Konkursy na utwór/remix z publicznym głosowaniem

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
klops3000
Konkursy na utwór/remix z publicznym głosowaniem

Post autor: klops3000 » środa 06 lip 2011, 15:52

Chciałbym poznać waszą opinię i zacząć dyskusję na temat konkursów na kawałek bądź remix z tzw. "public voting" których ostatnio sporo w internecie.

Osobiście już dawno przestałem się bawić w tego typu konkursy z racji tego iż uważam je za conajmniej mało sensowne - zazwyczaj do wygrania jest jakaś kwota + trochę sprzętu + jakaś promocja.

Konkretniej zastanawia mnie sensowność owego publicznego głosowania na "najlepszy kawałek" i co ludzie organizujący rzeczony konkurs z tego mają , bo bynajmniej nie wygląda to na inteligentne działanie.

Przybliżę po krótce jak to wszystko wygląda dla tych którzy nie spotkali się z tym wczesniej...

Jest organizowany konkurs z jakimiś nagrodamy na "najlepszy kawałek" bądź na "najlepszy remix" już istniejącego utworu , wszyscy zainteresowani (czasami trzeba zapłacić parę dolarów za tracki do remixu Yell) mają określony czas na nadesłanie swoich prac.

Póżniej następuje "voting time" czyli głosowanie , głosować może każdy na jego zdaniem "najlepszą" produkcję - gdy wyznaczony czas na głosowanie minie wybierani są zwycięzcy - zazwyczaj trzech ale nie raz także do dziesięciu "uhonorowanych".

W większości przypadków głównego zwycięzcę wybiera sam organizator konkursu a reszta jest nagradzania po ilości głosów , ale często nawet i główny zwycięzca jest nagradzany wyłącznie po ilości oddanych na niego głosów.

I teraz do czego piję...

Jaki jest waszym zdaniem głębszy sens takich konkursów gdzie wygrać można właściwie tylko dzięki ilości głosów ? mimo że dawno już zaprzestałem udziału w czymś takim to czasem z ciekawości śledzę takowe konkursy , i widzę że wygrywają po prostu badziewia - gdzie twórca ma dajmy na to wielu znajomych na FB (często głosowanie jest połączone z Facebookiem aby można było szybko zagłosować) bądź innym badziewiu , i wiadomo - nawet jeżeli "kawałek" byłby 10 sekundową ścieżką ciszy to i tak "kumpel" na niego zagłosuje i przez to owe dzieło wygra.

Widzę w takich "competiotions" owe zjawisko od dawna ale zaczęło mnie to poważnie denerwować i konkretnie dziwić kiedy w ostatnim konkursie który obserwowałem pojawiła się naprawdę świetna produkcja pewnego Rosjanina - świetna technicznie , aranżacyjne itd. no i z pomysłem.

Co ciekawe w głosowaniu produkcja o której wspomniałem nie zajęła nawet 10 miejsca a wygrały naprawdę bardzo słabe kawałki , wtedy już na dłoni było widać że w takich konkursach absoultnie nie liczy się warsztat i talent ale ilość znajomych na FB i podobnych.

Zastanawia mnie też co sami organizatorzy z tego mają , jeżeli później przez takie działanie muszą promować i nagradzać bardzo słabe kawałki żeby nie powiedzieć badziewia ?

Awatar użytkownika
Akton

Re: Konkursy na utwór/remix z publicznym głosowaniem

Post autor: Akton » środa 06 lip 2011, 16:25

Brałem udział w setkach konkursów - i jako instruktor swoich wykonawców, i jako kompozytor, i jako juror. Mam nieco doświadczenia, dlatego mogę cokolwiek na ten temat powiedzieć. Konkursy bardzo często rządzą się swoimi prawami, inaczej mówiąc, są ustawiane. Kiedyś często zapraszano mnie do tzw. rad artystycznych, ale gdy okazało się, że preferuję najlepszych, a nie układy, przestano mnie zapraszać :) Panienki, które mi usiłowano podstawić, również nie robiły na mnie większego wrażenia :) Smutnym jest to, że wybiera się utwory/wykonawców rzeczywiście nienajlepszych. Pomijam już śmieszną Eurowizję, ale nawet u nas, na najwyższych szczeblach tzw. muzyki poważnej zdarzały się co najmniej dziwne, jeżeli nie dziwaczne werdykty.

Wniosek - można brać udział w jakimś tam konkursie lub też sobie odpuścić. Ja niekiedy wchodzę w ten temat, gdyż dzięki temu zdobywam większe doświadczenie, a poza wszystkim lubię pisać :) Cóż - każdy ma jakieś dewiacje :)

Pozdrawiam kolegów.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 06 lip 2011, 17:24

Kolego klops3000, rozpocząłeś świetny temat Chętnie będziemy z nim na bieżąco.

