ELKA MK-88 problem z konfiguracją MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
manerling
ELKA MK-88 problem z konfiguracją MIDI

Post autor: manerling » czwartek 27 mar 2014, 13:48

Mam problem z podłączeniem kontrolera ELKA MK88 do komputera (Mac OSX). Na komputerze mam zainstalowany Logic Pro X klawiatura podłączona jest przez inerfejs MIDI-USB. Interfejs jest sprawdzony z innym instrumentem, oprogramowanie pracuje na ustawieniach domyślnych MIDI (klawiatury podłączane przez USB działają bez problemów).

Kontroler ELKA udało mi sie zmusić do współpracy jeden raz, ale było słychać jakieś zakłócenia, które ustępowały po wciśnięciu dowolnego klawisza na klawiaturze instrumentu. Diody na interfejsie mrugała- czyli kontroler wysyłał komunikaty midi. Niestety zresetowałem aplikację i urządzenie i komunikacji nie udało mi sie przywrócić. Na wyświetlaczu Elki powciśnięciu dowolnego klawisza zapala się znaczek symbolizujący działanie klawiatury czyli komunikacja wewnątrz urządzenia jest- można założyć, że jest sprawna, a problem tkwi w ustawieniach urządznia. 

Jeżeli ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tym archaicznym instrumentem uprzejmię proszę o pomoc w konfiguracji ELKI. Menu jest bardzo rozbudowane, a na dwuwierszowym wyśletlaczu pojawiają się w wiekszości niezrozumiałe przeze mnie skróty. Moje doświadczenia z konfiguraja midi są zbliżone do zera. Dotychczas wszystko mi działało zaraz po podłączeniu.

Mam jeszcze jedną prośbę. Nie posiadam instrukcji do ELKI w popularnym języku (udało mi się znależć jedynie po włosku). Może ktoś mógłby mi podesłać linka lub pdf-a z instrukcją w jęz. angielskim lub niemieckim?

Wszelkie sugestie i porady mile widziane. 

[addsig]

manerling

Re: ELKA MK-88 problem z konfiguracją MIDI

Post autor: manerling » czwartek 27 mar 2014, 22:04

...Mam problem z podłączeniem kontrolera ELKA MK88 do komputera (Mac OSX). Na komputerze mam zainstalowany Logic Pro X klawiatura podłączona jest przez inerfejs MIDI-USB. Interfejs jest sprawdzony z innym instrumentem, oprogramowanie pracuje na ustawieniach domyślnych MIDI (klawiatury podłączane przez USB działają bez problemów).
Kontroler ELKA udało mi sie zmusić do współpracy jeden raz, ale było słychać jakieś zakłócenia, które ustępowały po wciśnięciu dowolnego klawisza na klawiaturze instrumentu. Diody na interfejsie mrugała- czyli kontroler wysyłał komunikaty midi. Niestety zresetowałem aplikację i urządzenie i komunikacji nie udało mi sie przywrócić. Na wyświetlaczu Elki powciśnięciu dowolnego klawisza zapala się znaczek symbolizujący działanie klawiatury czyli komunikacja wewnątrz urządzenia jest- można założyć, że jest sprawna, a problem tkwi w ustawieniach urządznia. 
Jeżeli ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tym archaicznym instrumentem uprzejmię proszę o pomoc w konfiguracji ELKI. Menu jest bardzo rozbudowane, a na dwuwierszowym wyśletlaczu pojawiają się w wiekszości niezrozumiałe przeze mnie skróty. Moje doświadczenia z konfiguraja midi są zbliżone do zera. Dotychczas wszystko mi działało zaraz po podłączeniu.
Mam jeszcze jedną prośbę. Nie posiadam instrukcji do ELKI w popularnym języku (udało mi się znależć jedynie po włosku). Może ktoś mógłby mi podesłać linka lub pdf-a z instrukcją w jęz. angielskim lub niemieckim?
Wszelkie sugestie i porady mile widziane. ...

manerling

Re: ELKA MK-88 problem z konfiguracją MIDI

Post autor: manerling » czwartek 27 mar 2014, 22:24

Przepraszam, za powtórzenie posta. Jestem tu nowy i zamiast odpowiedzi niechcący zacytowałem siebie.

Problem został samodzielnie rozwiązany. W kontrolerze Elka MK-88 Midi zostało ustawione na kanał 1 i out 1. Cała "tajemnica" tkwiła w podłączeniu interfejsu USB-MiDi. Elka posiada 5 portów MiDi. Od tyłu od lewej MiDi IN, 2 x MiDi Out i 2x Midi Out/ MiDi clock. Kabel od interfejsu jest zakończony dwoma wtykami MiDi In i MiDi out (to oczywiste, ale dla porządku wspominam). Wtyk Midi Out został włożony do gniazda nr 2 MiDi Out !, a wtyk MiDi In do gniazda nr 4 czyli MiDi Out clock. Nie jest to logiczne, ale działa.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

ODPOWIEDZ