Waldorf Blofeld - problem z głośnością

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
bushka_rei
Kontakt:
Waldorf Blofeld - problem z głośnością

Post autor: bushka_rei » wtorek 18 sty 2011, 04:34

Witam.

To mój pierwszy post. Szukam pomocy w rozwikłaniu zagadki mojego nowego zakupu.
Kupiłam używanego Blofelda, bez płytki. (Używam karty: edirol ua 1000, pc,ableton 8) wszystko wydaje się działać, ale mam problem z "volume", synth jest niezwykle cichy.jego max volume wydaje sie brzmiec jak w 1/4. nie mam takiego problemu ani z virusem b, emx1 czy novation sbs, więc problem musi tkwic w blofeldzie.

Gdzieś na gearslutz wyczytałam, ze w kolejnych updatach naniesiono poprawki i załadowanie nowej wersji powinno pomóc.Ale jak to prawidłowo zrobić?
Niestety, nigdy tego nie robiłam, a wiem że nietrudno skaszanić. Mam desktop wersję.

Czy ktokolwiek doświadczył problemów z głośnością?Czy nowa wersja naprawi problem?Zapewne warto spróbować.

Poproszę o pomoc, jeśli można to w stylu:"jak krowie na rowie", krok po kroku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

bushka_rei
Kontakt:

Re: Waldorf Blofeld - problem z głośnością

Post autor: bushka_rei » wtorek 18 sty 2011, 04:43

...Witam.

To mój pierwszy post. Szukam pomocy w rozwikłaniu zagadki mojego nowego zakupu.
Kupiłam używanego Blofelda, bez płytki. (Używam karty: edirol ua 1000, pc,ableton 8) wszystko wydaje się działać, ale mam problem z "volume", synth jest niezwykle cichy.jego max volume wydaje sie brzmiec jak w 1/4. nie mam takiego problemu ani z virusem b, emx1 czy novation sbs, więc problem musi tkwic w blofeldzie.

Gdzieś na gearslutz wyczytałam, ze w kolejnych updatach naniesiono poprawki i załadowanie nowej wersji powinno pomóc.Ale jak to prawidłowo zrobić?
Niestety, nigdy tego nie robiłam, a wiem że nietrudno skaszanić. Mam desktop wersję.

Czy ktokolwiek doświadczył problemów z głośnością?Czy nowa wersja naprawi problem?Zapewne warto spróbować.

Poproszę o pomoc, jeśli można to w stylu:"jak krowie na rowie", krok po kroku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

ps. jedyne co do tej pory zrobiłam, to zainstalowałam ze strony waldorfa "spectrę"

...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 18 sty 2011, 07:54

Ja posiadam wersję KB i mimo najnowszego patcha problem nadal występuje w przypadku nie któych presetów.

Odnośnie aktualizacji blofelda, to jest to najgorszy sposób z jakim się spotkałem. Nie rozumiem czemu nie ma jakiegś dedykowanego oprogramowania do tego celu.

U mnie nie dało się ani w dawie, ani w windows media player. Ku memu ździwieniu udało się za pomocą creative media player.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

dust

Post autor: dust » wtorek 18 sty 2011, 17:52

...
Ja posiadam wersję KB i mimo najnowszego patcha problem nadal występuje w przypadku nie któych presetów.

Odnośnie aktualizacji blofelda, to jest to najgorszy sposób z jakim się spotkałem. Nie rozumiem czemu nie ma jakiegś dedykowanego oprogramowania do tego celu.

U mnie nie dało się ani w dawie, ani w windows media player. Ku memu ździwieniu udało się za pomocą creative media player.

...

Wczoraj pomagałem walczyć z tym ustrojstwem bo Blofeld nie był rozpoznawany na USB, a okazało się, że soft w wersji 1.15 kaszani tę komunkację. Wgranie softu 1.13 rozwiązało problem.

bushka_rei
Kontakt:

Post autor: bushka_rei » środa 19 sty 2011, 00:29

......Ja posiadam wersję KB i mimo najnowszego patcha problem nadal występuje w przypadku nie któych presetów. Odnośnie aktualizacji blofelda, to jest to najgorszy sposób z jakim się spotkałem. Nie rozumiem czemu nie ma jakiegś dedykowanego oprogramowania do tego celu. U mnie nie dało się ani w dawie, ani w windows media player. Ku memu ździwieniu udało się za pomocą creative media player.   ... 

Wczoraj pomagałem walczyć z tym ustrojstwem bo Blofeld nie był rozpoznawany na USB, a okazało się, że soft w wersji 1.15 kaszani tę komunkację. Wgranie softu 1.13 rozwiązało problem. ...

Hmmm. w jaki sposób przesyłaliście dane?
Czy uprgate w programie spectre spowoduje, że blofeld automatycznie je ściągnie?

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » środa 19 sty 2011, 13:03

.........Ja posiadam wersję KB i mimo najnowszego patcha problem nadal występuje w przypadku nie któych presetów. Odnośnie aktualizacji blofelda, to jest to najgorszy sposób z jakim się spotkałem. Nie rozumiem czemu nie ma jakiegś dedykowanego oprogramowania do tego celu. U mnie nie dało się ani w dawie, ani w windows media player. Ku memu ździwieniu udało się za pomocą creative media player.   ...  

Fakt, sposób aktualizacji nie jest najszczęśliwszy. Ja po próbie przeprowadzenia tego z poziomu Cubasea musiałem wymienić białego malucha na nowego. Skończył się na amen...
Niekwestionowanym ekspertem w przypadku Blofiego jest tu P. Wojtek Chabinka :-)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 19 sty 2011, 14:15

Pomijam już kwestie że w ciągu miesiąca blofeld mi sie z 20x zawiesił

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 19 sty 2011, 15:35

...Pomijam już kwestie że w ciągu miesiąca blofeld mi sie z 20x zawiesił...

Wow, a w jakich okolicznościach?
Mój Blofeld z systemem 1_15 + License SL Sample Option jak dotąd zarabia na siebie w sposób niemal ciągły.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

bushka_rei
Kontakt:

Post autor: bushka_rei » środa 19 sty 2011, 16:16

Fakt, sposób aktualizacji nie jest najszczęśliwszy. Ja po próbie przeprowadzenia tego z poziomu Cubasea musiałem wymienić białego malucha na nowego. Skończył się na amen...Niekwestionowanym ekspertem w przypadku Blofiego jest tu P. Wojtek Chabinka :)
ps.mi system poszedł na MP.pozdrawiam 
...

brzmi dość przerażająco... wolałabym uniknąć wymiany.. ok, udam się do eksperta;)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 19 sty 2011, 16:46

Powiem Ci szczerze, że on podczas zmiany barwy potrafi się zawiesić. Ostatnio miał zwieche od razu po włączeniu.Bywało też tak że zawieszał się na jednej kategorii i nie mogłem zmienić na inną.

Dodatkowo nie któe presety trzeszczą.

Generalnie fajny instrument ale wydaje mi się być niedopracowany.

[addsig]

Zablokowany