Mam pytania podstawowe do znawców tworzenia muzyki Otóż uczciwie przyznam, że z Digital Audio nie miałem większej styczności i raczej miałem do czynienia z prawdziwymi instrumentami (w dzieciństwie gitara oraz pianino), teorie muzyczną więc mam, chodzi bardziej o teorię i podstawy Digital Audio. Wiem co to jest klawiatura midi itd, instrumenty VSTi, DAW-y, wtyczki VST, itp. Chodzi mi o taką prozaiczną rzecz. Jako, że umiem brzdękać na klawiszach zamarzyło mi się pograć poprzez klawiaturę midi na różnych VSTi. I tu pojawia się problem. Wiadomo, że klawiatury mają podłączenie pod USB ale słyszałem, że na Windowsach jest katastrofalny problem z latencją, nie mam niestety MAC-a, nie wyobrażam sobie sytuacji, że naciskając klawisz C idę sobie zaparzyć kawkę i wracając słyszę dźwięk :P Wiadomo, przykład przesadzony ale obrazujący moje obawy. Co w takim przypadku zrobić? Jakaś zewnętrzna karta, która też jest pod USB? Czy jakiś interfejs audio? Jak się wtedy to wszystko podłącza? Wiem, pytania głupie ale ja nie jestem hardware'owcem, lepiej się czuję w software.
Oprócz tego bardzo proszę o wytłumaczenie kilku rzeczy:
1.Czy interfejs audio to to samo co karta muzyczna, jesli tak to jaka jest główna przewaga interfejsów audio nad kartami muzycznymi?
Czy w takim razie zakup np. interfejsu AKAI EIE załatwia sprawę kiepskiej karty muzycznej w rodzaju zintegrowanych Realtek-ów. Czy wtedy lepiej podłączyć klawiaturę MIDI pod USB czy pod porty MIDI w interfejsie...
2. Sterowniki ASIO4All. Co to jest, czy rzeczywiście obniża latencję i czy pasują jako sterowniki do każdej karty/Interfejsu?
3. Czy klawiatura MIDI w rodzaju M-Audio Keystation 88 ES działa na Windows 7? Na stronie pewnego sklepu jest napisane, że sterowniki są do tylko do XP i poniżej.
Bardzo proszę o odpowiedzi i wyrozumiałość.
Pozdrawiam.