Alesis Andromeda A6 - problem z Velocity na jednym z klawiszy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Alesis Andromeda A6 - problem z Velocity na jednym z klawiszy

Post autor: AdamZ » czwartek 19 sie 2010, 19:35

Hej

Pytanie kieruję bardziej do elektroników - majsterkowiczy.

Kilka dni temu zauważyłem , że jeden z klawiszy w Andromedzie działa inaczej niż reszta. Jest to klawisz D1. Grając na całej klawiaturze z różną siłą/szybkością Velocity zachowuje się tak jak powinno. Lekkie plumkanie - mały wpływ na parametry, nawalanie - coraz większe aż do maksimum. Problemem jest wspomniany klawisz D1. Velocity na tym klawiszu działa mniej więcej tak , że gdy gram delikatnie, powiedzmy dociskam go z siłą/szybkością 0-25 % jest OK , gdy jednak zagram trochę mocniej velocity skacze od razu do maximum. Sprawdziłem na wszelki wypadek czy dzieje się tak przy transpozycji i efekt był ten sam .Podobnie dzieje się , gdy steruję Andromedą jakiś inny instrument przez MIDI. Klawisz D1 wysyła inne komunikaty niż reszta. Domyślam się więc, że to bardziej problem mechaniczny niż problem z konfiguracją czegokolwiek.

Czy ktoś miał do czynienia z podobnym problemem w swoim instrumencie/klawiaturze ? Czy jest to problem łatwy do usunięcia i jak się do tego zabrać ? Nie bardzo chce mi się wysyłać A6 po europie i czekać tygodniami na reperację jeśli okaże się , że to coś prostego w usunięciu. A6 jest na gwarancji , ale biorę to na siebie. Lutownicę i kilka kabelków w domu mam Co w ogóle mogło się stać ? Nie jestem pewien czy dzieje się tak od niedawna czy dłużej ale zauważyłem to kilka dni temu i cholernie mnie to denerwuje. Jeśli steruję A6 za pomocą seqwencera czy klawiatury innego syntezatora wszystko jest OK.

Przy okazji rzecz 2-ga. Trochę na inny temat ale wciąż dotyczy A6. Wiem, że ponoć to mocno "zarobaczony" synth ale mój egzemplarz wydaje się bardzo stabilny i naprawdę złego słowa nie mogę o nim powiedzieć poza jeszcze jednym problemem.

Niektóre z 16 głosów potrafią przyciąć się na końcu ucinając RELEASE a inne wybrzmiewają do końca. Grając na brzmieniach z dłuższym release kilka z nich czasem się przytnie. Nie mówię tu o zapchaniu maksymalnej polifonii . Dzieje się tak np gdy gram np arpeggia na klawiaturze lub ogólnie jakieś szybsze przebiegi na barwach o jakich wspominałem. Zastanawiam się czym to może być spowodowane. W A6 można wybrać czy chcemy aby po osiągnięciu maksymalnej polifonii (16 ) kolejne głosy były "zjadane" lub wyzwalane od nowa. Jednak tu problem jest inny. To trochę tak jak w syntezatorze JUNO 106. Są 2 tryby POLY 1 i 2. W pierwszym każdy z głosów wybrzmiewa do końca w drugim kolejny wyzwalany głos ucina poprzednią nutę. W mojej A6 wygląda to tak , że 12 do 14 głosów brzmi jak te w JUNO w trybie POLY 1 a 2 do 4 głosów jak w trybie POLY 2.

Ktoś ma jakieś logiczne wytłumaczenie tego zjawiska ? W żadnym z moich syntezatorów nie zaobserwowałem takich zachowań.

Szybka pomoc mile widziana

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
astro

Re: Alesis Andromeda A6 - problem z Velocity na jednym z klawiszy

Post autor: astro » czwartek 19 sie 2010, 20:39

Pytanie trochę nie na temat ale kiedy kupiłeś swoje A6, że jest jeszcze na gwarancji? I czy jest jeszcze honorowana po tym jak Alesis nieomal splajtował?
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 19 sie 2010, 20:47

...Pytanie trochę nie na temat ale kiedy kupiłeś swoje A6, że jest jeszcze na gwarancji? I czy jest jeszcze honorowana po tym jak Alesis nieomal splajtował?
...

Gdybyś czytał dokładnie zauważyłbyś , że A6 jest na gwarancji , ale z racji tego co piszesz i nie tylko nie chce mi się czekać dłuuuugich tygodni i zaryzykuję naprawę samemu jeśli okaże się , że nie jest to coś bardzo skomplikowanego.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 19 sie 2010, 22:08

Jestem po głębszym przestudiowaniu 2-go problemu.

Jest to chyba grubszy temat bo czym dłuższe RELEASE na obwiedni amplitudy tym częściej dźwięki są przycinane. Wygląda to tak jakby Andromeda po osiągnięciu 16 głosów polifonii gdzie każdy z nich wybrzmiewa do końca zaczynała nowy cykl i brzmi to bardziej jak 16 głosów z mono syntha po czym znów wraca do poprzedniego cyklu. Jednak nie jest to regularne. Gdy release jest krótsze dzieje się to rzadziej i wtedy tylko co któraś nuta się przycina - powiedzmy 2 do 4 z 16 tak jak wpsominałem na początku.

