Laptop do pracy z dźwiękiem zamiast komputera stacjonarnego

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
maciek.rzepinski
Laptop do pracy z dźwiękiem zamiast komputera stacjonarnego

Post autor: maciek.rzepinski » poniedziałek 13 lut 2012, 14:03

Witam. Temat pojawiał się już na forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Liczę na pomoc tych, którzy taką przesiadkę zaliczyli.

Obecnie do pracy z dźwiękiem używam komputera stacjonarnego.
Procesor core 2 quad q6600
Ram 4GB 800mhz
Jakaś słaba grafika, standardowy dysk 7200obr/min
Dźwięk: Native Instruments Audio Kontrol 1 (USB 2.0)

DO większości zastosowań sprzęt ten jest wystarczający.

Niestety z racji tego, że ciągle jestem w drodze potrzebuję rozwiązania mobilnego.
Wystarczy mi sprzęt o wydajności takiej samej jak mój obecny PC lub nieco lepszej.
Korzystam głównie z Ableton live 8 i Traktor scratch pro 2.

Na zakup laptopa mam 3000zł. W tej cenie można na najpopularniejszym polskim srwisie aukcyjnym kupić Dell Latitude E6420. Są konfiguracje z procesorem i7 2620 oraz i5 2520M. Do tego 8GB Ram 1333mhz i dysk 7200obr/min.

Jestem przekonany, że ktoś z Państwa miał możliwość pracowania na komputerze zbliżonym do mojego oraz na laptopie z procesorem Intel core i5/core i7. Chciałbym się dowiedzieć czy wydajność/jakość pracy na takim laptopie (z procesorem 2-rdzeniowym i5 lub i7) jest porównywalna do tej na komputerze (takim jak ten mój).

Czy mogę liczyć na to, że taki laptop pozwoli mi na wygodną pracę, nie gorszą niż mój PC?

;)

maciek.rzepinski

Re: Laptop do pracy z dźwiękiem zamiast komputera stacjonarnego

Post autor: maciek.rzepinski » poniedziałek 13 lut 2012, 14:10

Dodam tylko, że laptop ma służyć tylko i wyłącznie do pracy z dźwiękiem (czy głównie Live 8 i Traktor pro 2) oraz przeglądania internetu. Podałem przykład laptopa dell latitude e6420, bo liczę także na wysoką trwałość sprzętu. Mam laptopa dell latitude d830 z procesorem core 2 duo, 2x 2Ghz i nie narzekam na jakość wykonania i solidność, ale sam Traktor scratch pro 2 zamulił procesor już kilka razy.

;)

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 16 lut 2012, 11:32

Nie lepiej maka do tego typu spraw?

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » czwartek 16 lut 2012, 14:02

...
Nie lepiej maka do tego typu spraw?...

Mimo wielu dobrych opini na temat sprzętu Apple, jakoś wolę zostać przy sprzęcie z Windowsem (w moim przypadku to kwetia gustu). Przejrzałem fora komputerowe, przeczytałem dziesiątki recenzji i obecnie wiem, że będę wybierać pomiędzy Dellami (Latitude, Vostro, ewentualnie XPS) oraz HP (ProBook, Elitebook). Brałem jeszcze pod uwagę Lenovo ThinkPad, ale nie udało mi się znaleźć nic odpowiedniego, na moją kieszeń.

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby użytkownicy takich laptopów podzielili się wrażeniami i opinią na temat tego sprzętu. Jak to wszystko sprawuje się przy pracy z dźwiękiem? Czy są jakieś problemy? Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Jestem zdecydowany na laptopa z procesorem core i7 (nowej generacji, czterordzeniowy), 8GB Ram, dysk magnetyczny 7200obr/min, ekran koniecznie matowy nie większy niż 15,6 cala.

Taki sprzęt ma możliwości znacznie większe niż mój obecny PC, ale warto jednak kupić maszynę, która za 2 albo nawet 3 lata poradzi sobie z każdą nową wtyczką.

;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 16 lut 2012, 15:56

Taki sprzet nie dorasta nawet do pięt twojemu komputerowi - jedyna mozliwość jakiej nie posiada twój komputer to przenośność więc dobrze się zastanów nad zmianą
...

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » czwartek 16 lut 2012, 16:20

...
Taki sprzet nie dorasta nawet do pięt twojemu komputerowi - jedyna mozliwość jakiej nie posiada twój komputer to przenośność więc dobrze się zastanów nad zmianą
...

...

Z tego co wyczytałem, wynika, że procesory mobilne Intel core i7 (takie jak i7-2670QM) znacznie przywyższają możliwościami Intel core 2 quad q6600. Z różnych testów, recenzji itd wychodzi na to, że i7 2670QM przywyższa możliwościami mojego Quada ponad dwukrotnie. Jeśli chodzi o pamięć, to 8GB DDR3 (1333MHz) nie jest chyba gorsze niż 4GB DDR2 (800MHz).

W pratyce wychodzi inaczej? Wiem w sumie tylko tyle, co udało mi się wyszukać w sieci. Nie mam możliwości sprawdzenia w praktyce działania takiej platformy. Może ktoś z Państwa może powiedzieć coś więcej na ten temat?

;)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 16 lut 2012, 20:37

Według rankingu passmark jest nawet szybszy od i5 2500K mimo że to dokładnie ta sama architektura a procesor jest ponad 1GHz wolnieszy

na plus 8 wątków i to pewnie zakłamuje wiele wyników

Brałbym je z przymróżeniem oka

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » czwartek 16 lut 2012, 21:18

...
Według rankingu passmark jest nawet szybszy od i5 2500K mimo że to dokładnie ta sama architektura a procesor jest ponad 1GHz wolnieszy

na plus 8 wątków i to pewnie zakłamuje wiele wyników

Brałbym je z przymróżeniem oka...

Właściwie, to też nie do końca wierzę w te syntetyczne testy, najlepiej byłoby odpalić tą samą sesję w Abletonie na moim komputerze i na laptopie z procesorem takim jak ten i7. Wtedy byłaby możliwość porównania możliwości takich maszyn. Może znajdzie się ktoś na forum, kto mógłby to sprawdzić...wystarczyłoby chyba załączyć kilka instalacji jakiejś wtyczki i porównać ile można uruchamoićna obu platformach.

;)

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » piątek 17 lut 2012, 08:49

Co do Lapków to Lenovo jest dobrą marką. Brat ma od kilku lat i nie narzeka. Znajomy co korzysta z Serato rowniez ma Lenovo i poki co zlego slowa o nim nie powiedział. Bardzo dobra jakość wykonania [Choć zdarzają sie wyjatki]

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

maciek.rzepinski

Post autor: maciek.rzepinski » piątek 17 lut 2012, 08:54

...
Co do Lapków to Lenovo jest dobrą marką. Brat ma od kilku lat i nie narzeka. Znajomy co korzysta z Serato rowniez ma Lenovo i poki co zlego slowa o nim nie powiedział. Bardzo dobra jakość wykonania [Choć zdarzają sie wyjatki]...

Zawsze są jakieś wyjątki, ale biznesowe Lenovo, Dell i Hp to sprzęt najwyższej klasy jeśli chodzi o wytrzymałość. Sam mam Della (D830), który prez około 2 lata pracował w jakiejś firmie, ja korystam o 1,5 roku. Do tej pory nie ma żadnych problemów- poza tym, że Intel Core 2 Duo T7250 i 2GB Ram to za mało dla mnie na obecną chwilę.

;)

ODPOWIEDZ