Nagrywanie gitary elektrycznej - Shure SM57

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Franky
Nagrywanie gitary elektrycznej - Shure SM57

Post autor: Franky » piątek 28 wrz 2012, 10:35

Witam,

Jestem początkujący w zakresie nagryweania gitary elektrycznej (od clean po spory przester) przy pomocy mikrofonu. Do tej pory korzystałem z wtyczek symulujących brzmienie wzmacniacza i kolumny (POD Farm, Amplitube).

Mam wzmacniacz lampowy i kolumnę 212 - zestaw ten w moim odczuciu bardzo ładnie brzmi - przynajmniej mi to brzmienie odpowiada .

Ze względu na, to że bardziej odpowiada mi uzyskane brzmienie i artykujacja "wzmacniaczowo-kolumnowa" niż "symulacyjna", dokupilem mikrofon Shure SM57, interfejs M-Audio Fast Track C400 plus zestaw do reampingu Radiala (Dibox i re-amping box).

No i zdziwienie, pomimo zmian ustawień mikrofonu przy głośniku, nie uzyskuję takiego brzmienia jakie płynie z głośnika...

Pytanie:

1. Czy to standard?

2. Jeżeli tak, a pewnie tak, to jakiej obróbce należy poddać nagrany dźwięk, aby w końcu doprowadzić do tego co słysze z kolumny?

Pozdrawiam

Franky

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Nagrywanie gitary elektrycznej - Shure SM57

Post autor: Tadeo » piątek 28 wrz 2012, 16:00

krótki filmik, mysle ze Ci pomoże masz tutaj

Franky

Post autor: Franky » piątek 28 wrz 2012, 21:23

...krótki filmik, mysle ze Ci pomoże masz tutaj...

Dzięki, znam ten filmik... Niestety nie porusza on problemu różnicy dźwięku jaki słyszymy i jaki nagrywamy. Film ten sugeruje, że wręcz tej różnicy nie ma...a jest.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » sobota 29 wrz 2012, 08:21

jeśli nie podoba ci się brzmienie shura to spróbuj nagrywać innymi mikrofonami np. wstęgowymi.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 29 wrz 2012, 10:02

odległość , kąt mikrofonu do głośnika i wreszcie miejsce w jakim go przystawimy
róznica nawet kilku milimetrów może powodować zmiane brzmienia, nie mozna tego lekceważyć

Awatar użytkownika
Kseon
Kontakt:

Post autor: Kseon » niedziela 30 wrz 2012, 16:57

Ja mam prosty sposób podpatrzony kiedyś w pewnym studiu. Gitarzysta zaczyna grac ale dość cicho, a ja klekam przy kolumnie zbliżam głowę do głośnika jak najbliżej i w miejscu w którym dzwięk jest najczystszy, najbardziej mi sie podoba brzmienie, ustawiam mikrofon. Biorąc pod uwage to pod jakim kątem było moje ucho w stosunku do membrany. Potem biorę słuchawki (AKG 271 MKII)  podpięte pod wyjście interfejsu i słuchając na słuchawkach delikatnie koryguję ustawienie mikrofonu albo daję gitarzyście posłuchać, czy jemu odpowiada i właściwie tyle. W celu uzyskania lepszego brzmienia, mozna zebrać dzwięk z pomieszczenia ale do tego potrzeba dodatkowego mikrofonu ustawionego w oddali.

czekczas

Post autor: czekczas » piątek 05 paź 2012, 13:02

Witam.
Też jestem poczatkujący i też mam taki zestaw jak Ty - no może piec trochę gorszy - ale problem ten sam, czyli: dzwięk grany na żywo jest pełniejszy i głębszy niż ten odsłuchiwany po nagraniu go prze SM57. Myślę, że chodzi tu w dużej mierze o wszytko to co zbiera ucho podczas grania (odbicia, nakładania, tłumienia itd) w danym pomieszczeniu, a czego mikrofon, do tego jeden, do tego blisko głośnika, do tego dynamiczny nie zbierze.
Zagraj sobie jak się da najciszej na Twojej lampie ;) i przyłóż ucho do głośnika - dzwięk (przynajmniej u mnie) jest bardziej zblizżny do tego "mikrofonowego" - więcej góry, mniej środka, bardziej płasko. Przymierzam się do kupna pojemnościówki aby spróbować zebrać pomieszczenie.

ODPOWIEDZ