Przynam sie, ze jak przeczytalem "Proszę na naszym forum nie żalić się na dystrybutorów." to w pierwszej chwili poczulem sie rzucony 30..50 lat do tylu w ciemna przeszlosc naszego kraju. Wtedy tez nie mozna bylo nic zlego powiedziec na temat, taaa... wtedy jedynej slusznej partii

Prawde mowiac nie za bardzo widze szanse na sukces gdyby zglosic sprawe do Rzecznika Praw Konsumenta (bo zakladam, ze to Pan Wojtek mial na mysli). Co on moze wskorac? Pomachac palcem i powiedziec "niedobry, niedobry dystrybutor"? Ale przypomnialy mi sie inne przypadki gdzie znajomi tez mieli podobne problemy (producent/dystrybutor nie reaguje).
Zastanowilem sie i stwierdzilem jednak, ze takie publiczne plucie na producenta/dystrybutora nie jest calkiem w porzadku, bo nigdy nie wiadomo co ten czlowiek tam napisal, jak napisal, a moze sie walna w adresie i nic nie doszlo, albo w jezyku ktorego druga strona nie rozumie, a moze - co najwazniejsze - czy dystrybutor w ogole zajmuje sie handlem z klientem koncowym. Bo generalnie to pierwsza instancja dla klienta jest sprzedawca - a ten jak kolega napisal - odezwal sie i obiecal pomoc.
Nie wiem jak to sie dzieje, ale ja jakos nigdy nie mialem problemow z producentami, czy dystrybutorami. Zawsze mi odpowiadali, z regoly szybko i milo. Pomyslalem wiec zrobie eksperyment. Poszedlem na strone Facala:
http://www.focalprofessional.com i przez ich formularz konatakowy zadalem jedno proste pytanie: "gdzie mogl bym dostac zastepczy tweeter do Solo Be6 i ile by to kosztowalo". Niecale 10 (slownie: dziesiec) minut pozniej dostalem odpowiedz gdzie oficjanie dziekuje za zainteresowanie sie ich produktami itp. itd. i prosza o skontakowanie sie z autoryzwoanym dealerem. W tym celu podali adres
http://grc.focal.com/www/module_v2/recherche.php?Div=3&lang=2
No wiec wybieram Europa, potem Polska i dostaje namiary na firme Sound Service. Nie wiem tylko dlaczego pokazuje sie niemiecki adres - zarowno pocztowy jak i emailowy oraz niemiecki numer telefonu. No ale klikam na linka do ich strony i... jest polska flaga! No wiec klik i sa namiary. Zadaje praktycznie to samo pytanie co wczesniej Focalowi na podany adres
m.bichta@sound-service.eu oraz
info@sound-service.eu. Ale pomyslalem zrobie chytry numer i zadam rownolegle to samo pytanie do niemieckiego Sound Servisu. Adres tez byl na stronie. Oba maile wyslalem w zasadzie w tym samym momencie.
Jedyne 1.5 godziny (!!!) pozniej dostalem mila odpowiedz od niemieckiego Sound Servisu. Ale niestety oni obsluguja tylko handel detaliczny. Jednak podali adres firmy ktora obsluguje klientow prywatnych. Wiec jeszcze raz to samo pytanie i po kwadransie odpowiedz od nich - "najwidoczniej zaszlo nieporozumienie, bo my zajmujemy sie produkcja bebnow". OK, zdarza sie. Wiec z powrotem do niemieckiego Sound Servisu i "reklamuje". Ale w mailu podkreslali, ze w razie problemow mam smialo do nich uderzac. No wiec udarzam. Po godzinie odpowiedz. Bija sie w piers i przepraszaja. Podaja nowy adres - Thomann (!) - i namiar na konkretnego pracownika z dzialu serwisu.
No wiec - juz mam wprawe - to samo pytanie o tweeter do Thomanna. Teraz nastepuje najdluza przerwa, bo dopiero praktycznie rowna dobe pozniej dostaje odpowiedz: na zastepczy tweeter trzeba poczekac 6 tygodni i kosztuje 303 euro brutto. Od razu sie pyta czy ma to zamowic i jak chce zaplacic.
Jak widac jakos sie da - szybko, milo i sprawnie. Do Focala pisalem po angielsku (bo po ichnemu nie umiem) a do Niemcow po niemiecku (bo na tyle to umiem), w Polsce oczywiscie po polsku :) Teraz tylko pytanie - co napisal polski Sound Serivis? Niestety nic. Mail byl wyslany 6.09.2011 rano. Wczoraj wygooglowalem jakis inny adres mailowy i poslalem tam pytanie jeszcze raz. Wynik jak wyzej - zero odpowiedzi. Przypuszczam, ze oni po prostu nie obsluguja prywatnego klienta stad to milczenie. Ale jednak, jak widac wyzej, mozna inaczej. Osobiscie jesli by mi zalezalo na kontakcie to w tej sytuacji bym po prostu zadzwonil. Numer jest na stronie Sound Serwisu.
Jesli watkotorca jest zainteresowany kupnem to prosze info na PM. Thomann czeka na odpowiedz.
[addsig]