Program tworzący ścieżkę stereo z dwóch mono

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
delorjan
Program tworzący ścieżkę stereo z dwóch mono

Post autor: delorjan » środa 27 lip 2011, 01:25

Witam, intryguje mnie pewna sprawa :) dostałem sesję, w której mam mnóstwo ścieżek stereofonicznych (pady, loopy, instr. klawiszowe i cała masa innych tego typu spraw), jednak każda z tych partii jest zapisana jako 2 ślady mono - L i R. Dłubanie w DAW (Logic Studio 9.1.4) z tym materiałem jest o tyle uciążliwe, że każdą z par muszę grupować, wysyłać na busy itd. (chyba, że jest jakiś inny sposób zrobienia automatycznego pojedynczego tracku stereo z dwóch wave'ów, o którym nie wiem... - z tego co pamiętam, to ProTools inteligentnie zamienia 2 tracki mono (jeśli miały takie same nazwy + końcówka "L" i "R" w track stereo - o coś takiego mi chodzi). Jeśli nie, to czy istnieje program, który w zautomatyzowany sposób sklei mi importowane do takiego programu ścieżki mono i porobi z nich wersje stereo takich śladów? Nie wiem, czy zrozumiale się wyrażam, ale mam nadzieję, że rozumiecie, na czym polega mój kłopot :) Będę bardzo wdzięczny za pomoc, w wyszukiwarce nie znalazłem tematu odpowiadającemu temu zagadnieniu. Dziękuje i pozdrawiam

mrbm

Re: Program tworzący ścieżkę stereo z dwóch mono

Post autor: mrbm » środa 27 lip 2011, 02:10

Nie słyszałem. A czy nie najprościej będzie wyeksportować pary tych śladów do pojedyńczych stereo..
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
NeckUno1

Post autor: NeckUno1 » środa 27 lip 2011, 11:51

Ja widzę w ten sposób. Jeden z dwóch śladów mono ( L ) przekonwertować na plik stereo (tak żeby na kanale lewym i prawym było to samo) i następnie w edytorze audio z tego pliku wyciąć sygnał z jednego kanału ( R ), a w jego miejsce wkleić ślad z drugiego kanału ( R ), zapisać i po sprawie. Większość nawet darmowych edytorów oferuje taką możliwość.

Później bo teraz nie mam czasu :)

Awatar użytkownika
NeckUno1

Post autor: NeckUno1 » środa 27 lip 2011, 11:52

Jednak nie jest to sposób zautomatyzowany tak jak tego oczekujesz.

Później bo teraz nie mam czasu :)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 27 lip 2011, 12:33

...Ja widzę w ten sposób. Jeden z dwóch śladów mono ( L ) przekonwertować na plik stereo (tak żeby na kanale lewym i prawym było to samo) i następnie w edytorze audio z tego pliku wyciąć sygnał z jednego kanału ( R ), a w jego miejsce wkleić ślad z drugiego kanału ( R ), zapisać i po sprawie. Większość nawet darmowych edytorów oferuje taką możliwość....

Strasznie okrężna metoda. Np. w darmowym Audacity można określić, czy dany ślad mono będzie panoramowany, czy też traktowany jako prawy lub lewy kanał. Po prostu otwierasz dwa ślady, definiujesz je jako L i R i zapisujesz projekt - może nie automat, ale za to metoda bez pośrednich kroków . Nie jestem pewien, czy Audacity daje się automatyzować skryptami, ale jeśli tak, to rzecz można sobie jeszcze ułatwić. Wersję automatyczną można by chyba zrobić szybkko np. w PureData - niestety tym razem nie pomogę.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » środa 27 lip 2011, 13:17

Dziękuję za zainteresowanie tematem :) Na PureData niestety kompletnie sie nie znam, metoda z rozłożeniem śladów na lewo i prawo i wyeksportowaniem ścieżek oczywiście przyszła mi do głowy, ale jest tego na tyle dużo, że chciałem zautomatyzować ten proces ;) ale chyba rzeczywiście siąde na godzinke i poeksportuje to wszystko, będzie mniej zachodu niż szukać alternatywy. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 27 lip 2011, 13:34

Ach, jeszcze jedna opcja: może spróbuj narzędzia o wdzięcznej nazwie Sox (http://sox.sourceforge.net/) - to programik uruchamiany z poziomu konsoli, bez wątpienia da się oskryptować, itd. - myślę, że może posłużyć do automatyzacji zadania, o ktore pytasz.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » środa 27 lip 2011, 14:00

Dzięki, może w przyszłości do niego sięgnę, takie zadania czasem mi się trafiają. Na skyptowaniu się nie znam, ale może to najlepsza okazja do tego, żeby się poznać ;) póki co, ścieżki "postereonizowałem" już ręcznie, nie wiedziałem, że zajmie mi to tak mało czasu :) więc wniosek z tego taki, że czasem łatwiej i szybciej coś zrobić prostą metodą, niż pisać posty i zawracać głowę innym Forumowiczom ;) niemniej dziękuję za zainteresowanie i pomoc, pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 27 lip 2011, 23:02

...Dzięki, może w przyszłości do niego sięgnę, takie zadania czasem mi się trafiają. Na skyptowaniu się nie znam, ale może to najlepsza okazja do tego, żeby się poznać ;) póki co, ścieżki "postereonizowałem" już ręcznie, nie wiedziałem, że zajmie mi to tak mało czasu :) więc wniosek z tego taki, że czasem łatwiej i szybciej coś zrobić prostą metodą, niż pisać posty i zawracać głowę innym Forumowiczom ;) niemniej dziękuję za zainteresowanie i pomoc, pozdrawiam :)... 

Jest jeszcze Reaper: importujesz wszystkie slady na oddzielne sciezki, zaznaczasz każdą parę ścieżek i po kolei robisz "render to stereo stem tracks". Jesli jednak sciezek jest duzo, to...

...szybciej jest zrobic akcję wlasną albo stworzyc template składający sie z trzech siezek: lewej, prawej i foldera, załadowac go 100 razy, załadowac slady na sciezki i wyrenderowac tylko foldery. Każda z tych metod to 3-5 minut pracy przy załozeniu ze z 200 sciezek mono robisz 100 sciezek stereo.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 27 lip 2011, 23:48

Na takie cos to chyba najlepiej jednak PT - albo kogos znac, albo miec kompa z win98 i darmowym osmiosladowym PT

ODPOWIEDZ