FX Teleport III

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
spiker
FX Teleport III

Post autor: spiker » środa 03 wrz 2003, 18:16

Witam

Obiecałem wieści "z pola walki" z FX Teleportem.

Przeszkodą okazało się uruchomienie sieci na Firewire pomiędzy systemami W2000 a W98SE, albo pomiedzy W2000 i W2000.

Przeszkodę pokonałem poprzez zainstalowanie oprogramowania FireNet, które emuluje karte sieciową dla fizycznie istniejącego portu FireWire. Wersja trial dostępna jest w sieci. FireNet działa bez zarzutu. Sieć zrealizowana z jego użyciem na Firewire działa jak trzeba tzn 400Mbit/s.

MB, problemy z siecią pomiędzy W98 a W2000 to mit ). Wszystko hula aż miło, a Bill ze swoja listą problemów tylko straszy i nic więcej...jak to Bill...:-))

A teraz do rzeczy: jak z tym wszystkim zachowuje się FX Teleport? Słabo. Znaczy się przy łączu Firewire FXT działa jak należy. Delegowane wtyczki (ME Steinberga i PSP) nie czkają i spełniają swoja funkcje normalnie. Użyłem wszytkie dostępne złącza na panelu Master Effect i czkawki nie było. Oprócz tego uruchomiłem lokalnie instancję Haliona i zdalnie jeszcze jedną instancję. Grało...ale (zawsze jest jakieś "ale") zauważyłem rzecz istotną: FXT nie odciążył procesora na PC obsługującym CubaseSX!! Kompletny zestaw wtyczek masteringowych Steinberga i PSP oraz LANowska i lokalna instancja Haliona dała w sumie obciążenie procesora ok 45% ,a HDD=0.0001%.

A teraz uwaga: ten sam komplet wtyczek + dwie instancje Haliona ale wszystko LOKALNIE (czyli bez teleportacji) mój marny P4 pociągnął na 32%!!!! Na co mu FXT? Bez niego radzi sobie lepiej!!!

No i tu rodzi się pytanie: czy ja potrzebuję FX Teleport? Chyba nie, bo moje produkcje muzyczne to z reguły tylko kilka śladów audio (maks to 14) + 2 VSTi (częściej 1) i już, a byc może że FXT spełniłby swoje zadanie w projekcie z tak dużą ilosci śladów, że częsta praca dysku zmusiła by procesor lokalny i RAM do większego wysiłku a wtedy, być może, FXT znalazłby zastosowanie.

Ponieważ, oprócz MB (dzięki MB za wsparcie), jeszcze jednego Kolegi Forumowicza i mojej skromnej osoby nikt (słownie: nikt) nie wykazał zainteresowania tematem ) więc wątek uważam za ZAKOŃCZONY. Eksperyment powiódł się połowicznie.

PS. Gdyby ktoś próbował dalej z FXT lub FireNet (co polecam), służę "doświadczeniem"...

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Re: FX Teleport III

Post autor: spiker » czwartek 04 wrz 2003, 15:00

Dziś kupiłem EiS 09/2003, przeglądam zawartośćpłytki CD i co widzę?!? W dziale Wersje demonstracyjne: FX Teleport ! No coś takiego.

To przypadek czy reakcja redakcji na Nasz wątek?

Jakby to drugie to gratuluję Redakcji refleksu, a jak nie to też )

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 04 wrz 2003, 16:45

nikt nie odpisal ale nie jesten sledzil z zainteresowaniem ... np .... hmmm ...

JA !

sam od pewnego czasu zastanawiam sie nad czyms takim bo moj domowy P4 1.8 udalo mi sie podczas realizacji ostatniego projektu troche zapchac (2x battery po 180 MB probek kazdy, chyba 12 sladow audio, z 10 PSP cintage warmerow, poglos, dpole, i jeszcze chyba pare innych pomniejszych wtyczek - jestem teraz w pracy wiec nie moge sprawdzic) 24 bit 44.1 kHz ... no i sie procesor prawie skonczyl, wiec myslalem czy by niezaprzac do roboty sluzbowego notebooka (tez P4 1,8) ale jak widac Teleport do tego sie nie nada, moze trzeba pomyslec nad rozwiazaniem Steinberga.

Poki co zaczalem przyzwyczajac sie do organizacji projektu ... na dwa - jeden do trackowania drugi do miksu.
[addsig]
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » piątek 05 wrz 2003, 09:10

No cześć!

A już mnie korciło, żeby napisać recenzję użytkownika do EiS dotyczącą FXT. Niestety niepochlebną. Ugryzłem się w język i nie napisałem.

Msieczko, gorąco namawiam Cię do spróbowania z FXT. Nic Cię to nie będzie kosztować jesli masz karte LAN na obu komputerach. 14 dniowe demo FXT wystarcza aby sie przekonać czy spełnia Twoje oczekiwania. Jeśli masz Firewire to nawet lepiej, bo u mnie przyczyniło siędo poprawy wydajności pracy wtyczek. Jeśli nie masz WinXP na obu PCtach, a chcesz wykorzystać złącze Firewire to skorzystaj z Firenetu - to naprawdę działa. Ja z tej przygody z FXT wyniosełm na pewno jedno: sieć na firewire z systemami W2000 i W98SE. KOrzystam z tego już teraz na codzień.

Twoje objawy "wywalenia jęzora" przez procesor i wykorzystanie FXT ( na lepszych maszynach niż moje) mogłoby oststecznie zweryfikować przydatność FXT. Jakby nie było to duzo tańsze rozwiązanie niż VST SysLink, zwazywszy, że VSTLink wymaga obecności programów (np.Cubase) na każdej stacji działającej w systemie a FXT NIE!!!

Mnie to najbardziej kusi w FXT bo na jednego Cubasa to mnie stać (zwłaszcza po pojawieniu się StudioPack), ale na 2 Cubasy na pewno nie.

pozdrawiam

PS. Liczę na to, że po ukazaniu się FXT w EiS obudzi sie więcej pasjonatów.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » piątek 05 wrz 2003, 09:43

Msieczko, gorąco namawiam Cię do spróbowania z FXT. Nic Cię to nie będzie kosztować jesli masz karte LAN na obu komputerach. 14 dniowe demo FXT wystarcza aby sie przekonać czy spełnia Twoje oczekiwania.

>>>>>

no cóż może jeszcze nic straconego i warto spróbować ... zobaczę może w przyszłym tygodniu będę miał chwilę żeby się tym pobawić - wtedy dam znać jakie wyniki osiągnąłem. Szkoda że nie mam firewire i będę musiał spróbować na fastethernecie.
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