Jak "przyspieszyć" plik wave bez straty jakości i zmiany tonacji?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
leburaque
Jak "przyspieszyć" plik wave bez straty jakości i zmiany tonacji?

Post autor: leburaque » środa 24 sie 2011, 11:48

Witam szanownych Państwa!

Mam pytanie o możliwość przyspieszenia gotowego sampla Wawe o kilka bpm'ów, ale bez straty jakości, a co ważniejsze - bez zmiany tonacji.

Sampel w formacie Wave jest dość długi (potężna partia smyczków), ale koncertowo okazało się, że jest trochę za "wolny". Rzecz w tym, że programy na których pracuję przyspieszają Wave'a, ale to przyspieszenie albo sprawia, że sampel traci na jakości, albo im szybszy jest, tym wyższy dźwięk z tego wychodzi... Nie znam nazwy tego efektu, więc przepraszam z góry. To problem, bo prócz tego sampla gra jeszcze kilka innych instrumentów i odnosi się potem wrażenie, nie stroją instrumenty z akurat tym samplem.

Czy jest na to jakaś rada? Czy programy: Cubase SX3, Reaper, czy Cooledit (do nich mam dostęp) mają taką możliwość? Jeśli nie - co polecacie?

Pozdrawiam
i dziękuję oczywiście za każdą sugestię.

Zbynia

Re: Jak "przyspieszyć" plik wave bez straty jakości i zmiany tonacji?

Post autor: Zbynia » środa 24 sie 2011, 12:14

Timestrech - ale wszystko zależy od uzytego algorytmu - praktycznie kazdy program to potrafiący oferuje kilka do wyboru by zniekształcenie było jak najmniej słyszalne - inny jest do partii z bębnami a inny do czystej melodii

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » środa 24 sie 2011, 12:16

Z jakością w przypadku przyspieszania jest mniejszy problem niż przy spowalnianiu. W cooledit'cie możesz to zrobić używając time/stretch (zresztą w innych aplikacjach podobnie). Jeżeli chodzi o jakość ogólnie każdy program troszkę inaczej to wykonuje (najlepsze algorytmy ma chyba serato). spróbuj tej funkcji w kilku aplikacjach i porównaj.

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » środa 24 sie 2011, 18:27

...Witam szanownych Państwa!

Mam pytanie o możliwość przyspieszenia gotowego sampla Wawe o kilka bpm'ów, ale bez straty jakości, a co ważniejsze - bez zmiany tonacji.

Sampel w formacie Wave jest dość długi (potężna partia smyczków), ale koncertowo okazało się, że jest trochę za "wolny". Rzecz w tym, że programy na których pracuję przyspieszają Wave'a, ale to przyspieszenie albo sprawia, że sampel traci na jakości, albo im szybszy jest, tym wyższy dźwięk z tego wychodzi... Nie znam nazwy tego efektu, więc przepraszam z góry. To problem, bo prócz tego sampla gra jeszcze kilka innych instrumentów i odnosi się potem wrażenie, nie stroją instrumenty z akurat tym samplem.

Czy jest na to jakaś rada? Czy programy: Cubase SX3, Reaper, czy Cooledit (do nich mam dostęp) mają taką możliwość? Jeśli nie - co polecacie?

Pozdrawiam
i dziękuję oczywiście za każdą sugestię....

Ableton live ma niezłe algorytmy dopasowywania sampla do tempa, a ze starszych rzeczy Acid Pro daje rade.
A może by pociąć sampelek i ładnie z tempem zagrać ?
na luzaku ! jak zawsze

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 24 sie 2011, 20:08

Przecież tak się nie da - wciąz będzie za wolny z tymze jesli ma jakiś słyszalny rytm to sie rozleci

tak mozna robic z pojedynczymi brzmieniami/akordami a ne całą melodią(o ile to nie zamysł producenta)

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » środa 24 sie 2011, 20:16

...Przecież tak się nie da - wciąz będzie za wolny z tymze jesli ma jakiś słyszalny rytm to sie rozleci
tak mozna robic z pojedynczymi brzmieniami/akordami a ne całą melodią(o ile to nie zamysł producenta)...

Masz rację, jeśli jest wyraźny rytm + długi samp ciecie może nie przynieść efektu.
na luzaku ! jak zawsze

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 24 sie 2011, 20:18

Zalezy o ile trzeba przyspieszyc, ale do 10% bez problema. Z najlepszych prosoniq, serato czy moj ulubiony pro-toolsowy x-form, z wymienionych na poczatku zaczalbym od reapera.

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » czwartek 25 sie 2011, 01:06

Możecie się ze mnie śmiać, ale dla moich uszu, jak do tej pory najlepszą zmianę tempa bez zmiany intonacji daje Audacity{#śmiech}

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 25 sie 2011, 11:31

...Możecie się ze mnie śmiać, ale dla moich uszu, jak do tej pory najlepszą zmianę tempa bez zmiany intonacji daje Audacity{#śmiech}...
-----------------
Samplitude ma też wbudowane genialne możliwości operowania tymi parametrami.
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » czwartek 25 sie 2011, 16:04

......Możecie się ze mnie śmiać, ale dla moich uszu, jak do tej pory najlepszą zmianę tempa bez zmiany intonacji daje Audacity{#śmiech}...

Popieram kolegę - efekty przyśpieszania w Audacity mnie zaskoczyły bardzo pozytywnie :)

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

ODPOWIEDZ