Senheiser HD 205 - czy można użyć jako monitory?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Senheiser HD 205 - czy można użyć jako monitory?

Post autor: lukashhh1 » czwartek 07 lip 2011, 10:08

Witam.

Mam pytanko odnośnie tych słuchawek -  Senheiser HD 205.

czy do tworzenia ( monitorowania, kiedy wszyscy domownicy już śpią ) muzyki są wystarczająco dobre?

Można użyć ich jako monitory odsłuchowe ? czy są wystarczająco liniowe?

Pozdrawiam

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
Akton

Re: Senheiser HD 205 - czy można użyć jako monitory?

Post autor: Akton » czwartek 07 lip 2011, 10:54

Duuuużo tego było na forum :) Wiadomo, że słuchawki to nie monitory, z drugiej jednak strony.... Ja robię (póki co) miksy wyłącznie na słuchawkach (Sennheiser HD 550) i jeszcze nikt mnie nie rozstrzelał z tego powodu, ale choruję na niezłe monitory, co oczywiste.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » czwartek 07 lip 2011, 11:07

...
Duuuużo tego było na forum :) Wiadomo, że słuchawki to nie monitory, z drugiej jednak strony.... Ja robię (póki co) miksy wyłącznie na słuchawkach (Sennheiser HD 550) i jeszcze nikt mnie nie rozstrzelał z tego powodu, ale choruję na niezłe monitory, co oczywiste. ...

Swoja drogą, tak się zastanawiam nad sensem monitorów... w sumie wszedzie sie mówi, ze monitory powinny byc mega liniowe, a i tak w wiekszości stódiów dominują konsumenckie NS-10...

Czyli w sumie mógłbym zaprząć do pracy moje konsumenckie głosniki Hi-Fi i nanich miksowac... powinno byc dobrze... czy się myle.???

W koncu ich brzmienie znam od lat....

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » czwartek 07 lip 2011, 12:52

......Duuuużo tego było na forum :) Wiadomo, że słuchawki to nie monitory, z drugiej jednak strony.... Ja robię (póki co) miksy wyłącznie na słuchawkach (Sennheiser HD 550) i jeszcze nikt mnie nie rozstrzelał z tego powodu, ale choruję na niezłe monitory, co oczywiste. ... 

Swoja drogą, tak się zastanawiam nad sensem monitorów... w sumie wszedzie sie mówi, ze monitory powinny byc mega liniowe, a i tak w wiekszości stódiów dominują konsumenckie NS-10...
Czyli w sumie mógłbym zaprząć do pracy moje konsumenckie głosniki Hi-Fi i nanich miksowac... powinno byc dobrze... czy się myle.???
W koncu ich brzmienie znam od lat.......

tak szczerze to nigdy słuchawki nie zastąpią monitorów... zwłaszcza przy miksowaniu... słuchawki mogą świetnie brzmieć, mogą być bardzo detaliczne, ale bliskość dźwięków powoduje że często przy miksach źle słyszymy głośność niektórych partii.

Przykład w jedna stronę: słucham sobie Bonobo na moich monitorach - super, słucham na słuchawkach - myślę jeszcze lepiej - no detale jakie tam są to po prostu ciarki na plecach.. myślę mam super słuchawki (detale, intymność w głosie wokalistki jest zabójcza, elementy perkusyjne tętnią życiem, przestrzeń.. - idealnie)

Przykład w drugą stronę: mam małe dziecko, godziny wieczorne, pracuję nad detalami w jednym dość długo wybrzmiewającym elektric piano. wrzucam słuchawki. Myślę tak: no pod koniec dźwięku albo za mało tego electric piano albo za dużo szumów, które powstają gdy podkręcam wybrzmiewanie w AHDSR. Zrobiłem myk w postaci drugiego EP z dłuuugim atakiem i zrobiłem to na dealayu + delikatne panoramowanie w tempo. super. uruchamiam perkusję. super trzyma się nic nie zamula. kawałek brzmi dynamicznie i mocno. ale myśle zarzuce to na monitorach. i czar prysł. takiego zamulonego miksu to dawno nie słyszałem...
pytanie: mam słuchawki do słuchania czy do czego (Shure SRH840)? aj dont noł. niby coś na czym pracujesz ma być detaliczne żeby mogło się pracowac nad szczegółami ale z drugiej strony jeżeli przedobrzysz to na innych odsłuchach usłyszysz karykaturę miksu...

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » czwartek 07 lip 2011, 12:58

A ja napiszę tak. Po kilku ładnych latach "branżowania", temat większości "monitorów studujnych" - wraz z ich cenami na przestrzeni kilkunastu wstecznych lat to mit, skandal i śmiech. Sam miałem styczność osłuchiwać się/pracować od NS10, ESi,Mackie po Adamów A7x - (łącznie ok z 10modelami), a najlepiej przypadły mi do gustu ... KEF C3 - czyli pasywne konsumenty za 600zł, łącznie z Adamami. Satelity, które sobie położyłem kiedyś na tył kina domowego, Na nich momentalnie ustawiłem, wokal, plany, wybrzmiewanie efektów i całą harmonię selektywności mixu. Większość monitorów wyżej i najczęściej przywoływanych w spektrum home, czy semi-pro powinna kosztować właśnie od 200 do 600zł. Niektóre z nich wręcz skutecznie ograniczają pracę i nie powinny mieć wogóle miana monitora, a ludzie na nich robią całkiem przyzwoite mixy.. Mogę Ci podać linka na muzykę 22letniego producenta (wydającego w mistique music) zrobioną na domowej wieży i jej prymitywnych głośnikach - kontrolowaną właśnie na jakimś modelu Sennheizerów. Mistrzostwo nie osiągalne przez ponad 3/4 historii producentów działu "przyśli nam swoje demo". I pewnie przez z 3/4 ludzi z tego forum.

W powyższej tematyce napiszę Ci z pełną świadomością - ufaj własnym uszom i ulubionym, kompozycjom, jakie uważasz za wzorcowe, podglądaj, nabywaj wiedzy i umiejętności sztuki mixu u bardziej doświadczonych ludzi. Kontroluj, jeżeli masz możliwość, pracę na paru dowolnych zestawach - sprzętu konsumenckiego nie wyłączając.
Nic więcej.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » czwartek 07 lip 2011, 13:03

...A ja napiszę tak...

I tu musze przyznać Tobie rację... robiłem mixy przez dwa lata na Geniusach za 230 zł (zestaw 2.0) - szczerze to tam tylko brakowało mi czasem basu. ale mixy jakie na nich robiłem były zdecydowanie lepsze niż te któr robiłem po zmianie na KRX V6. oczywiście później jakoś dąłem sobie radę...

dochodze do wniosku, że jeżeli głośnik jest płaski i nie pokazuje tak super detali to lepiej bo zamiasta skupiać się na detalach skupiasz się na całości... a przecież mix to całość.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » czwartek 07 lip 2011, 13:15

Napisało mi się powyżej "łącznie z Adamami" - ale to przez nieuwagę. Właśnie Adamy za skandaliczną cenę - wyceniłbym na max 500zł.. Więcej nie są warte, za to co "oferują" ...

ODPOWIEDZ