Korg Kaossilator Pro

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
auton
Korg Kaossilator Pro

Post autor: auton » piątek 02 lip 2010, 00:18

Witam serdecznie. Miał ktos z was stycznosc z korg kaossilator pro? Moje głowne pytanie, czy ta zabawka nadaje sie do tworzenia utworów, od poczetku do konca, bez wspomagania sie programami? Niewiem czy nie jest za bardzo ograniczona. Posiada 200 wbudowanych brzmień, i nie wiem czy to nie za moło, choc pełni on funkcje syntezatora. Szukam jakiegoś instrumentu, który ma w sobie kilka funkcji, generalnie cos takiego, na którym moge stworzyc kawałek od poczatku do konca, a że nie znam sie jeszcze na sprawach technicznych dzwieku, ani na zadnym oprogramowaniu, to chciałbym zacząc od czegos takiego jak własnie kaossilator pro. Prosze obejrzyjcie linki i powiedzcie mi cos na ten temat.

http://korg.megamusic.pl/p11089.htm

Iten filmik, niewiele rozumiem, najwazniejsze mowi na koncu, cos o jego wadach:

http://www.youtube.com/watch?v=wAXAJiYLoZg&feature=related

Dziekuje za jakąkolwiek pomoc.

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Korg Kaossilator Pro

Post autor: AkselPL » piątek 02 lip 2010, 08:51

Ja również uważam że to nie jest "instrument muzyczny", na którym można zrobić kawałek od początku do końca.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 02 lip 2010, 09:59

Ja także sądzę, że to nie jest to czego szukasz. To tak na prawdę małe urządzonko, które nie daje tak szerokich możliwości, które są potrzebne do kompozycji, aranżu, masteringu itp., całego utworu od podstaw.

Za kilka stówek masz np. Fruityloopsa, który jak najbardziej spełni Twoje oczekiwania. Jeżeli chcesz coś sprzętowego, to niestety musisz przygotować się na kilka razy większy wydatek. Szukaj jakiegoś workstation np.Kurzweila, Rolanda, Korga, Yamahy...

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 02 lip 2010, 10:11

Zamiast tego Korga kup np. używanego Akai MPC500/1000/2000XL. Korg ma trochę inne przeznaczenie, to bardziej dodatkowe narzędzie dla DJ-a, niż główny instrument - workstation. Oczywiście nie wiem co masz na myśli pisząc "...stworzyc kawałek od poczatku do konca"?! To pojęcie mocno względne :) Dla jednego kawałkiem jest np. jeden loop grany przez 3 min. :) Wtedy śmiało bierz Kaossilatora. Możesz też rozważyć, jak sugerował kolega wyżej zakup np. FL lub AbletonaLive plus dedykowany sterownik np. Novation. Wyjdzie chyba trochę taniej, a wydajność o niebo większa.Podsumowując Korg to raczej fajny dodatek-efekt-gadżet niż podstawowy instrument.

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

auton

Post autor: auton » sobota 03 lip 2010, 15:37

...
Zamiast tego Korga kup np. używanego Akai MPC500/1000/2000XL. Korg ma trochę inne przeznaczenie, to bardziej dodatkowe narzędzie dla DJ-a, niż główny instrument - workstation. Oczywiście nie wiem co masz na myśli pisząc "...stworzyc kawałek od poczatku do konca"?! To pojęcie mocno względne :) Dla jednego kawałkiem jest np. jeden loop grany przez 3 min. :) Wtedy śmiało bierz Kaossilatora. Możesz też rozważyć, jak sugerował kolega wyżej zakup np. FL lub AbletonaLive plus dedykowany sterownik np. Novation. Wyjdzie chyba trochę taniej, a wydajność o niebo większa.Podsumowując Korg to raczej fajny dodatek-efekt-gadżet niż podstawowy instrument.

pozdrawiam...

No kawałek dynamiczny i ambitny:) Nie jakies tam łupanie przez 5 min. Zastanawiam sie tez nad Korg electribe sx-1. Uparłem sie o hardware, bo np. program i sterownik to cięzka rzecz dla mnie, nigdy nie siedziałem w produkcji.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 03 lip 2010, 16:22

Mam EMX-1 świetna zabawka(chodź przy M3 wypada marnie)! Można już na tym coś fajnego zrobić. SX-1 kupiłbym tylko wtedy jeśli miałbym tego używać TYLKO jako DrumMachine.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 03 lip 2010, 17:41

...Na EMX-1 sam jestem napalony. Iłem okazję się tym bawić. Ma fajny oldschool'owy "syntezator"... 

Kupiłem igłe, bez ryski za 1300zł, wymieniłem lampy na GrooveTubes i można tym zdziałać kompletną elektroniczną nute:)

Teraz poluje na kaoss'a 3 albo tego nowego zielonego.

Przyznams zczerze ze chciałem kupić ESX-1 ale ciesze się ze kupiłem EMX-1.

ODPOWIEDZ