Jak rozwiązać problem obejścia miksera?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
groove021
Jak rozwiązać problem obejścia miksera?

Post autor: groove021 » piątek 30 lis 2012, 14:48

Witam,

Chcę sobie zestawić setup który ma spełniać funkcję (jak w tytule wątku): dj'ki i stanowiska do produkcji. Ma to wyglądać tak:

DJ:
- z karty Traktor Audio 6 wypuszczam do dj miksera trzy kanały stereo (2 x decki, 1 x kontroler)
- z master miksera wpinam się do monitorów aktywnych

PRODUKCJA
- z użyciem tego samego kontrolera co powyżej chcę się wpiąć bezpośrednio do monitorów aktywnych.

Problem jest taki że chcę uniknąć ciągłego przepinania kabli, bo w układzie w jakim będę mia ł sprzęt będzie to uciążliwe. Oczywiście najprościej byłoby zostawić tak jak jest i przy produkowaniu uruchamiać mikser (przepuszczając przez niego sygnał), ale nie chcę mieć jego brzmienia w torze. Jak to rozwiązać żeby było ergonomiczne i ekonomicznie? ;) Miał ktoś z Was z czymś podobnym do czynienia? Chyba że wpływ miksera na sygnał jest na tyle znikomy że nie ma sensu się bawić i kombinować?

Wpadłem już na pewne rozwiązanie ale wolałbym coś prostszego. No i tańszego. Mianowicie mógłbym zrobić tak:
- z karty wypuszczam kanał stereo (kontrolera j.w.) z zesplitowanym odpowiednimi kablami sygnałem (tak jak bypass do DVS)
- jedną parą stereo wpinam się do miksera (do dj), a drugą do di-box'a (symetryzacja sygnału)
- z di-box'a i sumy miksera (sygnał zbalansowany) wpinam się do switch'a (tu mam przełącznik wyboru źródła)
- z switch'a wpinam się do monitorów

Ma ktoś jakieś pomysły jak to inaczej zrobić?

Zbynia

Re: Jak rozwiązać problem obejścia miksera?

Post autor: Zbynia » piątek 30 lis 2012, 15:06

Minimon behringera załatwi sprawę i jeszcze dodatkowo zasili słuchawki - oczywiscie we/wy symetryczne

oczywiście jesli dobrze kobinuję - schemat najlepiej narysuj wraz z kierunkami sygnałów

groove021

Post autor: groove021 » sobota 01 gru 2012, 13:39

Tak to chciałem rozwiązać:

http://img708.imageshack.us/img708/8589/diagram1b.jpg

Dodam jeszcze że wyjścia z karty mam niesymetryczne (zwykłe RCA). Zbynia ten Minimon fajny, ale... zerknąłem do jego dok. i niestety ma on przyłącza niesymetryczne, także w sumie tutaj też musiałbym użyć di-box'a (za wyjściem na monitory). Natomiast urządzenie jest dużo bardziej funkcjonalne od zwykłego switch'a :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 02 gru 2012, 02:51

http://www.smproaudio.com/index.php/en/products/monitor-controllers

na przykład

groove021

Post autor: groove021 » niedziela 02 gru 2012, 18:44

...
Ale w ogóle po co Ci ten DI-BOX i dlaczego niesymetryczne wyjście z MINIMONa go dyskwalifikuje?...

Mieszkanie w którym będzie sprzęt posiada starą instalację elektryczną i obawiam się że będę miał problemy związane z jej wpływem na sygnał. Dodatkowo kable sygnałowe idące do monitorów będą położone w okolicy mocnego pieca akumulacyjnego. Dlatego też chcę skorzystać z możliwości połączeń symetrycznych.

groove021

Post autor: groove021 » niedziela 02 gru 2012, 18:52

...
http://www.smproaudio.com/index.php/en/products/monitor-controllers

na przykład...

M Patch 2 to chyba to czego potrzebuje. Poszukam jeszcze tańszych alternatyw, ale tutaj odpada mi di-box także i tak pod względem kosztów wygląda to nieźle. Dzięki za podsunięcie pomysłu rozwiązania mojego problemu :)

ODPOWIEDZ