Nagłośnienie perkusji - talerze

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
reslor
Nagłośnienie perkusji - talerze

Post autor: reslor » piątek 14 paź 2011, 21:02

Witam!

Ostatnio dokonałem pierwszego w swoim życiu nagrania studyjnego perkusji. Użyłem do tego m-audio profire 2626 i zestawu 6 mikrofonów alphard - 4 na bębny + 2 overheady.
W trakcie nagrania nauczyłem się metodą prób i błędów bramkowania poszczególnych elementów perkusji (stopa, werbel, tomy).
Problem stanowią dla mnie talerze - obie ścieżki overheadów ściągają dość obficie werbel , stopę i tomy.

Co zrobić by oczyścić ścieżki z niepożądanych elementów?
Czy jest możliwe zabezpieczyć sie przed tym przed samym nagraniem?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Nagłośnienie perkusji - talerze

Post autor: Tadeo » sobota 15 paź 2011, 00:35

...
Witam!

Ostatnio dokonałem pierwszego w swoim życiu nagrania studyjnego perkusji. Użyłem do tego m-audio profire 2626 i zestawu 6 mikrofonów alphard - 4 na bębny + 2 overheady.
W trakcie nagrania nauczyłem się metodą prób i błędów bramkowania poszczególnych elementów perkusji (stopa, werbel, tomy).
Problem stanowią dla mnie talerze - obie ścieżki overheadów ściągają dość obficie werbel , stopę i tomy.

Co zrobić by oczyścić ścieżki z niepożądanych elementów?
Czy jest możliwe zabezpieczyć sie przed tym przed samym nagraniem?
...

uwielbiam brzmienie stopy werbla czy tomów w overhedaH, ale jesli ich nie chcesz to nagraj talerze...od spodu:)

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » sobota 15 paź 2011, 00:38

Ja, jak Tadeo uwielbiam brzmienie bębnów z oh :) Tak naprawdę wiele razy łapię się na tym, że przy realizacji opieram się właśnie głównie na overheadach, a bliskie ujęcia bębnów są tylko dopełnieniem - to, czego brakuje w ujęciu z góry (mięcho, bliskość itd). Wtedy nie potrzebuję absolutnie żadnej bramki (przy dobrze ustawionych mikrofonach i zestrojonych bębnach), żeby uzyskać zawodowe brzmienie. Moim zdaniem często im mniej, tym lepiej :)

reslor

Post autor: reslor » sobota 15 paź 2011, 08:10

OK - rozumiem.
Również zauważyłem, że wszystko brzmi dużo lepiej kiedy spod OH przebija się cała reszta - sądziłem po prostu, że jest jakaś tego typu zasada w realizacji bębnów, która nakazuje wycinać dól spod talerzy.
Tym lepiej, że jest jak mówicie - potwierdza to rady z innych forów i moje przypuszczenia

Dzięki!

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » sobota 15 paź 2011, 10:21

Dół swoją drogą, ale wg mnie nie ma co drastycznie obcinać, jak to niektórzy preferują... Wystarczy odciąć dotąd, żeby w dole nie było bałaganu i problemów z fazą :)

ODPOWIEDZ