M-Audio Fast Track Pro

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
qba1992
M-Audio Fast Track Pro

Post autor: qba1992 » poniedziałek 27 gru 2010, 20:26

Witam.

Mam krótkie pytanie odnośnie karty M-Audio Fast Track pro, z racji tego, że nie znalażłem na tym forum odpowiedzi. O tóż, mam zamiar nagrywać przez nią audio jak również nagrywać/grać "na zywo" na próbach z VST. Chciałbym dowiedzieć się jakiej latencji na sygnale moge się spodziewać po tej karcie (martwi mnie fakt USB 1.1) Moja konfiguracja sprzętowa to:

Intel Core 2 Duo E8200 2.6MHz

RAM: 2GB

Windows 7 x32 (jednak zmiana systemu, jeśli bedą z niej wynikały lepsze osiągi, jest jak najbardziej możliwa)

Proszę o odpowiedź, ponieważ szukam już długo a na to pytanie nie moge znaleźć odpowiedzi.

Awatar użytkownika
qba1992

Re: M-Audio Fast Track Pro

Post autor: qba1992 » poniedziałek 27 gru 2010, 20:39

I jak ta sprawa latencji miałaby się np. do E-MU 0404 (USB 2.0) które też mam na oku ?

Awatar użytkownika
qba1992

Post autor: qba1992 » wtorek 28 gru 2010, 16:18

CZY KTOŚ ODPOWIE NA MOJE PYTANIE ? TO DLA MNIE WAŻNE, ZRÓBCIE DOBRY UCZYNEK I NAPISZCIE TE 2 ZDANIA, POMAGAJĄC KOLEDZE PO FACHU:)

dust

Post autor: dust » wtorek 28 gru 2010, 18:09

Było sporo odpowiedzi na Twoje pytanie dlatego nikt nie chce się wysilać.

Na USB  nie uzyskasz niskiej latencji i na pewno nie zejdziesz poniżej 10ms.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » środa 29 gru 2010, 15:58

...

...

To jakiś mit. Ja na laptopie (Core 2 Duo, T7100) z interfejsem USB 1.1 bez problemu uruchamiam ponad 10 VSTi i gram bez wyczuwalnej latencji (bufor 256 sampli). Ale to nie Fast Track, tylko Novation. Siła tkwi w driverach.

dust

Post autor: dust » środa 29 gru 2010, 16:40

To jakiś mit. Ja na laptopie (Core 2 Duo, T7100) z interfejsem USB 1.1 bez problemu uruchamiam ponad 10 VSTi i gram bez wyczuwalnej latencji (bufor 256 sampli). Ale to nie Fast Track, tylko Novation. Siła tkwi w driverach.
...

Bufor za dużo nie mówi napisz jaka jest latencja na wejściu i wyjściu?

Mówisz o NIO 2|4? Jaki Laptop?

Czy grasz tymi 10-cioma VSTi naraz?

Co do sterowników jak najbardziej masz rację.

Awatar użytkownika
qba1992

Post autor: qba1992 » środa 29 gru 2010, 23:31

...

...

Pytalem koleżki na YouTube używającego wlasnie FastTrackPro i powiedzial ze ma ok 5ms... xD takze nie wiem juz co o tym mysleć xD

Radomir

Post autor: Radomir » czwartek 30 gru 2010, 09:11

Mniej myślenia a więcej analizy konkretnych faktów.

Uparłeś się na tą latencję a ja bym się bardziej zastanowił nad tym co będzie chodzić pod W7 bo o ile EMU 0404 USB jest bardzo dobrym interfejsem to moim zdaniem system inny niż XP nie jest do niego zalecany. Zresztą do dziś nie ma sterowników pod W7 ze strony producenta a to, że komuś tam przypadkiem chodzi na W7 to nic nie znaczy. 

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 30 gru 2010, 09:40

...
...

Bufor za dużo nie mówi napisz jaka jest latencja na wejściu i wyjściu?

Nie mierzyłem, ale niewyczuwalna podczas grania, nawet podczas solówek. Jak znajdę czas to zmierzę, ile tego tak naprawdę jest.

Mówisz o NIO 2|4? Jaki Laptop?

NIO oczywiście. Laptop - Lenovo Thinkpad R61.

Czy grasz tymi 10-cioma VSTi naraz?

A kto gra 10cioma VSTi naraz? ;) Podczas aranżu grać może nawet i kilkanaście, ale NARAZ kontroluję z klawiatury jeden lub dwa, reszta gra partie nagrane w MIDI wcześniej. Nigdy nie testowałem grania naraz 10cioma VSTi ;). Ale uspokajam - NIO przez pół roku służył jako mój podstawowy interfejs do miksów i aranży i nigdy nie miałem problemów z latencją, mimo, że to tylko USB 1.1

Awatar użytkownika
qba1992

Post autor: qba1992 » czwartek 30 gru 2010, 11:27

...
Mniej myślenia a więcej analizy konkretnych faktów.

Uparłeś się na tą latencję a ja bym się bardziej zastanowił nad tym co będzie chodzić pod W7 bo o ile EMU 0404 USB jest bardzo dobrym interfejsem to moim zdaniem system inny niż XP nie jest do niego zalecany. Zresztą do dziś nie ma sterowników pod W7 ze strony producenta a to, że komuś tam przypadkiem chodzi na W7 to nic nie znaczy.  ...

Nie zgodzę się z Tobą. Latencja jest dla mnie kluczową sprawą, ponieważ jej ominąć sie nie będzie dało, a system moge bez prolemu zmienic na XP jeśli bedzie taka konieczność, choć do FastTrackPro na stronie producenta są dedykowane sterowniki do Win7, o e-mu 0404 slyszalem a propos tych sterowników. No ale jak mowie jeśli sprawa wyglądałaby tak ze e-mu ma znacznie mniejszą latencję niż fast track, to wole takie wyjście (i zmianę systemu) niz wyczuwalną i przeszkadzającą latencję.

ODPOWIEDZ