wykorzystując wszystkie wejścia i nie używając wyjść - ani liniowych, ani monitorów, bo i tak słyszę doskonale co gram ;). Scarlett podpinam pod kompa. Pod Behringera podłączam wszystkie gitary, ambient i 4 niezależne wokale. Wszystko spinam i synchronizuję via ADAT. Gitary nie potrzebują odsłuchu, ale wokale - jak najbardziej i tu jest rzeczony problem.

Behringer ma 8 wejść XLR/8 liniowych (jack) i 8 wyjść liniowych (XLR - co jest nieco dziwne, bo zazwyczaj są to jacki). Uknułem sobie taki pomysł, że skoro jest 8 wejść i 8 wyjść to pewnie każde wyjście jest przypisane do każdego wejścia (1 do 1). Innymi słowy byłem przekonany, że można przepuścić sygnał przez konwerter (który go przetworzy na cyfrę i wpuści w DAW) i wypuścić go z niego na powermixer dla każdego z kanałów osobno. Ale czy się nie przeliczyłem?

Mój plan był taki - każdy wokal wepnę w osobne wejście (od 1 do 4), ustawię sobie na Behringerze gain na takim poziomie, żeby na nagraniu nie przesterowywał (dla każdego mikrofonu z osobna), a potem każdym z wyjść (od 1 do 4) wypuszczę każdy z wokali osobno na power-mixer, żeby wokale:
-mogły sobie niezależnie ustawiać głośność odsłuchu i barwę na wyjściu (monitory podłączone pod powermixer)
-nie kręciły mi gainem na wejściu w konwerter

Problem: gdy zepnę taką pętlę, sygnał się nagrywa na kompa, ale nie wychodzi na powermixer (w monitorach słychać jedynie głośny szum).

Pytania: Jakieś pomysły jak to obejść? Tzn jak wypuścić z tego Behringera sygnał na powermixer tak, żeby każdy wokal mógł się regulować osobno na wyjściu, a nie na wejściu w konwerter?

P.S. Jeśli chodzi o DAW to używam Cubase 5 i (wydaje mi się że) mam dobrze skonfigurowane in/out (tzn do każdego z 16 śladów przypisałem osobny in i osobny out - mam ich przecież dostępnych po 16 sztuk). Włączenie opcji monitora (ikona głośniczka na ścieżce) też nic nie daje.
Próbowałem też różnych ustawień w panelu sterowania Scarlett (na kompie), ale na razie działam nieco na ślepo bo możliwości jest multum, a nie wszystko jeszcze rozumiem ;)

P.S.2 Dziś wpadłem na jeden pomysł - zamienić pudełka miejscami. Tzn. skoro Behringer nie potrafi wypuścić sygnału na power-mixer to może Scarlett to umie? Tylko jeszcze tego nie przetestowałem i pewnych względów wolałbym jednak mieć sterowanie DAW i interfejs koło siebie (przy perkusji), a Behringer miał na stałe stać w drugim końcu sali (przy powermixerze). Przy odwrotnej konfiguracji będę musiał wysiadać zza bębnów i biegać przez salę, żeby obsłużyć DAW, co jest mało wygodne, dlatego liczę na inne podpowiedzi.

pozdrawiam
Maciek

Zbynia

Re: Behringer ADA8200 - problem z analogowym sygnałem wyjsciowym

Post autor: Zbynia » czwartek 21 sie 2014, 12:35

wystarczy zajrzeć do instrukcji - chcesz sygnał na wyjściach analogowych?to go doprowadź poprzez ADAT - Behringer to nie mikser tylko konwerter

jednym słowem jeśli jest mozliwość to zrób routing w Focusrite albo w DAW

Awatar użytkownika
emde1981

Post autor: emde1981 » czwartek 21 sie 2014, 12:56

Upewnię się czy dobrze zozumiałem...

Obecnie używam ADAT OUT w Behringerze - wysyłam sygnał z wszystkich 8 śladów na Scarlett. Teraz, żeby wybrane kanały z Behringera, które wysłałem na Scarlett pojawiły się na out`ach w Behringerze mam ustawić routing w Scarlett i wykorzystać drugi slot ADAT (zestawiając połaczenie optyczne w drugą stronę - ze Scarlett do Berhingera)?

P.S. Instrukcja jest moim najlepszym przyjacielem. Jest dość uboga i albo ja jej nie rozumiem, albo nic na ten temat nie mówi (http://www.behringer.com/assets/ADA8200_QSG_WW.pdf). Dlatego pytam tu.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 22 sie 2014, 01:36

mówi

strona 11

8-CHANNEL DIGITAL I/O ADAT IN

sends

8 channels of digital audio input from an

ADAT device to the 8 analog line outputs.

This input connects to other ADAT devices via

TOSLINK cable

resztę ustawiasz w swojej karcie

Awatar użytkownika
emde1981

Post autor: emde1981 » piątek 22 sie 2014, 09:18

Wczoraj chyba w końcu to rozgryzłem. Rzeczywiście nie obyło się bez zestawienia drugiego, odwrotnego połaczenia ADAT i konfiguracji routingu karty. Dzięki za podpowiedź.

=Problem solved=

ODPOWIEDZ