Modernizacja komputera - płyta główna

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukashhh1
Modernizacja komputera - płyta główna

Post autor: lukashhh1 » czwartek 03 mar 2011, 10:26

Witam, przymierzam sie do modernizacji komputera do stacji roboczej.

Ponieważ ostatnio Intel miał problemy z chisetami P67/H67, nie wiem czy juz sa dostępne płyty które maja ten chipset wymieniony.

Chciałbym sie poradzić, co byście polecili jako producenta oraz model chipsetu?

Docelowo procesor miałby być Core i7 ( może byc i i5 ) i dobrze gdyby płyta obsługiwała USB 3.0 i sata3?

Jaki socket wybrac?

szukam odpowiedniej płyty na studyjny komputer ( koniecznie z kontrolerem FW na Texasie ).

Docelowy system operacyjny - Windows 7

Pomóżcie, Koledzy :)

Pozdrawiam

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Paweł

Re: Modernizacja komputera - płyta główna

Post autor: Paweł » czwartek 03 mar 2011, 12:46

Cóż, z pełną odpowiedzialnością mogę polecić P55. Złożyłem już kilka tych maszyn, w tym dla siebie i wszystko działa idealnie. Wiem że to nie nowość i że ma jedynie dwukanałową obsługę RAM, ale jeśli nie ma to być super wyczynowy komputer, to da radę. Osobiście wyrabia mi się ze wszystkim, czego od niego wymagam.

dust

Post autor: dust » czwartek 03 mar 2011, 17:07

Warto zwrócić uwagę na firmę i tu wybiearł bym ASUSa ewentualnie Intel i nic poza tym.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 04 mar 2011, 08:08

Płyty główne z poprawionym chipsetem P67/H67 pojawią się lada dzień (jeśli już się nie pojawiły). Radzę więc poczekać/poszukać płyty na poprawionym układzie, a nie iść w starszą techn. (ktoś tu polecał siakieś p55 - nie warto skoro można iść w SandyBridge).

Jeśli możesz poczekać do połowy roku to pojawią się AMD Bulldozer - może być ciekawie. Jak nie masz takiej cierpliwości to przynajmniej kup SandyBridge.

Jeśli SandyBridge to zeleży ile masz pieniędzy i czy chcesz podkręcać (sądzę że komputer do studia powinien być jak najcichszy, więc osobiście zwolennikiem OC nie jestem, bo OC podnosi ilość wydzielanego ciepła które trudniej po cichu odprowadzić.

Co do płyt ASUS ... poza wentylatorem CPU tylko 1 wentylator regulowany jest, z tego co słyszałem, manualnie z poziomu BIOS ... ASROCK "4-ka" wypada tutaj znacznie lepiej (ma cyfrową sekcję zasilania, i każdy wentylator regulowany).

...

Warto zwrócić uwagę na firmę i tu wybiearł bym ASUSa ewentualnie Intel i nic poza tym.
...

FANBOY'om mówię stanowcze NIE!

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 08 mar 2011, 08:19

...
  Na podstawie czego będziemy mogli sprawdzić, że nadszedł ten czas, że poprawili chipset P67/H67?
...

Na podstawie oznaczenia B3 (np. ASUS bardzo wyraźnie maluje to na pudełku płyty głównej)

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 24 mar 2011, 11:50

wszystkie poprawione chipsety będą oznaczone steping B3
dotychczas warto było brać gigabyta ponieważ kożystał on z fw i usb NEC'a są duże problemy z kompatybilnością kontrolerów via .
brałbym h67 jeśli nie podkręcasz kompa , nie musisz wtedy kopować dodatkowej grafiki
jeśli chcesz jednak podawić się w oc musisz brać p67 ale musisz dokupić choćby najpodlejszą grafikę
na h67 nie podkręcisz nic :)
wszystkie teraz dostępne płyty powinny mieć poprawiony chipset
to tyle

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 24 mar 2011, 17:11

Na chwile obecną tylko z socket 1155 czyli sandybridge - możesz brać to co jest albo czekać na poprawione - błąd dotyczy dwóch pierwszych gniazd sata.

Pojawił się tez nowy chipset Z67 czyli P67 z wyjściami video dzięki czemu skorzystasz z czipu gaficznego procesora i go podkręcisz(serie K)

Awatar użytkownika
paulothetiger

Post autor: paulothetiger » poniedziałek 02 sty 2012, 23:09

I co? Co zakupiłeś? Bo ja teraz mam taki sam dylemat. Najpierw nastawiłem się na H67 i płytę pod 1155 Intela, ale później na stronie Intela zobaczyłem płytę 1366 z chipsetem X58, reklamowaną jako właśnie ta do robienia muzyki. A tu gdzieś przeczytałem, że 1366 to przestarzala konstrukcja. No i już sam nie wiem :(

Na ból głowy i na stres, najlepszy DJ Paul EXES :)

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » wtorek 03 sty 2012, 18:01

...
I co? Co zakupiłeś? Bo ja teraz mam taki sam dylemat. Najpierw nastawiłem się na H67 i płytę pod 1155 Intela, ale później na stronie Intela zobaczyłem płytę 1366 z chipsetem X58, reklamowaną jako właśnie ta do robienia muzyki. A tu gdzieś przeczytałem, że 1366 to przestarzala konstrukcja. No i już sam nie wiem :(...

Podobno Intel wypuszcza w tym roku ( 2012 ) nowe płyty na podstawce 2011, z chipsetem X79 pod nowe procesory Core i7.

szykuje się naprawde duży skok jakościowo-szybkościowy, chyba warto poczekać miesiąc - dwa...

Nie powinno być to drogie w przypadku podstawowego procesora i7 na tym sockecie... a ten procek to minimum 4 rdzenie i 8 wątków...

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

ODPOWIEDZ