Musisz jednak wiedzieć o kilku sprawach, bynajmniej wcale nie dla wtajemniczonych gdyż dziś w świetle mediów (tudzież "wyższego" wręcz kształcenia na potrzeby PR) czasy gdy nie wolno o tym było mówić już dawno odeszły w niepamięć.

Ale do rzeczy:

- zwykle branżowe serwisy internetowe aby zabezpieczyć nagrody w organizowanym przez siebie konkursie muszą wejść w możliwie najlepszy dla siebie układ z dystrybutorem nagród, czyt. potencjalnym reklamodawcą - to raz. I to żaden grzech, bo tak się to robi na całym bożym świecie;

- czym innym jest możliwość samego głosowania na podlinkowany na danym serwisie kawałek, a czym innym na ten sam, oceniony już przez ludzisków, którzy na tym się znają (a przynajmniej powinni) z możliwością oddania głosu w udostępnionej przez serwis skali wartości, jak też i jego swobodnego skomentowania (choćby tak, jak w naszym dziale Przyślij na swoje Demo);

- jeśli ktoś myśli, że pomimo takiej naszej interakcji mamy setki wpisów w tym dziale, to jest w grubym błędzie. A wiecie czemu? Bo każdy wpis jest podpisany loginem (nickiem) użytkownika naszego serwisu. I tego boją się jak jeża(?) nasi internauci. Jak myślicie - czemu? I to akurat na razie byłoby raptem na trzy.

Do czego zmierzam?

To proste. Otóż skoro ktoś naprawdę chce zagłosować w necie na kogoś w formie takiej, aby widział efekt swej decyzji to niech spróbuje w dziale podobnym choć do naszego.

Akurat u nas korzyści co niemiara, z grubsza:

- user naszego serwisu sam się sprawdzi wedle innych głosujących;

- artyści (tudzież i nasi recenzenci) będą mieli o czym myśleć

- dział ten jest mocno przez nas obserwowany, nie bez kozery w stosunku do najbardziej aktywnych

Ja niekiedy wchodzę w ten temat, gdyż dzięki temu zdobywam większe doświadczenie, a poza wszystkim lubię pisać

Uwielbiamy takich ludzisków
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
malichos

Post autor: malichos » środa 06 lip 2011, 20:39

...

Jaki jest waszym zdaniem głębszy sens takich konkursów gdzie wygrać można właściwie tylko dzięki ilości głosów ?

Wydaje mi się, że sens jest jeden (wcale nie taki głędoki) - szeroko pojęta promocja. W zalezności od tego co jest do zremiksowania, jakie są nagrody (mam na myśli nagrody rzeczowe) no i kto głosuje (czy zwykłe ludziska czy profesjonaliści). Może chodzić o wypromowanie artysty, którego utwór jest do zremiksowania, może chodzić o wypromowanie produktu, który jest nagrodą w konkursie, może też chodzić o znalezienie "młodego talentu", z którym będzie można nawiązać wsprólpracę. Wreszcie może chodzić o sprawdzenie jaki styl najbardziej podoba się publice - to takie badanie rynku Wink. A poza tym moze chodzić o wiele innych rzeczy.

Zastanawia mnie też co sami organizatorzy z tego mają , jeżeli później przez takie działanie muszą promować i nagradzać bardzo słabe kawałki żeby nie powiedzieć badziewia ?...

No właśnie...Mają z tego to, co napisałem wcześniej, czyli darmową promocję swojego produktu, oni nie muszą promować, jak napisałeś "bardzo słabych kawałków". Jeśli te kawałki zostały wybrane przez publikę, to znaczy, że się podobały - o gustach się nie dyskutuje. Tu pewnie pojawia się problem "kolesiostwa", o którym piszesz - nie wiem, nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Ale też nie obserwuję namiętnie podobnych konkursów.

Uważam jednak, że warto brać w nich udział, chociażby ze względu na, jak to zauważył Akton, zbieranie doświadczenia. I nie warto się przejmować porażką, tylko przeć do przodu. I uczyć się. Póki jest czas. Pozdrawiam.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 06 lip 2011, 21:12

...Mają z tego to, co napisałem wcześniej, czyli darmową promocję swojego produktu

Oj nie, nigdy tak nie jest. Wszak jeśli nagrodą w konkursie ma być cokolwiek, to producent/dystrybutor obligatoryjnie ponosi koszta owego - to raz. Przy tym aby to miało ręce i nogi medialnie musi się też dogadać z wydawcą. A to są dodatkowe dla niego koszty - to dwa.

Panie i Panowie, jeśli ktoś z Was myśli, że są to łatwe do przeprowadzenia sprawy (dla każdej ze stron), to źle myśli.

