Studio Projects B3 + Mackie Blackjack

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kasiuta
Studio Projects B3 + Mackie Blackjack

Post autor: kasiuta » niedziela 05 sie 2012, 01:30

Dzień dobry, to mój pierwszy post. I od razu problem, niestety.

Od początku: postanowiliśmy z chłopakiem spełnić swoje marzenie i zbudować domowe studio nagrań. Od kilku tygodni namiętnie czytamy to forum i inne stronki, i pod wpływem świeżo zdobytych informacji zakupiliśmy mikrofon Studio Projects B3 i interfejs Mackie Blackjack. Chcemy nagrywać wokal i instrumenty (gitara, akordeon) - raczej nie jednocześnie.

Dzisiaj przyszła paczka, podłączyłam interfejs, zainstalowałam sterowniki, podłączyłam mikrofon w wejście XLR, włączyłam Phantom w interfejsie - ale nie wykrywa mi sygnału z mikrofonu (dioda przy wejściu w ogóle się nie świeci, zapala się tylko na chwilę po wpięciu mikrofonu i gaśnie, a powinna świecić światłem ciągłym). Świecą się tylko diody power, usb i phantom. Zaintalowałam sterownik ASIOforAll (mam w kompie kartę Realtek). Wpięłam w wejście słuchawkowe słuchawki z małym jackiem i przejściówką na duży jack. Jak podkręcę na max odsłuch, słyszę szum (sorry, jeśli to nieistotne, jestem świeżakiem w tych kwestiach). Komputer wykrywa interfejs jako linię. Ustawiłam go jako urządzenie domyślne w zakłądce nagrywanie. Ale nie widać obok ikonki żadnego aktywnego sygnału. Nie wiem, czy mikrofon powinien być wykryty oddzielnie? Wyczytałam gdzieś, że podłączenie złym kablem może spalić mikrofon pojemnościowy. Nie zagłębiałam się w temat kolejności pinów w złączach i trochę mnie to przeraża. Kupiłam kabel Proell USB-ŻeńskiXLR, na stronie sklepu nie było podane, który pin jest zimny, a który gorący (nawet nie wiem, co to znaczy :/). Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto mógłby mi podpowiedzieć, co mogę robić źle, będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki... 

kasiuta

Re: Studio Projects B3 + Mackie Blackjack

Post autor: kasiuta » niedziela 05 sie 2012, 02:43

...
Dzień dobry, to mój pierwszy post. I od razu problem, niestety.

Od początku: postanowiliśmy z chłopakiem spełnić swoje marzenie i zbudować domowe studio nagrań. Od kilku tygodni namiętnie czytamy to forum i inne stronki, i pod wpływem świeżo zdobytych informacji zakupiliśmy mikrofon Studio Projects B3 i interfejs Mackie Blackjack. Chcemy nagrywać wokal i instrumenty (gitara, akordeon) - raczej nie jednocześnie.

Dzisiaj przyszła paczka, podłączyłam interfejs, zainstalowałam sterowniki, podłączyłam mikrofon w wejście XLR, włączyłam Phantom w interfejsie - ale nie wykrywa mi sygnału z mikrofonu (dioda przy wejściu w ogóle się nie świeci, zapala się tylko na chwilę po wpięciu mikrofonu i gaśnie, a powinna świecić światłem ciągłym). Świecą się tylko diody power, usb i phantom. Zaintalowałam sterownik ASIOforAll (mam w kompie kartę Realtek). Wpięłam w wejście słuchawkowe słuchawki z małym jackiem i przejściówką na duży jack. Jak podkręcę na max odsłuch, słyszę szum (sorry, jeśli to nieistotne, jestem świeżakiem w tych kwestiach). Komputer wykrywa interfejs jako linię. Ustawiłam go jako urządzenie domyślne w zakłądce nagrywanie. Ale nie widać obok ikonki żadnego aktywnego sygnału. Nie wiem, czy mikrofon powinien być wykryty oddzielnie? Wyczytałam gdzieś, że podłączenie złym kablem może spalić mikrofon pojemnościowy. Nie zagłębiałam się w temat kolejności pinów w złączach i trochę mnie to przeraża. Kupiłam kabel Proell USB-ŻeńskiXLR, na stronie sklepu nie było podane, który pin jest zimny, a który gorący (nawet nie wiem, co to znaczy :/). Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto mógłby mi podpowiedzieć, co mogę robić źle, będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki...

