Stabilny interfejs audio do 1500 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
katox
Stabilny interfejs audio do 1500 zł

Post autor: katox » sobota 12 mar 2011, 12:58

Witam,

Mam mętlik w głowie bo chciałbym kupić interfejs audio do 1500 zł ale są cechy, które są dla mnie bardziej ważne a inne mniej. Dodam, że więcej zajmuje się produkcją niż nagrywaniem. I tak:

- najważniejsze by był stabilny
- schodził do niskich wartości latencji przy dość dużym obciążeniu instrumentów wirtualnych
- miał zasilanie z komputera lub w razie czego z bateriii (po to żeby można byłoby nagrywać na zewnątrz z laptopa).
- odsłuch możliwy do podłączenia z kabli TRS 1/4"
- miał sterowniki do Win 7 64bit

- mniej ważne dla mnie jest to jakie ma przedwzmacniacze

Myślałem o takich:

- M-Audio Fast Track Ultra
- Focusrite Saffire Pro 24DSP
- Lexicon U-42 IONX 4 - ten mi się bardzo podoba i gdyby spełniał choć część to wziąłbym go
- M-Audio Profire 610
- Presonus FireStudio
- Focusrite Saffire Pro 24
- Focusrite Saffire Pro 14

Może macie jakieś inne prpozycje? Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
katox

Re: Stabilny interfejs audio do 1500 zł

Post autor: katox » sobota 12 mar 2011, 12:59

A i jeszcze myślałem o Avid Mbox mini 3

richtig

Post autor: richtig » sobota 12 mar 2011, 14:45

Nie napisałeś ile wejść/wyjść.
Jeżeli mało - rozejrzyj się za najtańszymi modelami MOTU (Microbook/Audio Express) lub RME (Babyface) - firmy owe słyną z wydajności.
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » sobota 12 mar 2011, 16:01

...Nie napisałeś ile wejść/wyjść.
Jeżeli mało - rozejrzyj się za najtańszymi modelami MOTU (Microbook/Audio Express) lub RME (Babyface) - firmy owe słyną z wydajności....

No właśnie nie dużo mi potrzeba. standardowo. 2 wejscia combo dwa wyjscia + na monitory i tyle. Ale zasilanie phantom musi być:)

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » sobota 12 mar 2011, 16:13

......Nie napisałeś ile wejść/wyjść.
Jeżeli mało - rozejrzyj się za najtańszymi modelami MOTU (Microbook/Audio Express) lub RME (Babyface) - firmy owe słyną z wydajności....

No właśnie nie dużo mi potrzeba. standardowo. 2 wejscia combo dwa wyjscia + na monitory i tyle. Ale zasilanie phantom musi być:)...

no i dobrze byłoby gdy jednak pokrętło głośności było. Bo nie planuje kupować dodatkowo mixera.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » sobota 12 mar 2011, 21:20

zapewne już wszyscy mają dość tych pytań typu co kupić... ach. Naprawdę potrzebuję pomocy bo:

Jeżeli chodzi o MOTU czy RME to raczej mnie nie stać. Microbook nie ma wejść combo a Audio Express raczej nie do znalezienia a Babyface super tyle że ponad 2k.

Jestem bardzo bliski kupna M-Audio Profire 610. Byłem dziś w sklepie i Pan mi resztę moich typów raczej nie polecał. Dał jeszcze jeden egzemplarz do przemyślenia, a mianowicie TC Electronic Impact Twin.

No i pytanie czy te 2 w/w interfejsy naprawdę są solidne i stabilne? Proszę o pomoc bo nikt nie powie mi prawdy o tych sprzętach prócz ludzi, którzy mają z nimi do czynienia i mają jakieś pojęcie a nie tylko interes.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 12 mar 2011, 22:15

Nie słuchaj ludzi w sklepie. Oni polecają to co mają na bieżąco i nie muszą jakichś dodatkowych telefonów wykonywać żeby dany sprzęt ściągnąć. Ewentualnie to na czym mają większe marże

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » sobota 12 mar 2011, 22:41

...

zapewne już wszyscy mają dość tych pytań typu co kupić... ach. Naprawdę potrzebuję pomocy bo:

Jeżeli chodzi o MOTU czy RME to raczej mnie nie stać. Microbook nie ma wejść combo a Audio Express raczej nie do znalezienia a Babyface super tyle że ponad 2k.

Jestem bardzo bliski kupna M-Audio Profire 610. Byłem dziś w sklepie i Pan mi resztę moich typów raczej nie polecał. Dał jeszcze jeden egzemplarz do przemyślenia, a mianowicie TC Electronic Impact Twin.

No i pytanie czy te 2 w/w interfejsy naprawdę są solidne i stabilne? Proszę o pomoc bo nikt nie powie mi prawdy o tych sprzętach prócz ludzi, którzy mają z nimi do czynienia i mają jakieś pojęcie a nie tylko interes....

...a moze cos od Edirola? Sam posiadam Edirola UA 101 i jeszcze nigdy mi sie nie zawiesil stabilny jak skala:)

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 12 mar 2011, 22:45

No i pytanie czy te 2 w/w interfejsy naprawdę są solidne i stabilne? Proszę o pomoc bo nikt nie powie mi prawdy o tych sprzętach prócz ludzi, którzy mają z nimi do czynienia i mają jakieś pojęcie a nie tylko interes...

Witam,

Od siebie mogę powiedzieć, że mam Saffire Pro 40 i jestem na prawdę zadowolony. Mniemam, iż z tymi mniejszymi modelami saffire będzie tak samo, bo różnią się ilością wejść/wyjść. Soft działa na i7 bezproblemowo.

Obojętnie jaką kartę wybierzesz na FW, to radzę zadbać o odpowiedni kontroler FW, polecany przez producenta danego interfejsu (chodzi o kompatybilnośc z chipsetem). Wtedy karta osiąga największą wydajność i działa bez problemów.

Pozdrawiam,

Robert. 

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » niedziela 13 mar 2011, 00:00

...Nie słuchaj ludzi w sklepie. Oni polecają to co mają na bieżąco i nie muszą jakichś dodatkowych telefonów wykonywać żeby dany sprzęt ściągnąć. Ewentualnie to na czym mają większe marże...

Ok. Ale czy rzeczywiście to co wymieniłem jest kiepskie? Chodzi mi głównie o M-Audio ProFire 610? Ten Sam Pan radził mi w sprawie słuchawek. Polecał Shure SRH 840. Porównywałem z Ultrasone i sennheiser'ami różnego typu droższe tańsze. I muszę przyznać że miał rację. Przy porównywaniu na tym samym kawałku Shure okazały się lepsze pod względne pełni brzmienia i to stanowczo. Także nie wiem czy sugerować się Panami ze sklepu czy nie.

ODPOWIEDZ