E-MU 1212m - regulacja głośności mikrofonu w PatchMix

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kolo181
E-MU 1212m - regulacja głośności mikrofonu w PatchMix

Post autor: kolo181 » wtorek 03 maja 2011, 14:00

Witam,

używam karty muzycznej E-MU1212m rozszerzoną o Microdock 1616m. Do nagrywania wokalu używam mikrofonu pojemnościowego Audix CX-112. Poziom wejść i wyjść w karcie mam ustawiony na +4.Czułość mikrofonu na panelu Microdocka ustawiam na ok. godz. 13. Nie używam zewnętrznego miksera, dlatego chciałbym regulować głośność wejścia mikrofonowego w Patchmixie Suwak Level w wejsciu mikrofonowym w Patchmixie mam ustawiony na 0dB. Po zwiększeniu głośności suwakiem powyżej 0dB, mikrofon nagrywa się ciszej. Im niższy poziom poniżej 0 mikrofon nagrywa się głośniej ale w słuchawkach prawie siebie nie słyszę. Czy jest to normalne, czy po prostu to kwestia ustawień? Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: E-MU 1212m - regulacja głośności mikrofonu w PatchMix

Post autor: Groover » wtorek 03 maja 2011, 14:29

...
Witam,

używam karty muzycznej E-MU1212m rozszerzoną o Microdock 1616m. Do nagrywania wokalu używam mikrofonu pojemnościowego Audix CX-112. Poziom wejść i wyjść w karcie mam ustawiony na +4.Czułość mikrofonu na panelu Microdocka ustawiam na ok. godz. 13. Nie używam zewnętrznego miksera, dlatego chciałbym regulować głośność wejścia mikrofonowego w Patchmixie Suwak Level w wejsciu mikrofonowym w Patchmixie mam ustawiony na 0dB. Po zwiększeniu głośności suwakiem powyżej 0dB, mikrofon nagrywa się ciszej. Im niższy poziom poniżej 0 mikrofon nagrywa się głośniej ale w słuchawkach prawie siebie nie słyszę. Czy jest to normalne, czy po prostu to kwestia ustawień? Bardzo proszę o pomoc....

może masz kompresor zapięty?

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

kolo181

Post autor: kolo181 » wtorek 03 maja 2011, 18:47

...
...
Witam,

używam karty muzycznej E-MU1212m rozszerzoną o Microdock 1616m. Do nagrywania wokalu używam mikrofonu pojemnościowego Audix CX-112. Poziom wejść i wyjść w karcie mam ustawiony na +4.Czułość mikrofonu na panelu Microdocka ustawiam na ok. godz. 13. Nie używam zewnętrznego miksera, dlatego chciałbym regulować głośność wejścia mikrofonowego w Patchmixie Suwak Level w wejsciu mikrofonowym w Patchmixie mam ustawiony na 0dB. Po zwiększeniu głośności suwakiem powyżej 0dB, mikrofon nagrywa się ciszej. Im niższy poziom poniżej 0 mikrofon nagrywa się głośniej ale w słuchawkach prawie siebie nie słyszę. Czy jest to normalne, czy po prostu to kwestia ustawień? Bardzo proszę o pomoc....

może masz kompresor zapięty?

Pozdro

Groover
...

Kompresor do sygnału mikrofonego w karcie mam wyłączony:/ Nie wiem na czym problem polega...

kolo181

Post autor: kolo181 » poniedziałek 16 maja 2011, 16:37

Jeśli ktoś potrafi pomóc, będę bardzo wdzięczny. Naprawdę próbowałem różnych rozwiązań i niestety nie mogę sobie poradzić z problemem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 maja 2011, 13:08

Bierzesz strip który ustawiasz jako pre (fader) - na nim dajesz send to asio 

głośność mikrofonu ustawiasz tak by uzyskać jak najgłosniejszy sygnał bez przesterowania i taki dzięki sendowi będzie szedł do programu nagrywającego

głośnośc dla odsłuchu regulujesz wtedy wyłącznie faderem w patchmiksie

za sendem możesz też dać jakiś efekt - on już się nie nagra ale będzie słyszalny dla odsłuchu

to wszystko - patchmiks działa dokładnie jak mikser - nie ma tu żadnej filozofii

kolo181

Post autor: kolo181 » wtorek 17 maja 2011, 23:41

Zbynia dzięki bardzo za odpowiedź. Tak robię jak napisałeś ale mam problem z ustawieniem fadera level w stripie mikrofonowym. Np. przy level na poziomie 0 wokal nagrywa się ciszej, niż na poziomie -5db itp., pomimo że odsłuch jest głośniejszy - niezależnie od tego jak jest ustawiona czułość mikrofonu. Czy tak ma być? Moje ustawienia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc7474b8c1121e9c.html

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 maja 2011, 08:25

Dziwne - nie powinno mieć to żadnego wpływu bo sygnał do programu wysyłany jest przed faderem.

Jest też druga mozliwość - wysyłke do asio zamontuj na kanale AUX i wtedy w stripie dla mikrofonu(oczywiście w opcji PRE) regulujesz wysyłka do AUX

u mnie na emu 1820m w obydwu wypadkach wszystko działa jak należy - nie ma żadnych spadków czy wzrostów sygnału na sendzie ASIO

kolo181

Post autor: kolo181 » czwartek 19 maja 2011, 16:35

No właśnie jest to dziwne... Regulacja funkcjonuje jak należy jeśli dam ASIO Send na główny insert dla wszystkich stripów ale wtedy nagrywa mi się z wokalem podkład. Z Aux próbowałem, też to funkcjonuje, ale jest troszkę słabszy sygnał. Czy może to być spowodowane jakąś wadą microdocka albo karty? A może coś zmienić w ustawieniach sesji albo w programie nagrywającym?

ODPOWIEDZ