...oni nie muszą promować, jak napisałeś "bardzo słabych kawałków". Jeśli te kawałki zostały wybrane przez publikę, to znaczy, że się podobały - o gustach się nie dyskutuje. Tu pewnie pojawia się problem "kolesiostwa", o którym piszesz - nie wiem, nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Ale też nie obserwuję namiętnie podobnych konkursów

Może masz i rację, a może i nie. Ja wiem jedno - jeśli dobrze nie znasz fundamentów na których dany konkurs się opiera, to lepiej nic na jego temat nie mędrkować, bo przez taką "akcję" można skrzywdzić mnóstwo osób, którzy niekoniecznie muszą załapać się na Twą nawet przewspaniałą późniejszą erudycję tytułem kajania się w pierś.

...Uważam jednak, że warto brać w nich udział, chociażby ze względu na, jak to zauważył Akton, zbieranie doświadczenia. I nie warto się przejmować porażką, tylko przeć do przodu. I uczyć się. Póki jest czas...

Otóż to
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
klops3000

Post autor: klops3000 » środa 06 lip 2011, 21:39

Jeśli te kawałki zostały wybrane przez publikę, to znaczy, że się podobały - o gustach się nie dyskutuje. Tu pewnie pojawia się problem "kolesiostwa", o którym piszesz - nie wiem, nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Ale też nie obserwuję namiętnie podobnych konkursów.

Uważam jednak, że warto brać w nich udział, chociażby ze względu na, jak to zauważył Akton, zbieranie doświadczenia. I nie warto się przejmować porażką, tylko przeć do przodu. I uczyć się. Póki jest czas. Pozdrawiam.
...

Wygląda mi na to że tutaj ma miejsce prawie całościowe minięcie się z meritum tematu , no ale jak sam wspomniałeś nie śledzisz namiętnie tego typu konkursów.

A jeżeli głos może oddać mówiąc w dużym skrócie "każdy człowiek posiadający adres e-mail" to jak tu można wogóle wspomnieć o profesjonalnej ocenie i braku kolesiostwa ?

Ok , z racji tego iż widzę że temat jak wiele innych niedługo totalnie zacznie odbiegać od sedna podam także swój przykład odnośnie przygód z tego typu "zabawami" - można powiedzieć że był to pewnego rodzaju eksperyment.

Kiedyś gdy byłem dosyć aktywnym użytkownikiem pewnego forum o tematyce muzycznej zamieściłem tam temat z zaproszeniem do głosowania na mój kawałek chcąc zobaczyć co z tego wyniknie (szczerze - był on słaby , bez pomysłu , zrobiony trochę na odwal).

W ciągu niespełna tygodnia tylko i wyłącznie przez głosy z owego forum znalazłem się o ile pamiętam na drugim miejscu z ponad stu uczestników gdzie niektóre kawałki były o wiele lepsze w każdym aspekcie od mojego a skończyłem na miejscu czwartym WYŁĄCZNIE DZIĘKI GŁOSOM LUDZI którzy często nawet nie odsłuchiwali numeru.

Więc o czym tu więcej gadać na temat "kolesiostwa" ?

Ja nie potępiam całościowo konkursów na utwór/remix samych w sobie - niektóre prawda... mogą się podobać albowiem funkcjonują na innych zasadach (co jest obecnie dość rzadkie).

Np. jeżeli prace zainteresowanych są wysyłane bezpośrednio do samego organizatora i TYLKO ON (lub wytwórnia) wyłania zwycięzców - takie coś ma już sens.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 06 lip 2011, 21:59

...Np. jeżeli prace zainteresowanych są wysyłane bezpośrednio do samego organizatora i TYLKO ON (lub wytwórnia) wyłania zwycięzców - takie coś ma już sens...

Sorry, ale chyba nie przeczytaleś ze zrozumieniem tego, co napisała Redakcja.
Sam sobie przeczysz
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
klops3000

Post autor: klops3000 » środa 06 lip 2011, 22:09

......Np. jeżeli prace zainteresowanych są wysyłane bezpośrednio do samego organizatora i TYLKO ON (lub wytwórnia) wyłania zwycięzców - takie coś ma już sens...

Sorry, ale chyba nie przeczytaleś ze zrozumieniem tego, co napisała Redakcja.
Sam sobie przeczysz ...

Proszę o dokładny cytat w czym SAM SOBIE zaprzeczyłem ponieważ nie przepadam za takimi osądami bez jakiegokolwiek uzasadnienia.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 06 lip 2011, 22:34

...Proszę o dokładny cytat w czym SAM SOBIE zaprzeczyłem ponieważ nie przepadam za takimi osądami bez jakiegokolwiek uzasadnienia...

Kolego, może odpuść już sobie i innym, póki jeszcze możesz.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
klops3000

Post autor: klops3000 » środa 06 lip 2011, 22:37

Kolego, może odpuść już sobie i innym, póki jeszcze możesz. ...

I czy ta odpowiedź ma jakikolwiek sens ?

ODPOWIEDZ