APS AEON
Re: APS AEON
na tkaninie masz mięciutką górkę dzięki czemu ucho sie tak szybko nie zmęczy, reszta to kwestia przyzwyczajenia
Jeśli chodzi o obiektywne wskazanie która lepsza (mniejsze zniekształcenia/lepsze kąty promieniowania) to do tej pory nie udało mi się znaleść dowodu na wyższość twardej membrany nad miekką.
Jedni mówią, że miękka membrana podczas ruchu się zniekształca, a twarda nie ... tylko co z tego? Widziałem pomiary chyba 20-stu kolumn, z różnymi głośnikami i były kopułki jedwabne mające mniejsze zniekształcenia THD od metalowych i vice-versa.
Faktem jest, że twarde membrany ą trudniejsze w aplikacji (ostry rezonans metalowej, który powinien być odfiltrowany - z czym na szczęście firma APS sobie radzi).
Jeśli ktoś z Was ma jakiś realny dowód na wyższość np. APS z metalowym tweeterem, to proszę o wklejenie, bo sam jestem ciekaw.
Osobiście słuchałem APS IO z jedwabnym tweeterem i fajnie, naturalnie to grało (nie mogę się doczekać nowej wersji IO swoją drogą).
Są głosy, że wersja z metalowym gwizdkiem gra "ostrzej" ... nie wiem ile w tym prawdy, bo nie miałem przyjemności porównać bezpośrednio APS'ów IO z różnymi tweeterami.
ps. swoją drogą ciekawe byłyby AEON, gdyby dodać im głośnik średniotonowy, np. 12cm SEAS H1304-08 MCA12RC i zrobić kolumny na wzór Neumann KH 310A / Sonodyne SM 300 / Quested V3110