Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
-
musicismydrug - Posty:6
API Lunchbox, nagrywanie
autor: musicismydrug » czwartek 01 lis 2012, 22:55
Witam
Jestem na etapie rozkiminiania studyjnego hardware'u więc pytam.. Jakiś czas temu znalazłem artykuł na temat produkcji płyty mojego ulubionego zespołu, w którym to artykule pojawił się również nadmienione API Lunchbox z EQ i preampami. Zastanawiam się cały czas w jakim celu stosuje się to i wiele tego typu rządzeń skoro można je zastąpić dużo tańszym i również dobrej jakości interfejsem audio. Kolejnym pytanie - czy da się nagrać sesje nie używająć komputera, a konkretniej na co poza komputerem można zarejestrować sesje zespołu w ścieżkach, tak żeby efekt był równie dobry, a dalsza obróbka w miarę prosta.
Btw. wszędzie można się naczytać na temat technik realizacji, różnej maści sprzętu ale trudno gdzie kolwiek doszukać się łopatologicznie opisanej drogi dźwięku w profesjonalnych studiach i wytłumaczone krok po kroku jak podłączyć, w którym miejscu i dlaczego. Uważam, że tego właśnie brakuje, osoby, które zaczynają swoją przygode z tematem, czytając artykuły opisane fachową terminologią są jeszcze głupsze niż były i z biedą mogą znaleźć podstawowe informacje.
Pozdrawiam
-
MrExplosion - Posty:471
autor: MrExplosion » czwartek 01 lis 2012, 23:20
...
Witam
Jestem na etapie rozkiminiania studyjnego hardware'u więc pytam.. Jakiś czas temu znalazłem artykuł na temat produkcji płyty mojego ulubionego zespołu, w którym to artykule pojawił się również nadmienione API Lunchbox z EQ i preampami. Zastanawiam się cały czas w jakim celu stosuje się to i wiele tego typu rządzeń skoro można je zastąpić dużo tańszym i również dobrej jakości interfejsem audio. Kolejnym pytanie - czy da się nagrać sesje nie używająć komputera, a konkretniej na co poza komputerem można zarejestrować sesje zespołu w ścieżkach, tak żeby efekt był równie dobry, a dalsza obróbka w miarę prosta.
Btw. wszędzie można się naczytać na temat technik realizacji, różnej maści sprzętu ale trudno gdzie kolwiek doszukać się łopatologicznie opisanej drogi dźwięku w profesjonalnych studiach i wytłumaczone krok po kroku jak podłączyć, w którym miejscu i dlaczego. Uważam, że tego właśnie brakuje, osoby, które zaczynają swoją przygode z tematem, czytając artykuły opisane fachową terminologią są jeszcze głupsze niż były i z biedą mogą znaleźć podstawowe informacje.
Pozdrawiam...
Dobry preamp stosuje się dlatego, że jest dobry. Można użyć tańszego i gorszego, efekt przy reszcie czynników niezmienionych będzie gorszy. Poza komputerem da się nagrać tak jak to się robiło przez dziesiątki lat - mikser i wieloślad. Edycja będzie na pewno trudniejsza. Ale to jest w sumie nieważne. Liczą się umiejętności wykorzystania sprzętu, a sam sprzęt dopiero w momencie w którym używa go ktoś niesamowicie dobry. Dzisiaj przy wysokim skillu da się zrobić bardzo dobre nagranie na sprzęcie budżetowym. Jedynym ograniczeniem jest nadal odpowiednie akustycznie miejsce do nagrywania i realizacji - tego nie da się łatwo obejść. No i same umiejętności, które stanowią 90% całej tej zabawy. A jeśli jesteś równocześnie wykonawcą to 99%.
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 02 lis 2012, 07:42
Zalecam udac się do biblioteki - na pewno znajdzie sie kilka książek o realizacji dźwięku - szczególnie tych starszych gdzie będzie wszystko doskonale objaśnione i to na przykładzie sprzetu nie komputerowego