Właśnie przyszło mi do głowy, że może kabel mikrofonowy powinien jednak być stereo - facet w sklepie muzycznym odradził mi kabel stereo i powiedział, że do mikrofonów używa się kabli mono :/  ale nie miał żadnych przekonujących argumentów, uwierzyłam na słowo, zakładając, że zna się na tym lepiej ode mnie...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 sie 2012, 03:14

Pogratuluj debilowi ze sklepu - całe szczęscie że nic się nie zjarało bo różnie bywa

sygnały symetryczne jak i wszystko zasilane phantomem TYLKO KABEL SYMETRYCZNY (czyli jak piszesz stereo - MASA plus dwie żyły - zimna i gorąca)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 05 sie 2012, 03:16

Przy okazji - uzywanie kabli symetrycznych/stereo w przypadku wszelkich urządzeń monofonicznych nie wiąze się z jakimikolwiek problemami - na odwrót może już nie być tak różowo

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 05 sie 2012, 10:57

Po pierwsze - kabel usb-xlr to chyba jakas pomylka, prawda?

Po drugie - kabel mikrofonowy powinien byc mono oczywiscie, i oczywiscie symetryczny ekranowany xlr-xlr z podlaczona masa.

Po trzecie - do zasilania fantomowego wcale nie jest wymagane polaczenie symetryczne, oczywiscie lepiej, jak jest symetryczne, ale wcale nie musi byc. Zwarcie jednej zyly do masy spowoduje spadek poziomu i gorsze zasilanie, ale dzialac bedzie.

Po czwarte - podlaczenie kablami symetrycznymi jack-jack urzadzen z symetrycznych z niesymetrycznymi w przewazajacej wiekszosci przypadkow stwarza powazne problemy - podlaczenie tych urzadzen kablami mono problemy te likwiduje.

kasiuta

Post autor: kasiuta » niedziela 05 sie 2012, 16:15

Podpięłam kabel stereo i dalej nie ma sygnału. Facet w muzycznym nie wiedział, o co mi chodzi, powiedział, że muszę mieć kabeł xlr-xlr - tylko że ja nie mam w interfejsie wyjścia xlr tylko normalny jack z wbudowanym preampem, więc muszę podpinać mikrofon kablem xlr - jack. Czy ja coś źle kminię? 

Jak wpięłam słuchawki w wejście mikrofonowe, byłam w stanie nagrywać dźwięk mówiąc do słuchawek, więc raczej nie jest problem na wejściu do interfejsu, tylko na samym połączeniu. Nie wiem, co dalej robić, mikrofon nie działa i nie mam pomysłu...

...

Po pierwsze - kabel usb-xlr to chyba jakas pomylka, prawda?

Po drugie - kabel mikrofonowy powinien byc mono oczywiscie, i oczywiscie symetryczny ekranowany xlr-xlr z podlaczona masa.

Po trzecie - do zasilania fantomowego wcale nie jest wymagane polaczenie symetryczne, oczywiscie lepiej, jak jest symetryczne, ale wcale nie musi byc. Zwarcie jednej zyly do masy spowoduje spadek poziomu i gorsze zasilanie, ale dzialac bedzie.

Po czwarte - podlaczenie kablami symetrycznymi jack-jack urzadzen z symetrycznych z niesymetrycznymi w przewazajacej wiekszosci przypadkow stwarza powazne problemy - podlaczenie tych urzadzen kablami mono problemy te likwiduje....

kasiuta

Post autor: kasiuta » niedziela 05 sie 2012, 18:40

No to teraz się uśmiejecie.

Facet z muzycznego miał rację. Wejście xlr jest równocześnie wejściem instrumentalnym w Mackie, wygląda jak jack (przynajmniej dla laika takiego jak ja). Jutro wymienię kabel na xlr-xlr (jeśli jeszcze nie stracili do mnie cierpliwości) i podejrzewam, że będzie wszystko grało... a odkryłam to oglądając na youtube jakiś filmik z mackie w roli głównej. 

Bardzo przepraszam za marnowanie Waszego czasu przez mą głupotę :(

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 07 sie 2012, 02:10

Jeśli gniazda nie mają jakiś zabezpieczeń to nie będzie żadnej różnicy czy to będzie xlr czy jack TRS - wszystkie obsługują 3 styki

Ale mogą być odpowiednio spreparowane więc XLR-XLR to podstawa w przypadku mikrofonów z zasilaniem phantom

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 07 sie 2012, 02:11

ps.to bardzo popularne gniazda typu COMBO

bardzo często stosowane

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 07 sie 2012, 11:09

...
Jeśli gniazda nie mają jakiś zabezpieczeń to nie będzie żadnej różnicy czy to będzie xlr czy jack TRS - wszystkie obsługują 3 styki

Ale mogą być odpowiednio spreparowane więc XLR-XLR to podstawa w przypadku mikrofonów z zasilaniem phantom

...

Zbynia - chyba wiesz, ze sa to dwa ROZNE gniazda w jednej obudowie, i np. podlaczenie fantoma do gniazda jack byloby powaznym bledem, uniemozliwiajacym prawidlowe wykorzystanie wejscia instrumentalnego? Nie pisz, ze "nie bedzie zadnej roznicy", bo roznica jest i to zasadnicza - w czulosci, impedancji i fantomie.

ODPOWIEDZ