Witam!
Ostatnio dokonałem pierwszego w swoim życiu nagrania studyjnego perkusji. Użyłem do tego m-audio profire 2626 i zestawu 6 mikrofonów alphard - 4 na bębny + 2 overheady.
W trakcie nagrania nauczyłem się metodą prób i błędów bramkowania poszczególnych elementów perkusji (stopa, werbel, tomy).
Problem stanowią dla mnie talerze - obie ścieżki overheadów ściągają dość obficie werbel , stopę i tomy.
Co zrobić by oczyścić ścieżki z niepożądanych elementów?
Czy jest możliwe zabezpieczyć sie przed tym przed samym nagraniem?
Nagłośnienie perkusji - talerze
Re: Nagłośnienie perkusji - talerze
...
Witam!
Ostatnio dokonałem pierwszego w swoim życiu nagrania studyjnego perkusji. Użyłem do tego m-audio profire 2626 i zestawu 6 mikrofonów alphard - 4 na bębny + 2 overheady.
W trakcie nagrania nauczyłem się metodą prób i błędów bramkowania poszczególnych elementów perkusji (stopa, werbel, tomy).
Problem stanowią dla mnie talerze - obie ścieżki overheadów ściągają dość obficie werbel , stopę i tomy.
Co zrobić by oczyścić ścieżki z niepożądanych elementów?
Czy jest możliwe zabezpieczyć sie przed tym przed samym nagraniem? ...
uwielbiam brzmienie stopy werbla czy tomów w overhedaH, ale jesli ich nie chcesz to nagraj talerze...od spodu:)
OK - rozumiem.
Również zauważyłem, że wszystko brzmi dużo lepiej kiedy spod OH przebija się cała reszta - sądziłem po prostu, że jest jakaś tego typu zasada w realizacji bębnów, która nakazuje wycinać dól spod talerzy.
Tym lepiej, że jest jak mówicie - potwierdza to rady z innych forów i moje przypuszczenia

Dzięki!
Dół swoją drogą, ale wg mnie nie ma co drastycznie obcinać, jak to niektórzy preferują... Wystarczy odciąć dotąd, żeby w dole nie było bałaganu i problemów z fazą :)