Transparentny, wysokiej jakości limiter programowy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Lalone
Transparentny, wysokiej jakości limiter programowy

Post autor: Lalone » poniedziałek 03 cze 2013, 16:47

Przez ostatnie 14 dni testowałem sobie Precision Limiter (z UAD) i muszę przyznać, że to naprawdę niezłe urządzenie. Nawet przy głębszej redukcji (6-7 db), dość łagodnie i naturalnie obchodzi się ze szczytami, nie ma efektu "pompowania", nie powoduje wyraźnych zniekształceń.

No ale... okres demo sie skonczył, wiec zanim zdecyduje się na zakup, mam pytanie do doświadczonych forumowiczów o ewentualne kontrpropozycje.

L2 znam dobrze, to standrad, drogi niestety. Poza tym Precision Limiter chyba bardziej mi odpowiada.

Mimo że cenię i szanuje PSP, bloki limitera w ich wtyczkach ktore posiadam (z serii transparentnych: Master Comp, Maste Q,), nie daja dokladnie tego co dedykowany limiter.
(moze ktoś się wypowie jak na tle L2 i Precision Limitera, prezentuje się Xenon?)

Z darmowych narzędzi próbowałem ostatnio rekomendowany (chyba nawet na tym forum) LoudMax. Niestety, to nie jest pro narzędzie. Masakruje szczyty, zniekształca.
Ale może jest coś innego, freeware'owego, co brzmi pro i jest warte sprawdzenia?

Paweł

Re: Transparentny, wysokiej jakości limiter programowy

Post autor: Paweł » wtorek 04 cze 2013, 13:36

Nie freeware, ale proponuję bx_limiter. Nie używałem, ale bx_XL jest dość transparentny (często używam), więc należy założyć że tamten też.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 04 cze 2013, 15:53

Izotope Ozone Maximizer - jeden z najlepszych na rynku. Wiele trybów pracy, clipping, szeroka gama ustawień.
Kuassa Kratos Maximizer - niedrogi, duża kultura pracy i mnogość ustawień.

Testuj wersje demo. Ale dłuższy czas.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » wtorek 04 cze 2013, 21:42

o kombajnie masteringowym Izotope Ozone słyszałem oczywiście, choć nigdy nie próbowałem.
cena jak za taki set urządzeń, całkiem przyzwoita.

jak te inne moduły, np. Multiband Dynamics? też takiej dobrej jakości?

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 05 cze 2013, 09:19

A.O.M Invisible Limiter - odkąd go odkryłem, na bok odszedł nawet Slate Digital FG-X. Ma moc.

http://aom-factory.jp/

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » środa 05 cze 2013, 09:25

Jeszcze możesz sprawdzić "Słonika" od Voxengo

http://www.voxengo.com/product/elephant/ 

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 05 cze 2013, 11:42

...o kombajnie masteringowym Izotope Ozone słyszałem oczywiście, choć nigdy nie próbowałem.
cena jak za taki set urządzeń, całkiem przyzwoita.

jak te inne moduły, np. Multiband Dynamics? też takiej dobrej jakości?

...

Cena za ten pakiet jest wręcz śmieszna. Oprócz bardzo dobrej jakości masteringowego limitera/maximizer'a reszta modułów spełnia swoją rolę bardzo dobrze. Na szczególną uwagę zasługuje Stereo imaging (nie naruszający bazy centrum miksu), Harmonic exciter, Equalizer działający w trybie M/S oraz Meter bridge który wspiera nowe jednostki LUFS. Reszta modułów jest bardzo użyteczna, każdy jednak wykorzysta z tego pakietu co innego. Na uwagę zasługuje fakt że każdy moduł jest również dostępny jako osobna wtyczka którą możemy wykorzystać na insertach lub w dowolny inny sposób.

Potestuj, gwarantuje ci że zrobisz dzięki temu pakietowi bardzo wiele różnych finalizacji zarówno transparentnych jak i nie transparentnych. W zależności od rodzaju muzyki. Jest wszystko, pełna regulacja, szyna równoległa, pełny "metering" wizualny i liczbowy.

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » środa 05 cze 2013, 23:07

Sonnox Limiter - prosty, skuteczny i super wydajny - oczywiście według mnie.
pozdrawiam.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 07 cze 2013, 02:45

...Izotope Ozone Maximizer....

Sorry, pozwolę sę nie zgdzić.  Jeśli Ozone jest transparentny, to ja mam chyba za dobre odsłuchy (a nie mam, więc potrktujmy to humorustycznie) Jeśli prawdziwa transparentność jest priorytetem, to nie zostaje wiele jeśli chodzi o VST. Wspomniany bx, DMG Audio może coś jeszcze, ale nie miałem styczności. Co nie deprecjonuje oczywoście Izotope. Bo często prawdziwa transparentność w dobie muzyki "z komputera"  jest przekleństwem. Niemniej tego dotyczyło pytanie.

MaciejN

Post autor: MaciejN » piątek 07 cze 2013, 10:21

...Sonnox Limiter - prosty, skuteczny i super wydajny - oczywiście według mnie.
pozdrawiam....

Potwierdzam. To jeden z najalpszych limiterów wtyczkowych.

ODPOWIEDZ