nagłośnienie w kościele

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
rafalkobi
nagłośnienie w kościele

Post autor: rafalkobi » piątek 06 sie 2010, 09:27

Problem może i trochę dziwny ale dla mnie b. ważny.

Gdy zacząłem grać w parafi (organy elektroniczne) zauważyłem na chórze atrapę organ piszczałkowych (a w środku niej głośniki, 3 LDM-y). Po pewnym czasie gry zastanawiam się czy takie rozwiązanie jest korzystne i jak ta cała atrapa wpływa na jakość dzwięku czyli: głośność, rozchodzenie się go po świątyni itd. a może nei ma ona na to wpływu lub nawet poprawia brzmienie organ?. Cała atrapa składa się jakby z 3 osobnych komór. W środku atrapy jest największy głośnik 400W, po prawej i lewej nieco mniejsze. Każda z komór z tyłu, prawej i lewej strony jest obudowana płytą (chyba pliśniowa) z przodu każdej z nich są metalowe piszczałki (które dość szczelnie zasłaniają głośnik), z góry komory nie ma nic. Jak to wszystko wpływa na dzwięk? Zastanawiam się czy nie usunąć po 1 płycie z każdej komory - tej tylniej. Cała atrapa jest na środku chóru. Może głośniki lewy i prawy przesunąć odpowiednio z prawej i lewej strony balustrawy (a nie tak jak teraz wszystkie 3 obok siebie)?. Proszę o pomoc. Nie wiem czy wogóle będzie jakaś różnica a trochę boje się mieszać jeśli nie będzie efektu :/ ...

Rafał

ODPOWIEDZ