Przechwyt sygnału audio

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
EQALISER
Przechwyt sygnału audio

Post autor: EQALISER » czwartek 20 paź 2011, 21:25

Witam.

Od jakiegoś czasu posiadam laptopa z systemem Windows 7. Asus K72DR dokładnie. Z komputerem pracuje sobie interface Alesis Multimix 6 USB.

W temacie, jaki tutaj podejmuję chodzi o to, że nie mam możliwości przechwytwania na posiadanym sprzęcie sygnału adio z netu, w postaci np. audycji radiowych z internetowych rozgłośni. Na starym kompie z kartą SB Live! 5.1 w zwykłym Audacity miałem opcję "nagrywaj what u hear" i nie było problemu. W obecnej konfiguracji nie ma opcji wyboru żadnego źródła we wspomnianym Audacity. Multimix 6 USB to interface plug and play, nie ma do niego dedykowanego sterownika. Mam możliwość nagrywać wszystko co podłązone jest do Alesisa na dowolnym sofcie. Alesis łączy się z kompem przez USB. Zauważyłem jednak, że gdy odłączę interface od komputera i przełąca się on na działanie swojej wbudowanej katy audio nic się nie zmienia... Próbowałęm również na lapku marki Lenovo z systemem Windows XP. Taka sama sytuacja. Czy to jakaś choroba laptopów?

Proszę o jakąśpodpowiedź. Może jakaś konkretna konfiguracja wspomagacza w postaci ASIO4ALL pomoże?

Temat umieściłem w tym dziale celowo, gdyż nie mam pojęcia czy bardziej problem leży w sofcie czy w sprzęcie.

Z gory dziękuję.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