Zabawa z wokalem - co polecacie?
jestem początkującym użytkownikiem, dlatego proszę o wyrozumiałość, gdyż zdaje sobie sprawę, że moje pytania mogą być nazbyt oczywiste, wręcz niezrozumiałe, ale naprawdę dopiero zaczynam.
Zostałem świeżo upieczonym posiadaczem Ableton Push.
Chcę wejść w świat dźwięku z pełnym impetem i dlatego marzy mi się jeszcze sposób na nagrywanie własnych wokali, tudzież różnego rodzaju dźwięków, takich jak skrzypiące drzwi, czy ziewanie, cokolwiek.
Co mi radzicie? Nie ukrywam, że bardzo podoba mi się Novation Mininova, ale to chyba zbyt wielki kombajn do uzyskania wymiernych efektów. Bardziej interesuje mnie zwykły mikrofon + jakieś magiczne urządzenie, które pozwoli mi na nakładanie efektów, chociaż pewnie posiadając Pusha nie jest to konieczne, gdyż tam również nałożę efekty i pobawię się nagranym dźwiękiem.
W jaki sposób mogę sprawić, aby nagrać interesujący mnie dźwięk w przyzwoitej jakości i obrobić go na Pushu?
Re: Zabawa z wokalem - co polecacie?
Push nie ma efektów audio. Takie efekty masz w Abletonie lub w zewnętrznych vst. Youtube, internet, hasło: vocal fx
...
Push nie ma efektów audio. Takie efekty masz w Abletonie lub w zewnętrznych vst. Youtube, internet, hasło: vocal fx...
Tak, oczywiście, wybacz za użycie złej terminologii. Mówiąc Push miałem oczywiście na myśli Abletona, wiem, że bez programu DAW Push może służyć tylko jako ładny element wystroju.
Zatem jak polecasz mi zgrywać dźwięki z otoczenia?
Na początku do takiej zabawy wystarczy niemal każdy tani mikrofon pojemnościowy, nie ma tu filozofii :) Znajdź coś i wrzuć linka. Masz interfejs?
Internet/youtube> hasło: how to record vocal
...
Na początku do takiej zabawy wystarczy niemal każdy tani mikrofon pojemnościowy, nie ma tu filozofii :) Znajdź coś i wrzuć linka. Masz interfejs?
Internet/youtube> hasło: how to record vocal...
Niestety nie mam. Nie chcę też kupować teraz byle jakiego taniego sprzętu, bo za jakiś czas będę chciał zainwestować w dobry interfejs i bez sensu wydawać dwa razy pieniędze, chyba, że ten tymczasowy będzie naprawdę tani.
-
Ja ze swojej perspektywy mogę powiedzieć, że najtańszy mikrofon to Behringer C-1, chyba że jakieś używki są jeszcze tańsze chociaż wątpię :)
A do tego interface USB i tu już wybór pełny, ale wyjdzie ponad 500zł na pewno.
Alternatywa to : m-audio-avid-vocal-studio-interfejs-usb-mikrofon - około 300PLN i komplet.
Mankament taki, że nie ma do czego podłączyć instrumentu (jest tylko wejście USB). Ale jeżeli tylko do nagrywania wokalu i dźwięków przez mikrofon to taniej chyba się nie znajdzie.
pzdr
...
...
Internet/youtube> hasło: how to record vocal...
Niestety nie mam. Nie chcę też kupować teraz byle jakiego taniego sprzętu, bo za jakiś czas będę chciał zainwestować w dobry interfejs i bez sensu wydawać dwa razy pieniędze, chyba, że ten tymczasowy będzie naprawdę tani.
...
http://allegro.pl/m-audio-m-track-interfejs-audio-usb-promocja-wawa-i4410014051.html
Takie też znam, ale nie używałem, więc nie mogę polecić. Ale powinno działać.
Ale drogi panie, na pewno chcesz nagrywac skrzypienie drzwi itp? Jednym mikrofonem wyjdzie słabo. Raczej jeśli ktoś z towarzystwa z tego forum chce wrzucić dźwięk drzwi, to wyciąga czyściutki (bardziej lub mniej) sampel z biblioteki lub ściąga z neta. Teraz stosunkowo rzadko się nagrywa odgłosy, można ale po co, skoro biblioteki są pełne pięknie nagranych brzmień.
No ale wokalu nie przeskoczysz bez interfejsu i phantoma. Chyba że masz mixer i wejściem w gniazdo mikrofonowe, ale matko uchowaj co z tego wyjdzie :)
-
Inna opcja to strona freesound gdzie masz masę sampli "otoczenia", jest tam dosłownie wszystko i to w dużej ilości i różnorodności.
...
http://allegro.pl/m-audio-m-track-interfejs-audio-usb-promocja-wawa-i4410014051.html
Takie też znam, ale nie używałem, więc nie mogę polecić. Ale powinno działać.
Ale drogi panie, na pewno chcesz nagrywac skrzypienie drzwi itp? Jednym mikrofonem wyjdzie słabo. Raczej jeśli ktoś z towarzystwa z tego forum chce wrzucić dźwięk drzwi, to wyciąga czyściutki (bardziej lub mniej) sampel z biblioteki lub ściąga z neta. Teraz stosunkowo rzadko się nagrywa odgłosy, można ale po co, skoro biblioteki są pełne pięknie nagranych brzmień.
No ale wokalu nie przeskoczysz bez interfejsu i phantoma. Chyba że masz mixer i wejściem w gniazdo mikrofonowe, ale matko uchowaj co z tego wyjdzie :)...
Dźwięk drzwi, to był tylko przykład. Dookoła nas jest mnóstwo dźwięków, które można zarejestrować.
Po co? Odpowiedź jest prosta. Nie każdy ma takie same pomysły.
Na pewno w sieci jest mnóstwo dźwięków o których mówisz, ale jednak mikrofon, to przydanta rzecz.
Czy do 500-700 złotych można kupić dobry rejestrator dźwięku? Ma to sens?