TUTAJ można usłyszeć na czym polega problem. Użyłem 1 OSC. W pierwszej części release jest długie, jednak na tyle krótkie , że przycina jedynie 2-3 nuty po czym znów wybrzmiewa prawidłowo i po chwili to samo. W drugiej części nagrania release jest wydłużone i wyraźnie słychać , że po normalnym cyklu jakby przechodziło w inny tryb po czym pod koniec wszystko znów wybrzmiewa.

Jakieś sugestie ?

[addsig]

Mamoń
Kontakt:

Post autor: Mamoń » czwartek 19 sie 2010, 22:37

Możesz sprawdzić też gumkę pod klawiszem. Czasem dzieją się takie klocki, bo wytarł się styk. U mnie akurat dźwięk zostawał jakbym miał przyciśnięty sustain. Ale z relacji kolegów po fachu wiem, że objawy "gumki" bywają b.różne...Wiąże się to niestety ze zdjęciem obudowy :(
http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 19 sie 2010, 23:22

...Możesz sprawdzić też gumkę pod klawiszem. Czasem dzieją się takie klocki, bo wytarł się styk. U mnie akurat dźwięk zostawał jakbym miał przyciśnięty sustain. Ale z relacji kolegów po fachu wiem, że objawy "gumki" bywają b.różne...Wiąże się to niestety ze zdjęciem obudowy :(... 

Skoro traktował MicroKorga wyżynarką to i z Andromedą problemu mieć nie będzie... :D

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 20 sie 2010, 15:41

podbijam temat :)

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 22 sie 2010, 11:34

Dostałem odpowiedź na jednym z zagranicznych portali:

Hi , You could try setting voice steal to 'ON' in the global>keyboard parameters menu . Also look at the dynamics page of your envelopes and set the reset value to normal . Go to the trig envelope page and set enable to off and mode to Norm 1 . Sounds like your running out of polyphony or somethings retriggering your envelope(s) maybe . As far as the volocity issue , Maybe try initialising all Global parameters (power up holding soft button 4) If all that fails try a hard reset .(power up holding soft button 3) This will lose any programs you havent backed up though .
Hope that helps

Niestety próbowałem wszystkich tych zabiegów wcześniej. Jakieś inne pomysły ?

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » wtorek 24 sie 2010, 00:42

...Dostałem odpowiedź na jednym z zagranicznych portali:
Hi , You could try setting voice steal to 'ON' in the global>keyboard parameters menu . Also look at the dynamics page of your envelopes and set the reset value to normal . Go to the trig envelope page and set enable to off and mode to Norm 1 . Sounds like your running out of polyphony or somethings retriggering your envelope(s) maybe . As far as the volocity issue , Maybe try initialising all Global parameters (power up holding soft button 4) If all that fails try a hard reset .(power up holding soft button 3) This will lose any programs you havent backed up though . Hope that helps
Niestety próbowałem wszystkich tych zabiegów wcześniej. Jakieś inne pomysły ?

...
Cześć!
Jeśli faktycznie nie pomógł hard reset, to zdemontuj klawisz D1 i zobacz czy gumka równo przylega do płytki.
Miałem parę takich przypadków i to było to. Często dzieję się tak gdy w ferworze artyzmu wykonawca za mocno"grzmotnie" w klawisz. Gumki sterczały pod kątem . Przy okazji możesz przeczyścić gumkę acetonem technicznym -skutkuje, chyba , że mocno zużyte napylenia przewodzące w co wątpię.
Możliwe też , ze przy mocnym uderzeniu gumka się odkształciła chwilowo i dostał się jakiś okruch pomiędzy płytkę i gumkę.
Koniecznie przeczyścić - powinno pomóc!
pozdrawiam synt
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » wtorek 24 sie 2010, 09:05

...
Cześć!
Jeśli faktycznie nie pomógł hard reset, to zdemontuj klawisz D1 i zobacz czy gumka równo przylega do płytki.
Miałem parę takich przypadków i to było to. Często dzieję się tak gdy w ferworze artyzmu wykonawca za mocno"grzmotnie" w klawisz. Gumki sterczały pod kątem . Przy okazji możesz przeczyścić gumkę acetonem technicznym -skutkuje, chyba , że mocno zużyte napylenia przewodzące w co wątpię.
Możliwe też , ze przy mocnym uderzeniu gumka się odkształciła chwilowo i dostał się jakiś okruch pomiędzy płytkę i gumkę.
Koniecznie przeczyścić - powinno pomóc!
pozdrawiam synt
...

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze nad "rozpruwaniem" Andzi bo jak pisałem mam z nią inny - chyba nawet poważniejszy problem. Może więc zdecyduje się na reklamację. Chociaż to ostateczność. Trafiłem również w sieci na PDFy ze schematami A6 oraz instrukcjami naprawy dla serwisantów , ponoć zakazane do dystrybucji drogą elektroniczną przez Alesis, jednak krążą po sieci Co do velocityj zdecyduję że Andzia u mnie zostaje , zrobię jak mówiłeś ale w tej chwili chyba bardziej martwi mnie dziwne zachowanie release. Wydaje mi się ,że to jakaś fabryczna wada.

Jeszcze raz dzięki.

ODPOWIEDZ