Cubase 5 - tempo track w oparciu o hitpoints detector

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Invent-Sound
Cubase 5 - tempo track w oparciu o hitpoints detector

Post autor: Invent-Sound » wtorek 18 paź 2011, 12:53

Witam wszystkich.

Mam powazny problem. Nagralismy bebny audio i video. Do tego nagrania uzylismy metronomu z pada perkusynjego , ktorego slad audio wyslalem do DAW i na tej podstawie mialem synchronizowac i rownac to wszystko w Cubase 5.

Okazalo sie ze click sie wysypuje juz po okolo 1,5 min i mimo tych samych temp nie moge go zsynchronizowac go dokladnie z clickiem Cubase. Bardzo mi to utrudnia rownanie gdyz siatka jest mi praktycznie niezbedna. Jezeli wyrownam do siatki to przy dluzszych patentach dzwiek rozjedzie sie z obrazem. Jedyny pomysl jaki przychodzi mi do glowy to ustalic tempo track i siatke pod wlasnie ten nierowny plik audio z metronomem. Wiem ze jest jakis sposob aby wytyczyc pare punktow przez hitpoints detector i na tej bazie zbuduje mi tempo track na jakims tam wybranym fragmencie.

Prosze szanownych kolegow o pomoc i ewentualna porade czy sa inne mozliwosci.

Pozdrawiam.

senjin
Kontakt:

Re: Cubase 5 - tempo track w oparciu o hitpoints detector

Post autor: senjin » wtorek 18 paź 2011, 19:01

...mimo tych samych temp...

Najwyraźniej te tempa nie są te same. Czy próbowałeś Cubase dobrać tempa tak, żeby się zgadzało?

arewe

Post autor: arewe » wtorek 18 paź 2011, 20:26

......mimo tych samych temp...

Najwyraźniej te tempa nie są te same. Czy próbowałeś Cubase dobrać tempa tak, żeby się zgadzało?...

Kiedyś miałem coś podobnego grając na żywo. Z DAWa - wtedy bodajże z FLa albo Abletona - wypuszczaliśmy sygnał na metronom, który perkusista miał na słuchawkach. I były rozjazdy. W programie było 120, a metronom skakał - raz pokazując 120 i pół, raz 121, a innym razem 125 w czasie jednego utworu. Niestety nie wszystkie te urządzenia działają idealnie. Dlatego może lepiej od razu puścić perkusiście klika z Cubase ? Jeśli materiał masz już nagrany i nie da się go powtórzyć, to może spróbuj warpingu ? Jeśli różnice w tempie są nieduże to i strata w jakości przy rozsuwaniu bądź skracaniu fragmentów ścieżki będzie niezauważalna - a w ten sposób dopasujesz sobie ją do nagrania video.

Invent-Sound

Post autor: Invent-Sound » wtorek 18 paź 2011, 20:30

...
...mimo tych samych temp...

Najwyraźniej te tempa nie są te same. Czy próbowałeś Cubase dobrać tempa tak, żeby się zgadzało?
...

Probowalem , wprowadzalem czasem wartosci dziesietne np. 120,150 bpm i juz bylo za szybko. Najbardziej dokladne jest 120 i takie tempo bylo ustawione na metronomie z taniego chinskiego pada dla perkusistow. Moj blad ze nie pomyslalem ze moze byc nie dokladny. Po 1-2 min rozjazd jest juz wyczowalny, po 2-4 juz jest calkowicie poza.

Jest w Cubase 5 opcja tempo detector, ktora ewentualnie pokazala mi idelana wartosc tempa w jakim jest ten nagrany metronom. (max 6 min dlugosci sampel)

Dzieki.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 18 paź 2011, 20:53

Pytanie, czy tempo metronomu dryfuje, czy jest po prostu przesunięte względem cubase. W tym drugim przypadku (i chyba bardziej prawdopodobnym) dobranie tempa powinno być możliwe. Jeśli masz możliwość ustawienia z dokładnością do 0.001BPM powinieneś dać radę.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 18 paź 2011, 22:21

Na początek włącz sobie "transparent events" - preferences/event display (ja sobie zrobiłem skrót klawiaturowy do tego, teraz nie musze, C6 ma to inaczej rozwiązane). Potem przełącz narzędzie na Time Warp i podociągaj siatkę do metronomu (z shiftem wstawiasz nowe punkty zmiany tempa, pomiędzy dwoma już wstawionymi juz nie musisz trzymac shifta).

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 19 paź 2011, 13:31

> Okazalo sie ze click sie wysypuje juz po okolo 1,5 min

I tak będzie. Bo zegary są różne w dwóch różnych urządzeniach. Zegar MIDI jest za mało dokładny, żeby móc z niego zrobić mastera dla śladów audio.

Jacek

ODPOWIEDZ