Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
nikdomi
Cubase 5 - humanizacja
autor: nikdomi » środa 21 wrz 2011, 11:10
Kłaniam się po raz kolejny.
Tradycyjnie od razu przechodzę do rzeczy.Pytanie dotyczy głównie użytkowników CUBASE.
Komponując w Cubase za pomocą edytora MIDI staram się, by partie miały w miarę naturalny przebieg. Z tego powodu często korzystam z Random Quantize (szczególnie do partii bębnów) oraz Logical Editor (losowe velocity).
Moje pytanie jest następujące - czy w Edytorze Logicznym (lub innym) jest funkcja, dzięki której mógłbym również dokonać losowej długości nut (w zadanym i ustalonym zakresie)? Oczywiście w tym przypadku nie dotyczy to partii w Drum Edytorze.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi w tym względzie.
Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.
-
nikdomi
autor: nikdomi » czwartek 06 paź 2011, 09:28
Czyżby nikt nie był w stanie udzielić odpowiedzi na powyższe pytanie, czy też zbyt zawile i mętnie je sformułowałem?
-
Jarek_Zand
autor: Jarek_Zand » czwartek 06 paź 2011, 10:38
Moje pytanie jest następujące - czy w Edytorze Logicznym (lub innym) jest funkcja, dzięki której mógłbym również dokonać losowej długości nut (w zadanym i ustalonym zakresie)? Oczywiście w tym przypadku nie dotyczy to partii w Drum Edytorze.
Czyżby nikt nie był w stanie udzielić odpowiedzi na powyższe pytanie, czy też zbyt zawile i mętnie je sformułowałem?
Pytanie sformuowałeś precyzyjnie. Nie otrzymałeś odpowiedzi do tej pory nie dlatego, że nikt jej nie zna. Na tym forum wiele osób mogło by ci pomóc. Po prostu czasami "ręce opadają".
Pewnie sam zauważyłeś, że wśród presetów edytora logiczego nie ma takiej funkcji. Musisz ją stworzyć sam. Otwórz Logical Editor i wybierz znany ci preset random velocity. Następnie w pozycji Action Target kliknij na Value 2 i zamień ją na Lenght. W pozycji Operation wybierz Set Random Value between i ustal wartości Parameter 1 i 2. Na koniec kliknij Apply. Jeśli chcesz używać tej funkcji często to ją zapisz jako preset.
Pozdrawiam!
-
nikdomi
autor: nikdomi » czwartek 06 paź 2011, 10:58
Nie wiem jak mam dziękować.
Zaraz odpalam Cubase'a i przetestuję podaną poradę.
Wiedziałem, że na tym Forum zawsze znajdą się osoby o dobrym sercu.
Jeszcze raz dziękuję i POZDRAWIAM!